vrijdag 21 mei 2010

De Nuance van de NRC 183

Wiesje de Lange over Palestijnen: „Er is geen oplossing dan de totale vernietiging van dat volk.” Deze fascistische boodschap wordt door de NRC van Derk Sauer verspreid.




Meer dan twee weken geleden, op de dag van de dodenherdenking, schreef ik dit aan de NRC:



Beste collega's van de NRC, geachte directeur/hoofdredacteur Birgit Donker:


Waarom verkoopt jullie krant een boek van een joodse fundamentaliste die ondermeer dit over de Palestijnse burgerbevolking schrijft:
„Er is geen oplossing dan de totale vernietiging van dat volk”?

U weet dat een dergelijke oproep in strijd is met het Nederlandse recht.
Dit geldt evenzeer voor de verspreiding van een oproep tot terreur wat genocide is. Waarom biedt u dan toch dit boek van een extremiste aan?
In afwachting van uw antwoord,
Stan van Houcke
Journalist/schrijver
Amsterdam


Over 'Erfdeel en oogappel - Israël in politiek en profetie' van Wiesje de Lange schrijft dr. ir. J. van der Graaf in het Reformatorisch Dagblad:

Wie haar kent van haar jarenlange publicaties in ”Christenen voor Israël” weet eigenlijk al wat er komt. Ze heeft zich de jaren door geprofileerd als de ideologe van de ultrarechtse beweging in Israël, die onverzoenlijk staat tegenover de Palestijnen. Dat Israël ook haar thuisland is en dat ze zich daarvan ook vanuit het Oude Testament rekenschap geeft, is begrijpelijk...

In het vierde hoofdstuk ”Gedachten over gedenken” komt de klap op de vuurpijl. Aan de hand van de tekst „Gedenkt wat Amalek u heeft aangedaan” (Deut. 25:17) wordt Amalek geduid als „de antisemiet” van alle tijden. Het tastbare Amalek wordt vandaag de dag belichaamd door de Palestijnen. „De voor Israël ontstellend schokkende confrontatie met de Palestijn ligt in zijn Amalekkarakter.” En dan is er voor de schrijfster maar één conclusie: „Er is geen oplossing dan de totale vernietiging van dat volk.” Hier ging bij mij het licht uit. Men hoeft mij niet te wijzen op de verderfelijke politiek van Palestijnse leiders, zoals die van Hamas, men hoeft mij ook niet te wijzen op de dreiging van de islam. Mijn solidariteit met Israël, (ook) op grond van de profeten, is voor mij onopgeefbaar. Echter zonder haatgevoelens jegens een volk dat ook een plek mag hebben onder Gods zon. Tot mijn verwondering permitteert ds. G. H. Abma zich een voorwoord in dit boek.

http://www.refdag.nl/artikel/1383882/Beloften+voor+het+beloofde+land.html

Boeken

NRC boekenselectie:





Ik heb daar nog steeds geen reactie op gekregen. Hoe kan dat? Zou de reden kunnen zijn dat de nieuwe eigenaar van de NRC, Derk Sauer, veel geld met zijn krant wil verdienen? Ik vraag dat vanwege zijn uitspraken en het feit dat hij de directeur/hoofdredacteur Birgit Donker eruit gewerkt heeft. De in het mafiose Rusland rijk geworden SP-multimiljonair verklaarde onlangs:


“Ik denk niet dat ze vanmiddag een hoofdredacteur gaan kiezen,” lacht Derk Sauer. Het is duidelijk dat de mediamagnaat zijn fiat moet geven aan de nieuwe roerganger van de redactie. Officieel is de redactie geheel onafhankelijk in de keuze voor een nieuwe hoofdredacteur. Maar Sauer spreekt over “een click” die er moet zijn. “Het is als een goed huwelijk, dan moet je het goed met elkaar kunnen vinden. Ik houd niet van gezeur, ik wil gewoon vooruit.”

