donderdag 8 april 2010

Steven de Jong van de NRC 6


Steven de Jong, webredacteur van de NRC. Debat oke, maar geen kritiek.

Dit is opmerkelijk. De NRC stelde afgelopen dinsdag als discussie van de dag de volgende vraag:


Wat vindt u? Heeft klokkenluidersite Wikileaks verantwoordelijk gehandeld door de beelden van een Iraaks schietincident te lekken? Voorkomt ze daarmee militair machtsmisbruik in de toekomst? Of lokt de site hiermee reacties, in de vorm van aanslagen, uit?

Dit bericht heeft 50 reacties op “‘Collateral Murder’




Een aanzienlijk deel van de lezers uitte fundamentele kritiek op de NRC en de commerciele media in het algemeen, een interessant gegeven voor het zich als kwaliteitskrant afficherende Rotterdamse avondblad. Desondanks of beter misschien nog juist daardoor is die kritiek verdwenen in de aankondiging van de lijst van debatten, getuige de website van de NRC. En dat ondanks het feit dat deze vraag de meeste reacties op die dinsdag had opgeroepen. Debat oke, maar geen kritiek, en dat is nu precies het onderwerp dat de kritische lezers hadden aangekaart.

PvdA Rotterdam mag Leefbaar niet uitsluiten

RotterdamEen breed college van Leefbaar Rotterdam en PvdA is het beste voor Rotterdam, betoogt hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen in NRC Handelsblad. Maar de Rotterdamse PvdA houdt dat tegen. Waarom is de de partij tegen brede samenwerking?

Voorman Dominic Schrijer noemt volgens Van Schendelen als redenen dat Leefbaar “inhoudelijk verschilt van de PvdA, zich jegens burgemeester Aboutaleb heeft misdragen (per motie van wantrouwen inzake de Hoekse rellen) en de verdeeldheid in de stad aanjaagt.” Lees verder »

Hef accijns op vlees

kroket
Accijns heffen op vlees is de beste manier om minder vlees te eten. Dat is goed voor iedereen en ook de schatkist vaart er wel bij.

Dat betogen Hans Baaij (directeur Varkens in Nood) en Jan Terlouw (oud-D66-minister) vanmiddag op de opiniepagina van
NRC Handelsblad.

Accijns heffen is volgens hen de beste manier om de consumptie van vlees terug te dringen, de schatkist te spekken, de volksgezondheid te bevorderen en de verborgen kosten van vlees te verhalen op de vervuiler. Ze roepen politieke partijen op om er een verkiezingsthema van te maken.

Baaij en Terlouw ondersteunen hun betoog met cijfers van het Centraal Planbureau, dat in 2007 concludeerde dat de introductie van vleesaccijns goed uitvoerbaar is. “Een accijns op vlees levert bij een heffing van één euro per kilo verbruiksgewicht de schatkist ongeveer 1,5 miljard euro per jaar op.”

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een bezopen vraagstelling. Denkt Steven de Jong dat men achterlijk is? En waarom deze video verbinden met aanslagen? Ik dacht niet dat men een video nodig heeft als bewijs. De mensen in Afghanistan,Irak, de Palestijnen etc. maken/maakten dit regelmatig mee. Zelfde gelul over de martelingen etc, waarom de foto's niet vrijgegeven worden. Wat ik begrijp is dat alleen het Westen het recht heeft om te moorden. Deze mogen alleen niet met bewijzen gestaafd worden. Maak daar eens een vraagstelling van. En dan kom je ook dichterbij de oorzaak waarom er aanslagen gepleegd worden. De vraagstelling is suggestief en dom. Moord, wat hierbij militair machtsmisbruik wordt genoemd, is de core business van het Westerse leger. Schande sowieso om deze vragen op te gooien. Dit is waar journalistiek omdraait en hier in Kaasland gaat men er vragen over stellen. Lapzwansen. Je hebt er geen flikker aan.

anzi

Sonja zei

Verdomd het staat er niet meer tussen.
De SP 'moderators' van de weblogs hebben ook zo'n soort truc. Wanneer er door veel mensen op een onderwerp kritisch wordt gereageerd (bijv. toen de SP voor de verkiezingen in 2006 het CDA niet uitsloot als coalitiepartner, het veranderde NAVO standpunt, het veranderde standpunt rond het koningshuis e.d.). Dan gooien ze er snel een paar nieuwe onderwerpen bovenop, zodat het log dat controverse oproept snel naar beneden zakt en niet meer op de beginpagina staat.

