woensdag 9 december 2009

Peter van Walsum Oud-Diplomaat 7


Beschrijving
Als Nederlands vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad heeft Peter van Walsum zijn diplomatieke loopbaan afgesloten: een bewogen carrière eindigt in de zenit van de wereldpolitiek. In Verder met Nederland beschrijft Van Walsum zijn leven in samenhang met de politieke werkelijkheid. Grootgebracht met christendom en socialisme geeft hij aan hoe die dimensies uit zijn leven wegvallen en ziet dat Nederland onder leiding van Den Uyl een verkeerde richting inslaat. Van Walsums bijna veertig jaar actief meedenken, analyseren, adviseren, protesteren als het moet, maken deze kritische terugblik zeer de moeite waard. Hij kiest niet voor één partij, maar het is zijn ambitie de lezer te overtuigen dat Nederland als natie het hoofd boven water moet houden, hoe Europa zich ook ontwikkelt.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Het Nederlands als taal afschaffen, of Nederland zelf? Het zijn enkele van de radicale ideeen die voormalig Nederlands topdiplomaat Peter van Walsum te berde brengt om Nederland zijn achterstand - 'een handjevol inwoners en tot overmaat van ramp een eigen taal' - ten opzichte van bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Engeland te laten inlopen. Van Walsum, die als diplomaat werkzaam was in onder meer Parijs, New York, New Delhi, Brussel en Bonn, en voormalig Nederlands vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad was, heeft nog maar net zijn diplomatieke loopbaan afgesloten, of hij publiceert al zijn eerste 'kritische terugblik'. Hij beschrijft hierin in vogelvlucht zijn jeugd, het christendom en socialisme waar hij mee is groot gebracht en die hij later heeft laten vallen, zijn diplomatieke loopbaan, de Nederlandse politiek en de positie van Nederland in de wereld. Nederland moet wat meer aan de weg timmeren, is de conclusie waarmee deze bekwame en eigenzinnige diplomaat dit zeker boeiende en interessante, maar toch wat magere boek eindigt.
(Biblion recensie, Redactie)


http://www.bol.com/nl/p/boeken/verder-met-nederland/1001004000008920/index.html#product_description

4 opmerkingen:

Anoniem zei

7e financiële grootmacht en 25e economie van de wereld. VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP heeft ons land op de 6e plek gezet als beste land om in te wonen.
Ach, zo slecht doen we het niet?
Merijn

stan zei

nee, dat klopt merijn. de prijs betalen anderen daarvoor, zoals ik probeer aan te geven.

AdR zei

Hij is weg uit de Sahara en kan inmiddels de tijd vinden lid te zijn van een zekere Onderzoekscommissie Irak.

Zijn biootje zweemt wel erg naar een nauw verband met de vroegere burgemeester van Rotterdam, G.A. van W., die het ook niet zag zitten met Joop den Uyl.
Nederland kennende vraag ik: is het een zoon of een neef?

stan zei

familie, zijn vader.
stam