woensdag 4 november 2009

De VARA

Heleen Mees, 'Vooral progressieve meningen moeten er de ruimte krijgen.'

De NRC berichtte gisteravond:

Op linkse debatsite Joop moeten bloggers ook oplossingen bieden

Door een onzer redacteuren
Hilversum, 3 nov.

De ambitie is een genuanceerd alternatief voor weblog GeenStijl. Debat- en opiniesite Joop, die de VARA vanmiddag lanceert, wil het niveau van het publieke debat op internet verhogen. Vooral progressieve meningen moeten er de ruimte krijgen, van D66 tot SP.

De toon moet volgens initiatiefnemer Francisco van Jole kritisch zijn, niet zuur of zeurderig. Mopperen, klagen en schelden is niks voor Joop. „Bloggers moeten ook oplossingen aandragen voor problemen die ze aansnijden.”

Vaste bijdragen aan Joop komen van bekende Nederlanders zoals VARA-journalist Paul Witteman, wetenschapper Rick van der Ploeg, columnist Heleen Mees, cabaretier Dolf Jansen en historicus Maarten van Rossem. Waarom juist opinies van prominenten die al domineren in andere media? „We bieden een soort talkshow, maar dan op internet”, zegt Van Jole. „We bundelen visies van prominenten, maar geven ook ruimte aan nog onbekende bloggers.”

Dit is opmerkelijk: 'De ambitie is een genuanceerd alternatief voor weblog GeenStijl. Debat- en opiniesite Joop, die de VARA vanmiddag lanceert, wil het niveau van het publieke debat op internet verhogen. Vooral progressieve meningen moeten er de ruimte krijgen, van D66 tot SP.'

Alternatief? De VARA? Beste vrienden, als er 1 omroep is die meegewerkt heeft aan de verpaupering en vergroving van de smaak van het grote publiek dan is het wel de VARA. De VARA is de omroep geweest die de gedachte introduceerde dat alle meningen gelijkwaardig zijn, dat een ieder recht van spreken heeft, ook al had men niets te zeggen. De gelijkschakeling van gedachten was het antwoord van de sociaaldemocraten op de consumptiemaatschappij. Net als iedere arbeider een auto voor de deur moest hebben, zo had iedere arbeider het recht om allerlei nonsens uit te kramen. Cultuur telde niet mee, amusement was het antwoord. Bij Sonja Barend kon iedereen met een mening, hoe oppervlakkig of stupide ook, die vrijelijk ventileren. Voor een intelligente mening was geen ruimte, voor fundamentele kritiek op het systeem ook niet. Toen ik via iemand anders aan Paul Witteman liet vragen om de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken kritisch te ondervragen over de hoofdstelijke inzet van grote hoeveelheden traangas, weigerde hij dat omdat 'ik daarvoor mijn goede relatie met Ed van Thijn niet op spel wil zetten.'

Alternatief? De VARA? En wie moet dit alternatief verwoorden? Allereerst natuurlijk de bekende Nederlander: 'VARA-journalist Paul Witteman, wetenschapper Rick van der Ploeg, columnist Heleen Mees, cabaretier Dolf Jansen en historicus Maarten van Rossem.' Pardon? Witteman? Mees? Dolf Jansen, dat hyperventilerende jochie? Wat is hier aan de hand? Welnu, uit welingelichte kringen zoals dit zo mooi heet, weet ik dat Hilversum, net als de commerciele dagbladen, zich ernstig zorgen maakt over het feit dat ze het monopolie op berichtgeving en erger nog op de meningsvorming heeft verloren. Door internet wordt steeds duidelijker welke belangen gediend worden door het commerciele Hilversum waar kijk- en luistercijfers de doorslag geven omdat die onmisbaar zijn voor zo veel mogelijk reclamegeld. Dus nu: Witteman, Mees, Dolf Jansen. Why not. Gaat dit lukken? Nee, opportunistische praatjesmakers hebben tegenwoordig een zeer korte houdbaarheidsdatum. Dankzij internet. De VARA mag achteraan aansluiten.

6 opmerkingen:

Sonja zei

3 november 2009 VARA en Volkskrant gaan samenwerken

Sonja zei

Stan, let op: Samenvatting rapport commissie Brinkman w.b. de kranten
Begint met een citaat van Walter Lippmann, dus je denkt, dat belooft wat, maar het citaat is niet kritisch of ironisch bedoeld.

