woensdag 27 januari 2010

Thom Meens van de Volkskrant 9



Flip Willemsen in full swing.

flipwillemsen 26-01-2010 19:28
Klaar allemaal? Dacht ik net dat er kon worden doorgetrokken, begint meneer van Waning weer.

Robert van Waning 26-01-2010 22:29
Een democratie is nooit 'klaar'.

"De prijs van de vrijheid, zo begreep de generatie die de Amerikaanse Grondwet al discussiërend opstelde, is eeuwige waakzaamheid."
(Naomi Wolf, 'Het einde van Amerika', 2008, pag 45.)

"Deze onderdrukkende macht zou allerlei vormen kunnen aannemen: .. zelfs de vorm van het volk zelf dat wreed een minderheid zou onderdrukken. De Grondwet en de Bill of Rights werden .. gepresenteerd .. als een barricade tegen wat de Stichters en hun landgenoten zagen als een natuurlijke neiging van mensen om anderen te onderdrukken als hun macht niet aan banden wordt gelegd." (ibid. pag 41)

"De schrijvers van The Federalist Papers - Alexander Hamilton, James Madison en John Jay - legden uit dat .. het 'systeem van checks and balances' zou voorkomen dat een groep ' verenigd ten behoeve van een gezamenlijk belang of verlangen' anderen van hun rechten zou beroven." (ibid. pag 44)

"Alle dictators scheppen een externe en een interne bedreiging .. stellen gewone burgers onder toezicht, pakken ze willekeurig op en laten ze willekeurig vrij .. verwerpen afwijkende meningen als 'verraad' .. en ondermijnen op den duur de rechtsorde." (ibid. pag 46)

Een goed functionerend stelsel van 'checks and balances' van een gezonde, evenwichtige, transparante, eerlijke en rechtvaardige democratie beperkt ook de macht en invloed van de 'vrije pers' zodat zij niet kan worden misbruikt als instrument om burgers hun fundamentele rechten te ontnemen en zodoende de democratie te ondermijnen ten gunste van groeps- en deelbelangen.
Avatar van VolkskrantWatch VolkskrantWatch 26-01-2010 22:49
De vooringenomenheid van de opinieredactie blijkt zowiezo uit het feit dat het Israëlische criminelen een podium biedt zoals de kolonist en aannemer uit Efrat Yochanan Visser, die niet eens een 'opinie' heeft, maar grossiert in leugens, die hij aan de media tracht te verkopen. In Israël zelf krijgt hij daarvoor alleen de ruimte in extreemrechtse media als Arutz Sheva. Of de militair en ambassadeur Michael Oren, een Israëlische oorlogsmisdadiger nota bene, en de redactie dan over de man schrijft "Michael B. Oren is docent aan het Shalem Centrum in Jeruzalem en hoogleraar aan Georgetown University", alsof het een onschuldig wetenschappertje is.
Avatar van Robert van Waning Robert van Waning 27-01-2010 15:15
"Journalistiek activisme wil niet informeren, maar een overtuiging uitdragen. .. Maar wat heeft deze ideologische benadering nog met nieuwsjournalistiek te maken? Activistische journalistiek voldoet per definitie niet aan de eis van onafhankelijkheid, omdat de informatie ondergeschikt is aan de doelstelling of, zo men wil, de identiteit. .. Beroep op welk gezag dan ook staat tegenover het beroep op redelijkheid, die vereist dat men andermans argumenten serieus neemt. Een gezag dat niet erkent dat anderen het recht hebben om gehoord te worden, het gezag dat niet naar anderen luistert, eindigt in tirannie. Hetzelfde geldt voor propaganda die de mensen verdeelt in vrienden vijanden.. Ik vrees oorverdovende demagogie in plaats van grotere pluriformiteit."
(Elsbeth Etty, column 'Respect voor het echte gezag', NRC Handelsblad 26 januari 2010.)

Deze column van Elsbeth Etty ging weliswaar over de nieuwe omroepen WNL (zeg maar: De Telegraaf) en PowNed, maar is evenzeer van toepassing op de ideologisch-activistische opiniejournalistiek van de Volkskrant die opnieuw bezig is ‘’opnieuw een clubblad te worden, maar dan van een andere club” (Frank van Vree, ’De metamorfose van een dagblad
, 1996, pag 117). Zie ook mijn VK weblog ‘Volkskrant, open uw vizier en benoem uw nieuwe identiteit en gewijzigde signatuur! (www.vkblog.nl/bericht/279266 )
Avatar van stan van houcke stan van houcke 27-01-2010 16:38
Het probleem van de democratie omschreef de Amerikaanse historicus Daniel Boorstin als volgt:

'One of the tendencies of democracy... is the danger that rhetoric would displace or at least overshadow epistemology; that is, the temptation to allow the problem of persuasion to overshadow the problem of knowledge. Democratic societies tend to become more concerned with what people believe than with what is true, to become more concerned with credibility than with truth.' Vandaar ook dat Thom Meens ooit eens schreef dat de waarheid ergens in het midden ligt, met andere woorden dat er geen feiten bestaan, alleen maar meningen. Dat gaat net zolang op tot dit soort mensen door de feiten worden verpletterd, maar ook dan zullen ze niet beseffen wat er met hen gebeurt.
Avatar van Robert van Waning Robert van Waning 27-01-2010 18:53
Mensen beseffen heus wel wat hun overkomt als zij worden vervolgd, verjaagd, vernederd en verpletterd, Stan, maar zij kunnen of willen maar niet inzien waarom dat gebeurt, hoe het zo ver heeft kunnen komen, dat zij hun ondergang hadden kunnen voorkomen en ook niet dat zij kunnen meehelpen om een herhaling te voorkomen. En daarom herhaalt de geschiedenis zich telkens, zij het in steeds weer in een andere gedaante en met andere spelers in de hoofdrollen. Sommige spelers spelen daarbij dubbelrollen, zoals bijvoorbeeld de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag bij de herdenking van de massamoord op Joden en verleden week bij het planten van een boom in het door Israël bezette gebied van de door Joden verjaagde, beroofde, onderdrukte en vernederde Palestijnen.
Avatar van stan van houcke stan van houcke 27-01-2010 19:17
robert,

ik ben wat pessimistischer dan jij. ik denk dat een aanzienlijk aantal mensen niet beseft verpletterd te zijn. de commerciele media hebben daarin een vitale rol gespeeld. net als de priesters in de middeleeuwen bepaalde de pers -- toen ze nog het monopolie had op de berichtgeving -- wat waar was en wat niet, wie belangrijk was en wie niet. john berger schreef niet voor niets: Look at the power structure of the surrounding world, and how its authority functions. Every tyranny finds and improvises its own set of controls. Which is why they are often, at first, not recognized as the vicious controls they are. The market forces dominating the world assert that they are inevitably stronger than any nation-state. The assertion is corroborated every minute,' en hij wees er terecht op dat (ondanks of, misschien beter, juist dankzij de commerciele massamedia) 'er grote delen van de… arbeiders en middenklasse bestaan die zich niet helder kunnen uitdrukken als gevolg van de grootscheepse culturele deprivatie. De middelen om datgene wat ze weten te vertalen in gedachten is hen ontnomen… Ze bezitten geen voorbeelden die ze kunnen volgen, waarbij woorden ervaringen duidelijk maken.’

alleen voor de opportunist 'moet de waarheid ergens in het midden liggen,' ook al wordt hij met de neus op de feiten gedrukt. hij ontkent gewoon de feiten.

Geen opmerkingen: