maandag 24 mei 2010

Derk Sauer 30


Ik citeer SP-multimiljonair Derk Sauer, eigenaar van de NRC:

Kranten hadden vroeger macht, geld en arrogantie. Nu hebben ze alleen nog arrogantie.

Vraag van mij als journalist: waarom zou een marxistische multimiljonair zo graag eigenaar van een krant willen worden die 'arrogant' is?

Ik citeer SP-multimiljonair Derk Sauer, eigenaar van de NRC:

Lol is het belangrijkst, maar winst heb je nodig, anders gaan de aandeelhouders zeiken. En dan kan je ook geen lol hebben.

Waarom is bij het maken van een krant 'lol het belangrijkst'? Waarom is voor Derk Sauer niet het informeren van de lezer het belangrijkst?


Ik citeer SP-multimiljonair Derk Sauer, eigenaar van de NRC:


Ik ben lui, ik werk van 12 tot 5. Als de redactie dat ook doet, prima, als we maar verkopen.


Waarom draait alles bij Sauer om geld? Kopen en verkopen? John Berger in Stemverheffing:


Consumptie en communicatie zijn tegenwoordig verenigd in een diabolische vennootschap, en uit deze vennootschap bestaat datgene wat wij kennen als de media. Eerst en vooral vertegenwoordigen de media een economisch contract waardoor alles wat er in de wereld gebeurt wordt gekoppeld aan het mechanisme van de verkoop.


Sauer is volgens eigen zeggen 'lui', maar eist als baas dat zijn ondergeschikten niet lui zijn. Anders vliegen ze eruit, net als bij elke andere baas.


Wie is Derk Sauer? Wat is Derk Sauer? Namens wie handelt Derk Sauer? Voor wie werkt hij allemaal, dus voor wie is hij een zetbaas? Weet hij het zelf nog?


Later daarover meer.



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...