zaterdag 13 februari 2010

Toerisme en Terrorisme

Prijsvraag: wie is hier de tourist en wie de terrorist?

In mijn omgeving zijn er steeds meer bejaarden uit de middenklasse die in de koude maanden als toeristen door tropische en exotische oorden reizen. Hun wereld kent geen grenzen. Eenmaal terug hebben de meesten weinig meer te melden dan dat wat we al weten uit de brochures en de reisprogramma's op tv. Echt contact met de lokale bevolking hebben ze niet gemaakt.

Er doet zich nu iets heel wonderlijks voor. In de moderniteit is er een groep gefortuneerden ontstaan die zich in volle vrijheid kan bewegen ten koste van miljarden mensen die het verboden is door diezelfde groep om vrij rond te trekken. De auteur Will Rhode sloeg in dat opzicht impliciet de spijker op de kop toen hij constateerde dat 'half the attraction of coming to India is the ability to leave it.' Dat laatste kan de Derde Wereldbewoner niet omdat de westerling zijn rijkdom weigert te delen. Alleen de westerling kan een toerist zijn, die volstrekt consequentieloos door ruimte en tijd reist, de armen zitten gevangen in hun hopeloze armoedegetto.

Vergeet u dit niet zodra u weer eens een autoriteit hoort kwekken over de globalisering. Globalisering betekent in de praktijk vrij verkeer van goederen en diensten voor de rijken en gevangenschap in lage lonen landen voor de armen. En zodra ze dit niet accepteren en hun eigen beulen kunnen de klus niet klaren dan sturen we onze goed getrainde en uitgeruste doodseskaders onder de titel 'vredesoperaties' of nog mooier: 'humanitaire interventies'. De NAVO wordt er helemaal voor klaar gestoomd, het kolonialisme mag niet haperen.De bewegingsvrijheid van een doorsnee Palestijn in de bezette gebieden is ongeveer 5 kilometer oftewel tien minuten met de auto, en dan stuit hij/zij weer op een joods-Israelische militair die de ruimte en de tijd van de Palestijn terroriseert. 'Time and space crumbled, collapsed, compressed.'

Voor de westerling was het meest schokkende van de aanslagen op 11 september 2001 uiteindelijk niet het geweld zelf, want dat vindt dagelijks namens ons overal plaats, maar het feit dat voor het eerst in de geschiedenis de gekoloniseerden tijd en ruimte hadden vernietigd, waardoor niet-westerlingen ineens in het centrum van de westerse macht konden toeslaan, Wallstreet en het Pentagon. Voor het eerst in de geschiedenis konden de door ons eeuwenlang geterroriseerden ditmaal ons terroriseren. Die omslag zullen wij nooit meer vergeten, hoe fanatiek wij ook zullen proberen de Derde Wereldbewoners op te sluiten in hun armoede, om zo op die manier zelf overal vrolijk en vrij te kunnen rondtrekken.

Derek Gregory in The Colonial Present: 'distance is never an absolute, fixed and frozen, and within the colonial present, like the colonial past, the power to transform distance -- like the power to represent others as others -- is typically arrogated by metropolitan cultures.'

8 opmerkingen:

AdR zei

Funny you should mention it.

Ik heb in de "grensgevangenis" in de Bijlmer de complete Kameroense delegatie voor een medisch congres in Kiev ontmoet. Was zo dom geweest een ticket te boeken via Schiphol.
Kijk, die mensen worden niet uit de rij geplukt en opgesloten omdat ze zwart zijn hoor, maar gewoon - nou omdat ze misschien wel van Onze Voorzieningen gebruik komen maken. Of illegaal willen gaan schoonmaken.
"Maar wij zijn wetenschapslieden, we waren onderweg naar een congres dat we nu ook nog mislopen."
Jaja dat zal wel.
Nederland in de 21ste eeuw.

Een toerist of een schetenwapper is wit. Punt.

Anoniem zei

Misschien een goede tip voor Mees,'karrentrekker'. Daar het voor de parasieten in New York ook minder is en er veel ontslagen vallen en de uitkeringen ook minimaal zijn en de bodem van de uitkeringspot in zicht komt, zou men nieuwe banen in het tourisme kunnen scheppen, bv. die van karrentrekker Bloomberg smeekt om touristen (zei vroeger als je niet van NY houdt, dan kom maar niet, nu; al haat je NY, kom svp} De bonussen zijn al verhuisd. Ik kan me zo voorstellen dat veel Chineze en Indiase reizigers het een geweldige touristische attractie zouden vinden. Kassa! Fulltime.

anzi

Anoniem zei

'Alleen de westerling kan een toerist zijn...'
Nou, Stan, tijdje niet op meer pad geweest..?

Op verre vluchten vanuit het westen zitten beduidend minder blanken.
Het ligt een beetje aan het soort vlucht, maar blank is steeds vaker in de minderheid.
En wat er dan aan blank zit, zijn veelal grijze pensionado's
die - eerlijk is eerlijk - best geïnteresseerd zijn in hun bestemming.

Vijftig-plus gaat meestal nog wel een kultuur tegemoet.
Vijftig-min gaat white-water-raften in... eh.. waar lag het ook alweer...

Trekken, reizen, de wereld in - het was nooit tegen te houden.
Van Samuel van der Putte - wie kent onze eigen Marco Polo? - tot tante Truus van de Albert Cuyp (niet verzonnen).

Veel liever zou ik tekeer willen gaan tegen georganiseerde all-in reizen.
En tegen die luie lieden die luidkeels blèren waar ze de afgelopen jaren zoal zijn geweest voor 999,- all in....

Het geld wordt door touroperators via banken overgemaakt en komt aldaar terecht bij grote bedrijven, foute machthebbers, etc.

Ga op de bonnefooi, zoek het ter plekke uit.
Heus, komt allemaal goed.
In vele landen is het per slot veiliger dan thuis!!!

Het geld verspreidt zich dan vanzelf onder de bevolking:
de chauffeur die de timmerman laat komen die aldus bijles voor z'n kind.. etc

En, niet bang wezen,
u ontmoet nog eens iemand!

Ton

stan zei

ton

er is een wezenlijk verschil tussen de ontdekkingsreiziger en de toerist. de toerist wil niets ontdekken, integendeel, die wil een bevestiging van wat hij kent, van zichzelf maar dan elders, het liefst air-conditioned. de toerist is een puur westers modern fenomeen, even vreemd aan niet-westerse volkeren als etnografie en antropologie. nu jij weer.
stan

Anoniem zei

Petertje Langhout v.a. 689 euro
Rondreis Polen

Woensdag
De servicelijnen halen u op van uw opstappunt en brengen u naar ons verzamelpunt. Na een kopje koffie met gebak gaan we op weg richting ons overnachtingshotel in Duitsland.


Donderdag - Poznan
Na het ontbijt vertrekken we richting Polen. We brengen een bezoek aan Poznan, één van de oudste steden van het land, gelegen aan de rivier de Warta. In het centrum kunt u op eigen gelegenheid o.a. de St. Peter en St. Paul basiliek en het raadhuis bewonderen. Aan het eind van de middag gaan we naar ons hotel, gelegen buiten de stad.


Vrijdag - Gdynia en Sopot
We reizen noordwaarts richting de Oostzeekust. We bezoeken de plaatsen Gdynia en Sopot. Twee kustplaatsen die samen met Gdansk de agglomeratie Dreistadt vormen. Vooral Sopot is een gezellig stadje en tevens kuuroord met de langste houten pier van Europa (ruim 500 meter) en één van de oudste casino’s van Europa. De komende twee nachten verblijven we in Reda of omgeving.


Zaterdag - Gdansk
Vandaag bezoeken we Gdansk, een stad met een rijke historie. De stad heeft afwisselend tot Duitsland en Polen behoord. In de 16e en 17e eeuw kende Danzig zijn gouden eeuw. Het was de rijkste havenstad aan de Oostzee. Tijdens een stadstour door de historische binnenstad waant u zich in het Amsterdam van vroeger met vele prachtige geveltjes. Verder bevindt zich hier de vroegere Lenin-werf, waar Lech Walesa bekend werd als stakingsleider. De middag is ter vrije besteding in Gdansk.


Zondag - Mazurie en Wolvennest
We vertrekken na het ontbijt richting Mazurië in het noordoosten van Polen. Het gebied staat bekend om zijn mooie landschap met vele bossen en meer dan 2000 meren. In het dorpje Gierloz, nabij Ketrzyn bevindt zich de Wolfsschanze (Wolvennest, entree excl.), een oud hoofdkwartier van Hitler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij hier lange tijd gezeten. Aan het eind van de oorlog is het complex grotendeels door de Duitsers zelf opgeblazen. Nog altijd is het een interessant excursiedoel.