Een krant moet draaien op lol en winst. Sauer: ”Lol is het belangrijkst, maar winst heb je nodig, anders gaan de aandeelhouders zeiken. En dan kan je ook geen lol hebben. Ik ben lui, ik werk van 12 tot 5. Als de redactie dat ook doet, prima, als we maar verkopen.”

Kranten arrogant
Op 26 april maakte hoofdredacteur Birgit Donker
bekend dat ze opstapte. De hand van Sauer speelde een zekere rol in dit vertrek. Sauer: "Persoonlijk heb ik niets tegen Birgit Donker. De sfeer op de redactie is gewoon niet goed. Ze hebben niet door dat er wat verandert in de journalistiek. Kranten hadden vroeger macht, geld en arrogantie. Nu hebben ze alleen nog arrogantie.”

Geen angst
Sauer omringt zich duidelijk graag met de machtigen der aarde. Een van zijn voormalige aandeelhouders was Mikhail Khodorkovsk, welbekend van het grootse Yukos Oil en een veroordeling tot negen jaar Siberië vanwege fraude. Sauer steunt de oliemagnaat, maar erkent dat ook hij niet helemaal fris aan zijn geld kwam.
Sauer: “Toen ik Khdokovsky de eerste keer ontmoette handelde hij in tweedehandscomputers. Vijf jaar later stond hij in Forbes top 100 miljardairs wereldwijd. Tsja.”


http://drimble.nl/bericht/846045


Tsja, zegt dat wel, ik had het niet beter kunnen samenvatten. In dit verband: feit is dat mijn boek De oneindige oorlog waarin interviews met gematigde, humanistische joden niet door de NRC wordt verspreid, terwijl het boek van een extremistische zioniste met fascistische opvattingen door de krant van Sauer wel verspreid wordt. Het behoort zelfs tot de 'NRC boekenselectie'. Dat is een duidelijk keuze voor geld en extremisme. Onze kleine marxistische multimiljonair en de redactie van zijn zogeheten 'kwaliteitskrant' vinden het kennelijk belangrijk dat de Nederlandse lezer voorgehouden wordt dat: „er geen oplossing [is] dan de totale vernietiging van dat volk,” zijnde de Palestijnen. Zou hetzelfde advies worden gegeven over de vernietiging van joden dan zou dit boek ogenblikkelijk en terecht uit de handel worden genomen, maar voor racisten geldt kennelijk dat Palestijnen Untermenschen zijn. Ik probeer het nog eens:

Beste NRC collega's,
waarom is voor jullie geld maken zo belangrijk dat jullie fascistisch gedachtengoed verspreiden?
In afwachting van een antwoord,
Stan van Houcke
Journalist/schrijver
Amsterdam.

10 opmerkingen:

Sonja zei

Ter attentie:

Buitenlandse Zaken bekritiseert media, signaleert "afname van schuldgevoelens"

"Palestijnen worden geportretteerd als de zwakke partij wiens rechten worden geschonden..."

Wat is er verkeerd aan deze verslaggeving? Volgens een geheim (althans, niet openbaar) rapport van BuZa zouden de media aan "negatieve verslaggeving" hebben gedaan tijdens de aanval op Gaza, en dat is een van de redenen waarom de steun voor Israël in Nederland verminderd zou zijn.
Lees verder: http://deisraellobby.blogspot.com/2010/05/buitenlandse-zaken-bekritiseert-media.html

Bas Belder blijft weigeren zijn werk te doen

SGP ZEGT ISRAËLREIS BOOS AF | ANP/DE VOLKSKRANT, 20.05.10

STRAATSBURG - Europarlementslid Bas Belder (SGP) heeft boos afgezegd voor een werkbezoek van 25 Europarlementsleden aan Israël en de Palestijnse gebieden.
Lees verder: http://deisraellobby.blogspot.com/2010/05/bas-belder-blijft-weigeren-zijn-werk-te.html

John zei

Stan, waarom stap je niet gewoon een politiebureau binnen met dat boek? Lijkt mij appeltje/eitje overtreding van overtreding van een artikel van het wetboek van strafrecht (ik geloof 137C maar ook artikel aanzetten tot haat, aanzetten to genocide).