Anoniem zei

Nog een journalistiek hoogstandje

De mens wikt en god beschikt. Mijn zegen heeft hij. Weg ermee.

Vermoorde Terre’Blanche kwam in cel tot geloof


Vermoorde Terre’Blanche kwam in cel tot geloof
05-04-2010 22:26| gewijzigd 06-04-2010 09:50 | Evert van Vlastuin

Terre’Blanche.

APELDOORN – De zaterdag vermoorde Eugène Terre’Blanche was tijdens een gevangenisstraf tussen 2001 en 2004 tot persoonlijk geloof in Christus gekomen, aldus twee van de meest betrokken predikanten, die vrijdag samen zijn begrafenis zullen doen.

Zaterdagavond halfnegen. De politie van Ventersdorp klopt aan bij ds. A. van Zyl. Sinds vorig jaar is hij de predikant van de Afrikaanse Protestantse Kerk (APK) in het dorp. De agenten hebben slecht nieuws. De leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) Eugène Terre’Blanche is zwaar verminkt dood op zijn boerderij aangetroffen.

„De politie vroeg mij om het nieuws aan de familie over te brengen”, vertelt ds. Van Zyl. Het gezin Terre’Blanche woont in het dorp zelf. De boerderij ligt echter buiten het dorp. De moordenaars hebben hun slachtoffer vermoedelijk in zijn middagdutje overvallen. „De familie was natuurlijk geweldig geschokt”, aldus ds. Van Zyl.

De predikant van de APK (een beweging die een exclusief blanke kerk wil zijn en zich daarom in 1987 van de Nederduitse Gereformeerde Kerk afscheidde) kwam sinds vorig jaar bij „broeder Eugène” over de vloer. „Ik leerde hem als een zeer nederig mens kennen”, aldus ds. Van Zyl. „In de gevangenis heeft hij een geestelijke verdieping doorgemaakt. Hij was altijd al lid van de kerk, maar eerst toen werd het persoonlijk. Dingen waarvoor hij zich eerder in zijn leven had beijverd, boeiden hem niet meer. Hij maakte zich nu druk om hemelse zaken.

Zie reformatorisch Dagblad

anzi

Sonja zei

Sterker nog, Anzi:

Ds. Devenier steunt veel van de politiek opvattingen van de AWB-leider. „Het gaat om het recht op een raseigen volksleven, zoals bij het volk Israël in het Oude Testament. Raseigen is iets anders dan racistisch. Wij haten anderen niet, maar we geloven dat God op volken betrokken is. Ons volk is door God Zelf hier geplant. Het enorme geweld dat we vandaag in Zuid-Afrika tegen ons volk zien –denk alleen al aan de 3100 blanke boeren die sinds 1994 zijn vermoord– heeft als oorzaak dat we ons aan de zonde hebben overgegeven.”

De predikant sprak zodoende vaak een openingswoord bij AWB-bijeenkomsten. „Na zijn bekering werden dit steeds meer verootmoedigingsbijeenkomsten. Ik heb gezien dat na afloop van een bijeenkomst in Pretoria tientallen zwarten zich rond Terre’Blanche verdrongen om met hem te spreken. Hij drong er bij hen op aan hun identiteit als Zoeloes en Xhosa’s te bewaren en ook de Afrikaners die ruimte te gunnen. Ook in de gevangenis ging hij zo met zwarten om.”

Zijn politieke „ideologie” veranderde na zijn bekering niet, aldus ds. Devenier. „Wel zijn gezindheid. Eerder sprak hij wel over oorlog en staatsgrepen. Of hij inderdaad betrokken is geweest bij de bomaanslagen waarvoor de Waarheidscommissie hem amnestie heeft verleend, weet ik niet. Maar na zijn bekering waren zijn taal en toon helemaal veranderd. Zijn familie –zijn vrouw en dochter– steunde hem daarin trouwens. En de AWB-leiding zal ook na zijn dood doorgaan met het organiseren van verootmoedigingsbijeenkomsten.”


Het gaat over een (vermeende) christen, dus hier geen onvertogen woord noch een kritische noot!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...