vrijdag 22 januari 2010

De Westerse Terreur 37


Straw verzette zich tegen inval in Irak

Gepubliceerd: 22 januari 2010 12:52 | Gewijzigd: 22 januari 2010 14:58

Door onze correspondent

Londen, 22 jan. De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw heeft premier Tony Blair in 2002 geadviseerd niet mee te werken aan de omverwerping van Saddam Hussein omdat dat onwettig zou zijn.

Dit heeft Straw, nu minister van Justitie, gisteren verklaard voor de Britse commissie , die ‘Irak’ onderzoekt.

Nog enkele weken voor de uiteindelijke inval in Irak in maart 2003, waar Britse militairen samen met de Amerikanen binnenvielen, stelde Straw in het geheim een alternatief plan op. Op grond daarvan zou de Britse regering steun betuigen aan de inval maar afzien van een militaire bijdrage. Een zelfde opstelling als die waarvoor het Nederlandse kabinet uiteindelijk koos. Blair legde dit plan echter naast zich neer.

Daarop stond Straw voor een lastige keuze. Moest hij zich erbij neerleggen of zich verzetten en mogelijk zelfs aftreden? Hij steunde ten slotte de inval, een besluit dat hij omschreef als „het moeilijkste ooit in mijn leven ”.

Verzet van Straw had de Britse deelname aan de inval mogelijk kunnen voorkomen, merkte hij gisteren op. „Ik was me er ten volle van bewust dat mijn steun cruciaal was”, aldus de minister. „Als ik die had geweigerd, zou de Britse deelname aan de militaire actie in de praktijk niet mogelijk zijn geweest.” Aan aftreden heeft hij echter niet gedacht, verklaarde hij.


Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article2465280.ece/Straw_verzette_zich_tegen_inval_in_Irak


Hieruit blijkt nu onomstotelijk dat de westerse politici die de illegale inval steunden wisten dat die in strijd was met het recht. Met andere woorden: onder andere Straw wist als minister dat hij het internationaal recht schond, maar 'aan aftreden heeft hij echter niet gedacht', en dat says it all. Ook de democratie brengt oorlogsmisdadigers voort. Ik constateer dit met enige nadruk omdat -- ondanks alle pretenties -- het gevolg van die illegale inval is geweest dat meer dan 1,3 miljoen Irakese burgers om het leven zijn gekomen, meer dan 2,5 miljoen Irakese burgers naar het buitenland zijn gevlucht, Irak nu veranderd is in etnisch gezuiverde regio's, en de chaos er totaal is.



2 opmerkingen:

Lucas zei

The UK terror threat is raised to "severe", but the home secretary says there is "no intelligence to suggest an attack is imminent".
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8476238.stm

AdR zei

Opmerkelijk is natuurlijk dat voor deze worstelaar met zijn eigen geweten (achach) speciaal de functie van "minister van justitie" is geschapen.