dinsdag 2 februari 2010

De Westerse Terreur 40

Slachtoffers van de westerse militaire inzet van veraqmd uraniumwapens.


Opnieuw, zoals gesteld in het vorige stukje over de westerse steun aan de Israelische terreur: het concentratiekamp Gaza is een noodzakelijk testgebied voor de toekomstige oorlogsvoering en dat nu is de belangrijkste reden waarom het Westen de Israelische terreur tegen de Palestijnse bevolking ongestoord door laat gaan en zelfs beloond. Daar worden allerlei nieuwe wapens en militaire taktieken uitgeprobeerd die het Westen straks nodig meent te hebben om de kloof tussen arm en rijk in stand te houden. Vandaar dat de Amerikanen in Fallujah en de Israeli's Gaza-stad witte fosfor gebruikten in een bevolkingsrijke omgeving, hetgeen een oorlogsmisdaad is.


De westerse militaire
strategen worden geconfronteerd met een wezenlijk andere werkelijkheid sinds de val van de Sovjet Unie. Mutual Assured Destruction, de zelfmoordstrategie van de twee grootmachten, is niet langer meer het allerbelangrijkst, veel belangrijker is nu hoe de verpauperde Derde Wereldbevolking, opgesloten in stedelijke centra, bestreden kunnen worden zodra de have-nots beginnen te rebelleren tegen hun armzalig lot. Gaza is hiervoor een uitstekende oefenplaats, en vandaar dat het Westen de Israelische strijdkrachten steunt bij het terrorisme tegen de Palestijnse burgerbevolking. Dit berust op een bewust politiek besluit, dat evenwel niet publiekelijk bekend is gemaakt, maar wel ten grondslag ligt aan het feit dat Israel sinds enige tijd deelneemt aan NAVO-oefeningen.


Elke dag weer trekken wereldwijd tenminste 160.000 Derde Wereldbewoners naar de steden om daar te gaan leven. Op die manier is de Derde Wereld, van India tot Afrika, van La Paz tot Manilla in toenemende aan het veranderen in bidonvilles en sloppenwijken, waarin de bewoners op geen enkele manier aangesloten zijn op de stedelijke infrastructuur. Ze hebben geen drinkwater, geen electriciteit, geen openbaar vervoer, geen vast werk. 'Cities... are growing by sixty million per year, and 90 percent of the increase in world population over the next generation will be accomodated by the urban areas of less-developed regions. By 2030, in other words, two billion more people will struggle for survival; in cities, especially in the teeming metropolitan complexes of Africa and Asia. As the UN researchers pointed out in their watershed 2003 report, The Challenge of Slums, this urban population explosion will be almost completely delinked or 'disincorporated' from industrial growth and the supply of formal jobs,' aldus de Amerikaanse historicus Mike Davis in In Praise of Barbarians, Essays Against Empire.

Belangrijk is te weten dat deze miljarden overtolligen niet gebruikt kunnen worden als reserveleger voor de de grote multinationals op zoek naar de laagste lonen. Integendeel zelfs, dit verstoten proletariaat zal een steeds grotere last worden voor zowel de succesrijke bovenlaag in de Derde Wereld als de Eerste Wereld, en wel omdat deze paria's op den duur de status-quo zullen bedreigen. Nu al zijn ze in staat hele steden plat te leggen. Deze massa bestaat niet uit 'a socialized collectivity of labor and lacks significant power to reorganize modern industrial life upon the basis of its own class culture.' Het probleem is namelijk dat deze miljarden overtolligen hun eigen boerencultuur kwijt zijn geraakt en in de chaos van de krottenwijken zelf geen eigen cultuur hebben kunnen opbouwen. Deze ontheemde massa zal geen revolutie tegen de macht beginnen, omdat daarvoor een eigen analyse van de situatie ontbreekt. De toekomst zal een lange reeks opstanden te zien geven, een permanente sociale onrust, waarbij op gezette tijden alles dat in hun weg staat vernietigd zal worden. Men zal geen nieuwe macht opbouwen, geen nieuwe organisatiemodellen, maar men zal plunderen en moorden, net zolang tot de macht die hen in deze situatie heeft gebracht haar 'orde' heeft hersteld. En die 'orde' kan dat alleen door middel van grof geweld, en door de globalisering hebben de westerse economische machten alle belang bij het handhaven van 'orde en gezag.' De westerse militairen zullen steeds vaker en op steeds meer plaatsen de taak krijgen de economische belangen van de VS en Europa veilig te stellen. Dat zien we nu gebeuren in Irak en Afghanistan, waarbij opvalt hoe ontoereikend de militaire strategie en tactiek nog steeds is. Vandaar dat de militaire planners steeds meer geavanceerde technologie zoals drones zullen inzetten, en als dat onvoldoende is, steeds nieuwere wapens en nieuwe militaire strategieen. Maar om te kunnen zien of die werken heeft het Westen Israel nodig om die in Gaza uit te proberen. 1 ding is zeker: 'The new urban poor... will not go gently into this dark night. Their resistence, indeed, becomes the principal condition for the survival of the unity of the human race against the implicit triage of the new global order.' Laten we eerlijk zijn: wij westerlingen zullen niet opkomen voor de menselijke waardigheid zodra dit betekent dat we onze rijkdom moeten beperken, wij zullen niet opkomen voor de mensenrechten en voor democratie. Dat zal elders moeten gebeuren, ver weg van onze vleespotten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Vergeet de bootvluchtelingen niet die vanaf begin jaren 1990 uit Afrika komen en waar de Europese landen op reageren door meer geld uit geven aan boten die ze tegen moeten houden. Ook het piratenverhaal komt voort uit armoede, er is net een nieuw schip door HM de Koningin gedoopt dat piraten moet gaan 'bestrijden'.

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...