dinsdag 24 november 2009

Hans Beerekamp van de NRC 2

Ik kom even terug op de volgende kwalificatie van de NRC-televisierecensent, Hans Beerekamp: 'mensen met een lichte beschadiging', die niet kunnen 'meekomen'. Hij heeft het dus over mensen die economisch niet rendabel zijn voor het neoliberalisme, kortweg 'overtolligen' genoemd. Daarentegen zijn degenen die wel rendabel zijn voor het heersende systeem, mensen als bijvoorbeeld Madeleine Allbright, wier politiek een hele oorlogsindustrie draaiende hield. En dan is er ook nog de Nederlandse diplomaat Peter van Walsum, die als voorzitter van de 'Iraq Sanctions Committee' leiding gaf aan een genocidale politiek die volgens de VN zelf het leven kostte van een half miljoen Irakese kinderen onder de vijf jaar, een bloedoffer dat Allbright 'de prijs waard' vond, waardoor Van Walsum een hele bureaucratie aan het werk kon houden. Deze autoriteiten zijn uiterst lucratief voor het Westen en het spreekt op zich dat Hans Beerekamp deze gezagsdragers niet zal betitelen als 'mensen met een lichte beschadiging.' Die kwalificatie bewaart hij voor mensen die economisch onrendabel zijn.

Wat doet men met mensen die economisch lucratief zijn? Juist, die worden geprezen. Maar wat doet men met mensen die, in de woorden van Beerekamp, niet kunnen 'meekomen'? Deze 'onrendabelen' zullen op den duur toch op de een of andere manier... ja, hoe zal ik het zeggen? In elk geval moet er een 'oplossing' komen, want die groep uitvreters wordt steeds groter. En het systeem veranderen, fatsoenlijker maken, socialer, dat is ondenkbaar, want iedereen die dat voorstelt wordt door Hans Beerekamp afgeserveerd met kwalificaties als 'Van Dams pamflet haaks op de tijdgeest', en 'ideologisch geinspireerde televisie,' een begrip dat deze voormalige medewerker van het communistische dagblad De Waarheid nooit zal gebruiken wanneer de neoliberale ideologie voor de duizendste maal op de buis wordt gepropageerd. Alleen mensen die opkomen voor de rechten van de zwakkeren doen aan 'ideologisch geinspireeerde televisie,' zo suggereert hij. Hans Beerekamp is een schoolvoorbeeld van het gebrek aan intellectuele integriteit, een man die met de wind mee waait, eerst communist en toen dat niet meer modieus was, gewoon rechts. Ondertussen helpt dit slag mensen bewust of onbewust mee de grote schoonmaak voor te bereiden. Er moet toch iets gebeuren met de 'overtolligen', de 'onrendabelen'. De morele corruptie begint met het corrumperen van de taal. 'Mensen met een lichte beschadiging'. Juist ja.

AdR heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Hans Beerekamp van de NRC" achtergelaten:

Om op Hans Beerekamp terug te komen: hij is begonnen bij De Waarheid. Als filmrecensent ja, hij heeft dus weinig anders gedaan. Als partijlid zal hij niets van de kleinburgerlijke door de CIA gefinancierde Frankfurter Schule gehad moeten hebben - en hoeft hij dat nu nog steeds niet omdat hij de juiste Markteconomische Ideologische Scholing heeft ondergaan ten burele van. En als hij geen partijlid was geldt het zelfde (ik weet het niet, hij was van voor mijn tijd - oeps).

Zijn opvolger bij De Waarheid was zeker niet van de partij en wel geschoold in de Frankfurters, maar dit terzijde - die zit dan ook niet bij een courant (meer).

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...