"Voorts adviseert de commissie om verdere stimulering van innovatie in de journalistiek en de journalistieke productie en exploitatie tijdelijk te bekostigen uit een opslag van enkele euro’s per jaar op de kosten van de internetaansluiting voor de Nederlandse huishoudens."

Wij moeten dus gaan betalen voor het wanbeleid van de uitgevers!

"Juist omdat er in de huidige fase van ontwikkeling van het web en het aanbod van nieuws daarop, nog geen verdienmodellen zijn ontwikkeld én omdat er desalniettemin door de alomtegenwoordigheid van nieuws belangrijke maatschappelijke waarde wordt gecreëerd, vindt de commissie dat voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en concepten tijdelijk een dergelijke bijdrage van de internetgebruiker gevraagd kan worden. Op deze wijze wordt duidelijk dat, ook wanneer diensten gratis toegankelijk zijn, er toch op de een of andere wijze, door deze of gene kosten voor zijn gemaakt. "

Sonja zei

Stel, ik ben een schrijver. Er moet brood op de plank, dus ik ga een boek schrijven. Dat kost mij wat, want tijd is geld, en ook moet ik voor onderzoek stad en land afreizen. Uiteindelijk heb ik een product, en met de verkoop ervan verdien ik de gemaakte kosten terug, en hopelijk maak ik ook winst. Dat is de normale gang van zaken.

Maar wat de commissie adviseert is om bij iedereen die wel eens een boek ter hand neemt een paar euro op te halen, bijvoorbeeld, ik noem maar wat, voor het gebruik van het electriciteitsnet. En mensen die geen boeken lezen, maar wel tijdschriften, moeten ook aan mijn boek meebetalen. En wie dat niet doet komt eenvoudigweg zonder electriciteit te zitten. Dat mijn boek en electriciteit helemaal niets met elkaar te maken hebben, is niet van belang. Het gaat erom dat de overheid vind dat mijn boek een (extra) "verdienmodel" moet hebben, en dat het publiek 'snapt' dat het schrijven van mijn boek iets kost. Voilà!

AdR zei

Sonja - een kleine kanttekening.
Veel uitgeverijen vragen schrijvers (zeker van non-fictie) nu zelf een zak geld mee te brengen - leg een paar duizend neer en dan geven we het uit. "Gedeeld risico" heet dat.
Tenzij je zelf subsidiërende fondsen meebrengt is het een dure hobby geworden, schrijven.

Tja, de VARA. Het is al lang mis - toen ik ruim dertig jaar geleden tegen een verslaggever van Dingen van de dag zei dat ik dat ergerlijke gekweel tussen de items maar niks vond vroeg hij mij geschokt: "Weet je wel wie dat zingt?" "Nee." "Anita Meier!" "Moet ik die kennen?"

Dolf Jansen is graag in beeld haha, maar hyperventileren doet hij als hardloper zeker niet.

AdR zei

Al gekeken?
Zo te zien willen ze een soort Huffington Post maken, maar dan zonder zelfs een journalistieke pretentie.
Mees nog niet gezien, wel Mei Li Vos (vergelijkbaar persoon, eerst zeer D66 toen plotseling PvdA maar vooral heel erg Mei Li Vos).

Anoniem zei

Als dit de progressieve gezichten van Nederland moeten zijn dan zijn we wel erg ver afgedwaald. Ik mis Freek de Jonge, Ebru Umar en Halsema nog of wordt het Vivagehalte dan te duidelijk zichtbaar?

Linkse lente (theaterdagboek Halsema) trouwe irritante opvulling Pauw en Witteman

Ons kleine gezelschap is bont. Behalve Rieneke en Karen, medewerkers van Cordaid, reist publiciste Ebru Umar mee als verslaggever voor Metro en Viva. Ebru heeft de afgelopen jaren een beruchte reputatie opgebouwd in venijnige polemiek. Tegelijkertijd heeft zij een grote voorliefde voor dure kleding en juwelen, waardoor haar verschijning vanochtend in tropenuitrusting, een tikje hilarisch is.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...