maandag 22 februari 2010

Jacqueline Maris van de VPRO 14


Bestand:Neturei karta2.jpg
Religieuze orthodoxe joden van Neturei Karta
Baruch Goldstein Gravesite
The massive, park-like memorial made of killer Baruch Goldstein's grave indicates the high esteem in which he was held by Jews following the massacre. Goldstein's grave describes him as an honorable man, even a saint.

Beste Jacqueline,

Je schrijft dat in 'het Palestijnse Hebron… een aantal orthodoxe joden strijd voert om hun heiligdom te beschermen.'


http://weblogs.vpro.nl/buitenland/2010/02/17/villa-west-bank-dl-1-hoe-danya-en-hayfa-buren-werden/

Ook dit is een absurde omschrijving van wat jij misleidend betitelt orthodoxe joden’ maar die in feite fundamentalistische joden zijn. Fanatici die zoals ik zelf heb kunnen constateren al vele jaren lang met geweld hun Palestijnse buren terroriseren. De kwalificatie 'orthodox' is dit geval apert onjuist, al was het maar omdat bijvoorbeeld de religieuze orthodoxe joden van neturei karta fel gekant zijn tegen de zionisten, en zeker tegen dit slag misdadigers. http://www.nkusa.org/

Welnu, de Joodse fundamentalisten waar jij op doelt, zitten niet in Hebron om ‘hun heiligdom te beschermen', maar om de Palestijnen te intimideren en te terroriseren zodat die verdwijnen en de etnische zuivering die in 1947 begon te continueren in heel Groot Israel. Jij hebt het over de groep krankzinnigen waartoe Baruch Kappel Goldstein behoorde, een joodse Amerikaan die in 1994 in de Grot van de Aartsvaderen in Hebron 29 biddende moslims doodschoot en 150 anderen verwondde, en wiens begraafplaats inmiddels een bedevaartoord is geworden voor fascisten die in hem een ‘heilige’ en ‘martelaar’ zien, zoals iedere bezoeker kan constateren. De Grot van de Aartsvaderen bestaat al vele duizenden jaren en, belangrijker nog, heeft tenminste 1300 jaar islamitische overheersing keurig overleeft, omdat dit ook voor de islamieten een heiligdom is. Dus wat bedoel je nu precies met de bewering dat in 'het Palestijnse Hebron… een aantal orthodoxe joden strijd voert om hun heiligdom te beschermen.' Hoe nu, 'hun heiligdom... beschermen'? Beschermen tegen wat en wie?

Nogmaals Jacqueline, hoe denk je dat jouw uitgangspunt 'geen oordeel vellen, maar beide partijen een platform bieden en dan de luisteraar maar laten beslissen wie er het meest gelijk heeft,' een journalistiek geldig uitgangspunt kan zijn wanneer die luisteraar niet over de juiste feiten en context beschikt doordat jij als programmamaker daarover niet beschikt?

Laat het me weten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat is het fnuikende eraan. Als je niet beter weet, dan trap je erin w.b de orthodoxe religieuze joden. Ik was er ook ingetrapt. Dit moet veel meer belicht worden. Gore propaganda. Je zou het antisemitisch kunnen noemen.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...