dinsdag 30 maart 2010

Alex Burghoorn van de Volkskrant 15


Kijk eens aan, zelfs de Volkskrant-correspondent in Israel, Alex Burghoorn, die voor het CIDI heeft opgetreden, durft nu van de 'pro-Israel lobby' te spreken. Jarenlang gedaan of zijn neus bloedde en nu ineens de waarheid vertellen. Wat een journalist. Zou Burghoorn ook het CIDI, waarvoor hij als vriend optreedt, voortaan de 'pro-Israel lobby' noemen of de 'pro-zionistische lobbygroep', zoals Haaretz doet? Let u goed op.


Isolement dreigt voor Netanyahu

Van onze correspondent Alex Burghoorn op 29 maart '10, 21:42, bijgewerkt 29 maart '10, 23:15
Netanyahu (EPA)

JERUZALEM - Benjamin Netanyahu geldt als de Amerika-kenner onder de Israëlische politici. Toch verkeek hij zich in korte tijd twee keer op de stemming die heerst in het Witte Huis.

Eerst al tijdens een bezoek van vicepresident Joe Biden aan Jeruzalem, en daarna weer toen hij zelf op bezoek ging bij president Barack Obama in Washington.

De ontmoeting in het Witte Huis verliep naar Israëlische maatstaven ontluisterend. Netanyahu keerde vlak voor het weekeinde terug ‘met ei druipend van zijn gezicht’, schreef Yossi Verter, politiek commentator van de krantHaaretz. Uit de mond van een niet nader genoemde Israëlische minister: ‘Obama steekt niet alleen het mes erin, hij draait het mes om en heeft er plezier in.’

Isolement

De ernstigste vertrouwenscrisis tussen Washington en Jeruzalem in decennia dreigt zo uit te lopen op het grootste diplomatieke isolement van Israël in even zoveel jaren. Het stelt Obama en Netanyahu voor principiële keuzes. De tweekamp speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse pogingen om de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen op gang te krijgen én om het aanzien van de VS in de Arabische wereld op te vijzelen.

Netanyahu studeert sinds zijn terugkeer uit Washington met zijn zevenkoppige kernkabinet op de mogelijkheden om de VS tegemoet te komen zonder de nederzettingenbouw in Oost-Jeruzalem prijs te geven. Aankondigen van steeds weer nieuwe kolonistenhuizen verpesten volgens de VS de kansen om de vredesbesprekingen te hervatten. Met die opvatting lijkt Obama ernst te willen maken van de principes die worden gehuldigd in een jarenlange reeks van VN-resoluties over het Midden-Oostenconflict.

Jeruzalem

Maar ‘Jeruzalem is geen nederzetting’, sprak Netanyahu ferm tot de jaarlijkse conferentie van de Amerikaanse pro-Israëllobby Aipac. De (ultra-) rechtse ministers in zijn kabinet maken geen geheim van hun drang tot meer huizen. De kolonistenraad Yesha riep Netanyahu op vol te houden. ‘Een paar uur van diplomatieke druk verbleken in het licht van de drieduizend jaar waarin Jeruzalem de Joodse hoofdstad is.’

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1364343.ece

6 opmerkingen:

Anoniem zei

We missen nog wel het woord "bezet", bijvoorbeeld in "het bezette Oost-Jersalem".

eGast

Sonja zei

Ook dat blijkt van de laatste paar dagen, dat Burghoorn in zijn carriere van ? jaar dat zo durft te stellen, kijk maar

Anoniem zei

Opvraging is to the point, Sonja!

eGast

Paul zei

Veteraan verslaggeefster Witte Huis zegt het zoals het zit
Helen Thomas ,langst dienende Witte Huis correspondent ,geeft haar ongezouten mening met betrekking tot conflict tussen Israël en Palestijnen.Obama heeft haars insziens allang opgegeven om Israël aan te pakken.
Helen Thomas :''They have the power''
RNN:''Who are they?"
Helen Thomas :"The Zionists"
http://zaplog.nl/zaplog/article/veteraan_verslaggeefster_witte_huis_zegt_het_zoals_het_zit/

Anoniem zei

Er zijn ook 1300 jaren geweest waarin Jeruzalem een multiculturele hoofdstad was.

groeten, Abdul Haq

Paul zei

Hoe fleste de Volkskrant zijn lezers?



"De arrestatie van Abu Zubaydah is er één uit het boekje. Het is de war on terrorism in een ideale uitvoering."



Dat schreven Israël[sic]-correspondent Alex Burghoorn en verslaggeefter Annieke Kranenberg in De Lange Adem van Al Qa'ida in 2002. In toch heus een NIEUWS-bericht, en niet in een column of opinie-artikel.

http://www.vkblog.nl/bericht/308803/Volkskrant_verkocht_5_jaar_lang_bekentenissen_door_martelen_als_feiten