Dan is het aan het OM wat te doen. Die kunnen het boek verbieden en arrestatiebevel uit doen gaan. Op het moment dat Wiesje landt op schiophol gaat ze gelijk de cel in.

stan zei

john
je hebt gelijk wat betreft het feit dat iedere burger een aangifte bij de politie kan doen van een strafbaar feit, dus in het geval van wiesje een oproep tot genocide. ze zal zeker niet gearresteerd worden, maar wel verhoord. ik heb in het verleden een paar maal een aangifte gedaan, liep nooit op iets uit. maar ik ga het in het geval van wiesje nog een keer proberen. zodra ik tijd heb, want ben de laatste weken druk bezig.

Anoniem zei

Naftaniel hoor je nu ook niet.

anzi

Anoniem zei

Ik wil ook graag weten waarom het ene boek wel geselecteerd wordt en het andere niet.
Wat zijn de "selectie-eisen" bij de NRC, waar kijkt men naar?
Waar zit de verdieping? En bovenal, weet men wat er in het boek van de Lange geschreven staat? Zo ja, waarom wordt dit dan geselecteerd, zo niet, waarom wordt dit dan geselecteerd?

anzi

John zei

Ik denk dat dit wel op iets uitloopt (ik studeer rechten in Leiden). De totale vernietiging van een bevolkingsggroep is niet niks. Bij de aangifte moet je dan wel aangeven dat je op 1 of andere manier verbonden bent aan die groep om op de hoogte te blijven van wat het OM gaat doen. Zij zijn dan verplicht jou in kennis te stellen van eventuele verdere vervolging. EN zelfs als ze van verdere vervolging afzien, kan je een klacht indienen bij het OM die ze zeer serieus behandelen.

Maargoed, Mein Kampf is in Nederland verboden om redenen die evengoed voor dat misdadige geraaskal van De Lange kunnen en moeten gelden.

John zei

Ik denk trouwens dat het verbonden zijn in jouw geval niet perse nodig is. Journalisten hebben een uitzonderingspositie bij het parket en krijgen sowieso info wat er met zaak x of y gaat gebeuren. Hoe dan ook, zo houd je regie over deze zaak, maar nogmaals als dit boek in Nederland wordt uitgegeven met zulke explieciete bewoordingen...ik wens Wiesje veel succes en geluk! Ze zal het nodig hebben.

Sonja zei

Er buigt zich inmiddels een jurist van RADAR (Meldpunt Discriminatie) over, en die concludeert vooraleerst dat iedereen over het boek "aangifte kan doen van verspreiden van discriminatie en haatzaaiende uitspraken, art 137e Wetboek van Strafrecht."

Lucas zei

ok Markuszower zelf erkent in een vraaggesprek met NRC Handelsblad dat de AIVD-brief de reden was dat hij is vertrokken. In de brief werd Markuszower (32) als „risico voor de integriteit” van Nederland bestempeld. Hij zou betrokken zijn geweest bij een organisatie die „informatie” heeft overgedragen aan „een buitenlandse mogendheid”. Ook had hij volgens de brief contact met medewerkers van een buitenlandse inlichtingendienst. De brief geeft geen details, maar bronnen vermoeden dat het om Israël en de Mossad gaat.
http://www.nrc.nl/binnenland/article2549615.ece/AIVD_waarschuwde_voor_PVVer_Markuszower

Anoniem zei

En hoe zit het dan met zijn uitspraken? En hoe zit het dan met Wilders? Ik dacht toch niet dat hij zijn klep zal houden gezien zijn dubieuze contacten. Moet die hele beweging niet aangepakt worden, daar zij meer in dienst lijken te staan van een vreemde mogendheid?

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...