donderdag 3 december 2009

De Westerse Beschaving

En zo ziet Sonia er in werkelijkheid uit. Oef. Zou het volk echt willen weten wat voor soort BH deze oude taart aan heeft?
Wat leven wij toch in een platte cultuur. Vier etages hoog staat op het gebouw van Hotel De L'Europe in het centrum van Amsterdam een mevrouw haar BH te verkopen. In Parijs zag ik een soortgelijke advertentie, maar dan zeven etages hoog met een meneer erop die zijn onderbroek van Calvin Klein verkocht. Iemand die van Mars komt en in het Westen verdwaalt raakt moet wel denken dat de moderne mens een ondergoed-fetisjist is. Huizenhoge reclame voor iets dat een geinteresseerde doorgaans slechts twee minuten per dag ziet. Vroeger keken we naar architectuur, nu naar alles wat De Markt ons wil aansmeren, 24 uur per dag, overal. Dat heet de Westerse Beschaving.

3 opmerkingen:

Sonja zei

Ik stond er gisteren naar te kijken, maar dan in Rotterdam, even groot, hoek West-Blaak Leuvehaven.

AdR zei

Ach - de Amsterdamse Mozes- en Aaronkerk, Kersttijd 2005. Niet zo plat als die Sonia, maar of er wijding van uitgaat? :-)

Anoniem zei

Bij mij tegenover stond een gebouw in de steigers voor onderhoud. De winkelierster op de begane grond plakte op een van de aluminium buizen aan de straatkant een A4tje met de tekst:
'Open'.

Binnen een uur werd zij door twee leden van de ordehandhaving gesommeerd het A4tje te verwijderen - wat zij uiteindelijk deed.

Van Rokin tot Stopera dient het straatbeeld opgeschoond. Al sinds een paar jaren.

Toen dat enigszins was bereikt, verkocht de gemeente vergunningen voor onontkoombare, gigadverdamme gevelreklames van vier verdiepingen hoog.

Zoals die voor een mobiele telefoon
op een Rembrandtplein-kruispunt enkele jaren terug,
waar een oud café werd verbouwd
tot lichtgevende-pizza tent.

Er kwam toen nog wel wat pruttel-verzet,
nu zelfs dat niet meer.

Die gigadverdamme gevelreklame op l'Europe wisselt overigens elke maand; de ene keer prijst een sexy soapsterretje uitdagend een mobieltje aan, - de andere keer... andere hot stuff.

Pal op de Munt, u weet wel,
die krankzinnige kruising
waar je als wandelaar, fietser,
automobilist, trambestuurder
alle, àlle aandacht nodig hebt
om ongeluk te vermijden....

Ton

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...