donderdag 21 januari 2010

Tom-Jan Meeus van de NRC 9


Obama Obama. De beste verhalen van NRC-correspondent Tom-Jan Meeus. In dit boek doet Meeus verslag van een twee jaar durende zoektocht naar de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hij sprak daarvoor met een groot aantal mensen uit de inner circle van Obama: vrienden, collega's en familieleden.
Hij ontmoet de zuster van Obama in Iowa, hij bezoekt de vrienden van Obama's blanke grootouders in El Dorado, Kansa. Obama's voormalige mentor vertelt in Chicago over de ontroerende korte verhalen die Obama schrijft als twintiger. Ook doorkruist Meeus de VS om de polsslag van het land op te nemen. Daarmee is Obama Obama een fascinerend portret van de nieuwe president en zijn land.


Aldus de NRC. Er moet onderweg iets fout zijn gegaan nu mijn collega Tom-Jan de felle reacties op Obama 'onverwacht' noemt. Ik denk te weten wat er is fout gegaan. Tom-Jan gelooft in het systeem, hij kijkt door een ideologische bril, en kan daarom niet de werkelijkheid zien. Mijn advies aan hem is het volgende. Bestudeer allereerst Edward Gibbon's meesterwerk The Decline and Fall of the Roman Empire, waarin hij ondermeer opmerkt: 'Augustus was sensible that mankind is governed by names; nor was he deceived in his expectation, that the Senate and people would submit to slavery, provided they were respectfully assured that they still enjoyed their ancient freedom.'

Je moet niet alles geloven Tom-Jan, je moet alles onderzoeken, en als journalist moet je bovenal een scepticus blijven. Ga ervan uit dat politici liegen tot het tegendeel is bewezen. Lees de klassieken. Het is allemaal een toneelstuk jongen, een levensgevaarlijk toneelstuk, maar toch een toneelstuk. Kijk, het is een racistische gedachte om te denken dat de kleur van de Amerikaanse president bepalend is voor zijn betrouwbaarheid. Net als alle andere kandidaten is hij door een zeef gegaan. Hij werd voordat jij zijn naam voor het eerst hoorde allereerst goedgekeurd door degenen die hem financierden. Deze mensen hebben belangen die zo machtig zijn dat zij en niemand anders bepalen welke richting de geschiedenis uitmoet. In dat toneelstuk wordt je gebruikt door krachten waar weliswaar jij geen beeld van hebt, maar wel de doorsnee Amerikanen. Ga eens met hen spreken. En luister dit keer. Dan zal het je duidelijk zijn dat hun reactie niet 'onverwacht' is. De gewone mensen die op hem hebben gestemd in de verwachting dat hij hun belangen zou verdedigen, kotsen inmiddels van Obama.

En Tom-Jan, je moet afstand houden van je onderwerp. Kruip niet op de schoot van de macht. 6 oktober 2008 schreef ik dit:


Wat is dit nu weer voor een merkwaardige zaak?

Margriet Oostveen is redacteur van NRC Handelsblad. Op een doorgaans goed geinformeerde Amerikaanse website schrijft zij dit: 'I ghost-wrote letters to the editor for the McCain campaign.
I spent a morning in John McCain's Virginia campaign headquarters ghost-writing letters to the editor for McCain supporters to sign. I even pretended to have a son in Iraq.
Editor's note: The following article was originally published on Sept. 13
in Dutch in the newspaper NRC Handelsblad, where Margriet Oostveen writes a weekly column called "Message From Washington." Oostveen has volunteered in various political campaigns and then written about the experience. She has worked for both John McCain and Barack Obama in this election cycle. Click here to see guidelines, talking points and sample letters the McCain campaign gave her.


By Margriet Oostveen'


Undercover journalistiek zullen we maar zeggen, en daar is niets mis mee. Maar nu, waarom doneert deze journaliste van de slijpsteen voor de geest en echtgenote van correspondent Tom-Jan Meeus 351 dollar aan de tegenkandidaat Obama? Dat is in strijd met de Amerikaanse wet. En waarom 351 dollar, is ze met de pet rond geweest? Ik weet dat journalisten van de commerciele massamedia alles behalve onafhankelijk zijn, maar om nu ook maar meteen een favoriete kandidaat financieel te steunen is wel een heel erg duidelijke demonstratie dat Margriet Oostveen niet onafhankelijk is. En ze is bovendien ook nog onnozel, want het mag niet. Ronduit doortrapt is het om vervolgens een negatief artikel te schrijven over de tegenkandidaat die je niet ziet zitten. Ik weet dat dit niet ongewoon is in de Nederlandse journalistiek, maar de NRC zou nu toch wat bescheidener moeten zijn. Een kwalitaitskrant legt immers kwaliteitsnormen aan.



2 opmerkingen:

Anoniem zei

Repeterend gelul van de buikspreekpop
Repeterend gelul van wat de pers moet heten.
Je kan Meeuws toch niet serieus nemen, tjonge jonge

Nieuwe eisen Israël belemmeren vredesproces

In een interview met Time Magazine heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat zijn regering haar mogelijkheden om Israëliërs en Palestijnen weer met elkaar voor vredesonderhandelingen om de tafel te krijgen heeft overschat. Geen van beide partijen is bereid stoutmoedige stappen te zetten om het vredesproces weer op gang te brengen. Als de Verenigde Staten dat eerder hadden beseft, dan had hij zijn eigen verwachtingen niet zo hoog gesteld, aldus Obama
Aldus in Trouw

anzi

Lucas zei

Virtual reality: Everything must go.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wild_Palms

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...