woensdag 27 januari 2010

Boycot Israel 73


Israël wijst onderzoek Gaza af

Gepubliceerd: 27 januari 2010 16:48 | Gewijzigd: 27 januari 2010 16:48

AFP, AP

Jeruzalem, 27 jan. Israël zal geen onafhankelijk onderzoek instellen naar eventuele oorlogsmisdrijven tijdens het offensief tegen Hamas in de Gazastrook van ruim een jaar geleden. Dat heeft de Israëlische minister van Informatie, Yuli Edelstein, gisteren verklaard. Intern onderzoek binnen het leger is voldoende, aldus de minister.

Daarmee wees Jeruzalem een belangrijke eis af van de onderzoekscommissie onder de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone. Deze meldde in een in september uitgekomen rapport over aanwijzingen te beschikken van oorlogsmisdrijven door zowel Israël als Hamas. Israël heeft vorig jaar niet meegewerkt aan het onderzoek en de resultaten vervolgens van de hand gewezen.

Volgens Goldstone, die in opdracht van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties handelde, moet de VN-Veiligheidsraad de zaak doorverwijzen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag als Israël en eveneens Hamas geen geloofwaardig onderzoek uitvoeren. In zijn rapport wordt ook de mogelijkheid genoemd van een beroep op universele rechtsmacht als een weg die voor individuele staten openstaat om ernstige schendingen van het internationaal recht te onderzoeken. Volgens Goldstone is het van het grootste belang dat zo een eind wordt gemaakt aan de „cultuur van straffeloosheid” in het gebied. Ook Hamas heeft tot dusverre geen onderzoek ingesteld.


Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article2469281.ece/Israel__wijst_onderzoek_Gaza_af_

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...