vrijdag 11 december 2009

Peter van Walsum Oud-Diplomaat 12

Een van de vele honderduizenden Irakese slachtoffertjes van het sanctiebeleid waarvoor Peter van Walsum mede verantwoordelijk was.

Peter van Walsum is lid van de huidige:

Commissie van onderzoek besluitvorming Irak
De commissie bestaat uit de volgende leden (v.l.n.r.):

Op 3 maart 2009 is de Commissie van onderzoek besluitvorming Irak aan haar werkzaamheden begonnen. Deze onafhankelijke commissie doet onderzoek naar de voorbereiding en besluitvorming over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak in de periode zomer 2002 tot zomer 2003. De commissie presenteert de resultaten op
12 januari 2010.

http://www.onderzoekscommissie-irak.nl/#pagina=849


Naar aanleiding van het feit dat Van Walsum lid is van een door de regering aangestelde commisie die de houding van onder andere premier Balkenende tegen het licht moet houden, stelde ik de woordvoerder van deze commissie enkele vragen.


Die woordvoerder is Rob Sebes:


Current

Past


Op de vraag wie de commissie heeft samengesteld en wat daarbij de criteria zijn geweest verklaarde Sebes:

De keuze deed de voorzitter van de commissie, mr. W.J.M. Davids, oud-president van de Hoge Raad. Hijzelf is door de regering gevraagd en hij stelde de commissie samen met als criterium: deskundigheid.

Op grond van welke deskundigheid is Peter van Walsum gevraagd?

Sebes: Wij gaan niet in op vragen over individuele commissieleden.

Waarom niet? Het gaat hier om een publieke zaak, dat met publiek geld wordt gefinancierd.

Sebes: Dat doen we niet.

U weet dat Peter van Walsum in 2000 in bepaalde kringen in opspraak kwam naar aanleiding van zijn controversiele uitspraken tegenover de journalist John Pilger. Van Walsum's opmerkingen werden algemeen als schokkend ervaren.

Sebes: Ik weet waarover u het heeft.

Is het verstandig om zo iemand in een Commissie van Onderzoek Besluitvorming Irak te plaatsen?

Sebes: De commissie heeft in volle eendracht samengewerkt. Van Walsum's houding als voorzitter van de sanctiecommissie heeft kennelijk geen rol gespeeld.

Het is ook niet voor de andere commissieleden een discussiepunt geweest?

Sebes: De commissieleden waren heel loyaal tegenover elkaar.


Tot zover woordvoerder Rob Sebes. De vraag is nu of de commissieleden net zo loyaal staan tegenover onze rechtsregels en de principes van het internationaal recht. We weten het op 12 januari.

Wel is nu al opmerkelijk dat de commissieleden die de achtergronden van de Irak-politiek moeten doorgronden, kennelijk niet op de hoogte waren van de achtergronden van Peter en Walsum. En als ze dat wel waren, dan is natuurlijk de vraag waarom ze niet tegen zijn deelname hebben geprotesteerd.

Overigens heeft de commissie niemand onder ede kunnen ondervragen. Dat is al een geweldige beperking bij de zoektocht naar de waarheid. Op liegen staat geen sanctie.

Het rapport van de commissie wordt op dit moment gedrukt.


2 opmerkingen:

AdR zei

Ook in de commissie: mw. Schwegman, promotrix van dit genie, en zelf vooral gespecialiseerd in Maria Montessori. Zo bekwaaaaam dat zij, juist omdat zij niets van de bezetting afweet, dat vond men juist verfrissend, hoofd van Oorlogsdocumentatie moest worden. En dus in deze commissie.
Bekwaaaam, al die mensen.

Anoniem zei

Wat een aanfluiting! Een zelfrespecterend mens gaat toch niet in zo'n darkroom commissie zitten. Onder ede in de openbaarheid ondervraagd door een commissie die niet op de gastenlijst staat, dat is de weg. Uitkomst rapport nu: Enig besmet materiaal maar over het algemeen heeft iedereen een condoom gebruikt.

anzi

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...