Maandag - Warschau
Via een mooie route door het merengebied van Mazurië rijden we richting de hoofdstad Warschau. Onder leiding van een deskundige gids maken we een uitgebreide stadstour door Warschau. U wordt meegenomen naar de meest bekende bezienswaardigheden, zoals het Lazienkipark met het bijzondere Chopin monument. Uiteraard nemen we ook een kijkje bij het Koningsslot, symbool van de staat Polen. We gaan tevens naar de Nowy Swiatstraat, waar u vele klassieke gevels en cafés aantreft waaronder de gerenommeerde Konditorei Blikle. We overnachten in een plaatsje aan de buitenrand van de stad.


Dinsdag - vrije dag Warschau
Met een lokale bus wordt u naar Warschau gebracht. U heeft de hele dag de tijd om de stad te bezichtigen. Een aanrader is een leuk ritje met één van de karakteristieke paardenkoetsjes te maken.


Woensdag - zoutmijnen Wieliczka
Vandaag rijden we naar het zuiden van Polen. Voordat we naar ons hotel nabij Krakau gaan, nemen we u mee naar Wieliczka waar we een bezoek brengen aan één van de oudste zoutmijnen (entree excl.) ter wereld. Al in de 11e eeuw werd uit deze mijn zout gewonnen. Onder leiding van een deskundige gids wordt u rondgeleid. U zult versteld staan van de prachtige zoutsculpturen. U vindt ondergronds zelfs een sanatorium en een postkantoor. De kapel van de zalige Kinnga is zeer indrukwekkend met zijn altaar, beelden en kroonluchters die allen uit zout gemaakt zijn.


Donderdag - Krakau
Krakau, één van de mooiste steden van Europa. Het staat dan ook op de Unesco lijst van belangrijkste culturele steden ter wereld. In het middeleeuwse centrum vindt u musea, kerken en huizen vanaf de barok tot aan de romantiek. De kathedraal wordt als meesterwerk van de Poolse bouwkunst beschouwd. De in Renaissancestijl gebouwde Lakenhal ligt aan het plein Rynek Glowny, waar u vele kleine winkeltjes vindt. In Krakau krijgen we eerst een rondleiding van een gids, vervolgens bent u vrij om zelf de stad te bezichtigen.

Anoniem zei

Vrijdag - Auschwitz
Vandaag reizen we verder door Polen richting ons hotel nabij Wroclaw. Onderweg brengen we een indrukwekkend bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Dit kamp was het grootste vernietigingskamp van Europa. Miljoenen mensen hebben hier in de oorlogsjaren de dood gevonden. In de barakken herdenken vele landen, waaronder ook Nederland, in tentoonstellingen de slachtoffers van het kamp. Aan het eind van de middag arriveren we bij ons hotel.


Zaterdag - Wroclaw
We bezoeken vandaag de stad Wroclaw, in het Duits Breslau genaamd. In deze mooie stad aan de rivier de Oder wacht onze gids voor een interessante rondleiding door de stad. Natuurlijk laten we u tijdens de stadstour het marktplein, de Magdalenakerk en het prachtige raadhuis zien. ’s Middags verlaten we Polen en rijden richting ons overnachtingshotel in Duitsland.


Zondag
Vandaag rijden we verder naar Nederland waar we tegen de avond aankomen. Na een afscheidsdiner op ons wisselpunt wordt u door onze servicelijnen weer terug naar uw opstapplaats gebracht.

anzi

Anoniem zei

Als je niet van de reis zelf treurig wordt,
word je het wel door het reisschema met bijbehorende taal...

Je hebt gelijk, Stan,
het ging me om de tour-operators,
het grote geld in de reiswereld.

Mensen verstouwen, maakt niet uit waarheen,
winst binnen halen. Met in het ontvangende land net zo'n partij. De lokale bevolking, het land zelf, is daar zelden bij gebaat.

Wat het toerisme zoekt, maakt het kapot.
Als ze al weten wat ze zoeken...

Ton

Sonja zei

Het kost mij de laatste jaren steeds meer moeite, wanneer ik in een voor mij onbekend buitenland ben, om niet in een tourist trap te geraken.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...