woensdag 12 mei 2010

Patrick Speel

Patrick Speel schrijft:

DINSDAG 11 MEI 2010

Klucht
Job Cohen (PVDA) en Mark Rutte (VVD) zouden in een klassieke ideologische strijd verwikkeld zijn tijdens deze verkiezingscampagne, en natuurlijk vaart de PVDA hier wel bij, omdat zij hierdoor weer ouderwets kan pronken met de veren die zij niet meer heeft.
Sinds de PVDA haar ideologische veren heeft afgeschud, zit de partij met een legitimatie-probleem, of om het pathologisch uit te drukken, is zij schizofreen geworden. Tot nog toe lukt het haar echter steeds weer om deze ziekte neutraliseren. De partij heeft daar zo z'n trucjes voor.
De PVDA is in werkelijkheid net als een van de andere grote partijen alleen maar bezig om de economie te dienen (lees: de rijken). Dat betekent grofweg dat het de begrotingsdiscipline onderschrijft die de Europese Centrale bank aan al zijn lidstaten oplegt, een discipline die erop neerkomt dat geld uit de publieke sector weggehaald moet worden om het weer te investeren in de private sector. Om het in PVDA-termen te zeggen: we halen het geld bij de zwakste schouders en hevelen het over naar de sterkste schouders.
De PVDA wil echter ook stemmen hebben, en dus zeggen ze in de verkiezingscampagnes precies het tegenovergestelde. Dat is het bekende riedeltje dat Wouter Bos op een gegeven moment de strot uitkwam: 'de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.' De PVDA doet net of het nog de oude ideologie heeft omdat ze verwachten dat dat stemmen oplevert bij de bekende doelgroepen, en na de verkiezingen is het weer business as usual, de bekende compromissen, de bekende uitvluchten, de bekende groepen die weer in de steek gelaten worden. Ze weten bij de PVDA ook precies welk type persoon het best geschikt is om die opgeheven ideologie als nog bestaand uit te dragen, namelijk een kloon van de beroemde Drees, de man die ooit in de jaren na de Tweede Wereldoorlog met de aow de wind wat uit de zeilen moest halen van een in dat tijdperk steeds populairder wordend communisme. Bos was nog te jong om als een Drees over te komen, en was bovendien teveel bezoedeld. Cohen wordt geacht die rol goed te kunnen spelen, al gaat het hem nog niet zo goed af als bijvoorbeeld de beste kloon van Drees, Wim Kok. Wim Kok kwam zo sociaal over dat als hij zou zeggen dat hij nu alleen maar bij de ING bank werkt om daar het geld weg te halen van de sterkste schouders om de lasten te verlichten van de zwakste, waarschijnlijk veel mensen dat nog zouden geloven ook.

http://patrickspeel.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...