vrijdag 22 januari 2010

Tom-Jan Meeus van de NRC 10

Tom-Jan Meeus die het grote publiek uitlegt wat Obama allemaal bedoelt, maar het zelf niet precies meer weet.

Gisteren schreef ik dit aan Tom-Jan Meeus, correspondent van de NRC in Washington:


Je moet niet alles geloven Tom-Jan, je moet alles onderzoeken, en als journalist moet je bovenal een scepticus blijven. Ga ervan uit dat politici liegen tot het tegendeel is bewezen. Lees de klassieken. Het is allemaal een toneelstuk jongen, een levensgevaarlijk toneelstuk, maar toch een toneelstuk. Kijk, het is een racistische gedachte om te denken dat de kleur van de Amerikaanse president bepalend is voor zijn betrouwbaarheid. Net als alle andere kandidaten is hij door een zeef gegaan. Hij werd voordat jij zijn naam voor het eerst hoorde allereerst goedgekeurd door degenen die hem financierden. Deze mensen hebben belangen die zo machtig zijn dat zij en niemand anders bepalen welke richting de geschiedenis uitmoet. In dat toneelstuk wordt je gebruikt door krachten waar weliswaar jij geen beeld van hebt, maar wel de doorsnee Amerikanen. Ga eens met hen spreken. En luister dit keer. Dan zal het je duidelijk zijn dat hun reactie niet 'onverwacht' is. De gewone mensen die op hem hebben gestemd in de verwachting dat hij hun belangen zou verdedigen, kotsen inmiddels van Obama.

Tom-Jan, in het kader van de bijscholing, ziehier een illustrerend voorbeeld van de wijze waarop de commerciele media zich laten gebruiken in de propaganda van autoriteiten. Lees dit bericht in de Volkskrant van vanochtend:

'Obama verbiedt speculatie door banken

Van onze correspondent Philippe Remarque op 21 januari '10, 22:01, bijgewerkt 21 januari '10, 23:08

Barack Obama (AFP)

WASHINGTON - President Obama heeft donderdag vergaande regulering voorgesteld van de grote banken. Het is een nieuwe stap in zijn strijd met Wall Street. De beurskoersen van de banken zakten meteen in.

‘Als deze mensen een gevecht willen, dan is dat een gevecht dat ik graag aanga’, zei Obama over de bankenlobby bij de presentatie van de nieuwe regels, die het Congres eerst moet goedkeuren.

Kern van het voorstel is dat de banken niet meer zelf kunnen speculeren op de markten met het ingelegde geld van klanten. Ze mogen geen riskante effectenfondsen meer voeren en er komt een plafond op hun financiën.

Dat treft een grote inkomstenbron van topbanken als Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan en Citigroup. Experts stellen dat de hele structuur van de handel op Wall Street zou veranderen.'

http://www.volkskrant.nl/economie/article1340787.ece/Obama_verbiedt_speculatie_door_banken


Zoals je ziet, Tom-Jan, dekt de kop de lading niet. 'Obama verbiedt speculatie door banken.' Obama heeft helemaal niets te verbieden. Dat ligt volstrekt buiten zijn macht als president. Het Congres, de volksvertegenwoordiging, bepaalt wat verboden wordt en wat niet. Maar de president is na een jaar waarin niets wezenlijks is veranderd nu gedwongen om iets te doen dat progressief lijkt, aangezien hij de -- volgens jou 'onverwachte' -- woede over zich heen heeft gekregen van degenen die op hem hadden gestemd in de verwachting dat hij zijn belofte zou houden, te weten change we can believe in. En dus laat hij onmiddellijk, maar dan ook onmiddellijk na een verkiezingsnederlaag van zijn partij weten dat hij de banken wil aanpakken. Wat daarvan precies terecht komt weet niemand, behalve dan dat het een verwaterd compromis zal zijn, maar dat is op dit moment ook niet belangrijk voor Obama. Belangrijk is dat zijn spindokters de journalisten zo bewerken dat ze het beeld verspreiden dat de president zijn beloften waar maakt. Opnieuw Tom-Jan, het is een spel waarin de commerciele media de rol van propagandisten is toebedeeld. Dus let dubbel op.De financiele redactie van jouw krant schrijft vandaag 'Obama pakt banken VS aan in de geest van 1933'. Dat nu is propaganda. Misschien wil de president dat echt, maar dat is dan ook alles. Het lijkt mij overigens nonsens, want kijk eens welke financiele belangen allemaal betaald hebben om Obama president te laten spelen. Vergeet nooit dat op de achtergrond de hele tijd door de legitimering van het systeem een belangrijke rol speelt.



3 opmerkingen:

Anoniem zei

En dan weet hij ook waarom Obama 'zijn' doelstellingen w.b. Israel heeft overschat.

anzi

Paul zei

Obama is net zo'n schaamteloze PR-bullshitverkoper als Bill Clinton. De 'snake-oil salesman' als Amerikaanse archetype: vind je bij Dickens (Martin Chuzzlewit). Journalisten willen niets liever dan 'savvy' zijn maar voor Obama's 'branding' vallen ze als de grootste sukkels.

Paul zei

Zag toevallig vandaag dit filmpje. Geen schokkende materie natuurlijk maar het geeft je wel een doorkijkje wat voor een man Obama eigenlijk is.

http://www.youtube.com/watch?v=jh-4aPRy5bg&feature=player_embedded

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...