zondag 29 november 2009

De SGP en het Filosemitisme


Gisteren kreeg ik van een mij onbekende oudere heer een kopie van een artikel dat op de website
Oneway staat. Ik citeer een deel van de tekst:


De oprichter van de SGP en voorman van de Gereformeerde Gemeenten ds. G.H. Kersten handelde in politiek, economisch en godsdienstig gebied niet positief naar de Joden. Anders gezegd: hij handelde hierin antisemitisch.'' Die conclusie trekt Herman M. van Beek in zijn masterscriptie ter afronding van zijn studie 'Geschiedenis van het christendom' aan de Leidse Universiteit. Van Beek onderzocht specifiek de houding van Kersten als SGP-leider tegenover de Joden. Daarvoor bestudeerde hij preken, artikelen en partijredes van Kersten... Kersten blijkt een aanhanger te zijn van de 'vervangingstheologie'. De Joden kruisigden Jezus Christus en riepen daarmee het oordeel over zichzelf af. Kersten hield aan deze theologische opvatting vast, vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Van grote invloed op zijn denken was het leerbesluit van de synode van de Gereformeerde Gemeenten uit 1931. Het genadeverbond staat onder het eeuwige besluit van Gods verkiezing. Omdat de Joden niet meer de uitverkorenen van God waren, had Israël als volk en land voor Kersten afgedaan. Van Beek merkt op dat deze theologische visie destijds door veel meer gereformeerden werd beleden. Opmerkelijk is dat Kersten hierin meer op de lijn zat van de neocalvinist Abraham Kuyper... Vanuit deze uitgesproken afstandelijke houding én op basis van zijn theologische opvatting nam hij tegenover de Duitse bezetter een zeer lijdelijke houding aan. Van Beek noemt die houding tragisch. Als voorbeeld van die houding noemt hij de oproep aan de Vereniging van Gereformeerde Scholen (VGS), de scholen van de Gereformeerde Gemeenten, om Joodse kinderen bij de bezetter te melden. "Deze antisemitische maatregel werd zonder commentaar uitgevoerd.''



Om te weten hoe de houding van de SGP nu is ten opzicht van de joden en van Israel bezocht ik de website van deze fundamentalistisch christelijke partij:

De SGP is solidair met het Joodse volk en de staat Israël en zet zich in voor...


En toen hield het op, want


Beste bezoeker,

Fijn dat u belangstelling hebt voor de SGP en de standpunten van onze partij.

Eén van die standpunten betreft de zondag. Dat is de eerste dag van de week, de dag van de opstanding van Christus, die we in het bijzonder wijden aan de dienst van God. Bovendien is de zondag een rustdag, een geschenk van God waar we dankbaar voor mogen zijn in een jachtige tijd als de onze. Een dag om op adem te komen. Tegen deze achtergrond is de SGP-site op zondag ‘gesloten’.

Uiteraard bent u van maandag tot en met zaterdag hartelijk welkom op onze SGP-site.

Staatkundig Gereformeerde Partij


http://www.sgp.nl/Page/nctrue/sp685/letter=I/standid=1809/index.html


Duidelijk is in elk geval dat de SGP na Auschwitz geheel in de lijn handelt van wat de joods-Israelische filmmaker Eyal Sivan noemt 'het filosemitisme'. Want 'In een advertentie in het Reformatorisch Dagblad van eind december 2002 steunde het deputaatschap een actie van de SGP-jongeren gericht tegen Gretta Duisenberg die aandacht vroeg voor het Palestijnse volk.'

http://www.oneway.nl/n/dominee-kersten-zweeg-over-zijn-joodse-naaste/24042/index.html


De gerenommeerde en veel gelauwerde 45-jarige Sivan zei afgelopen dinsdag tegen me: ‘het moderne antisemitisme in Europa is het filosemitisme. De jood is heilig verklaard. We zien een liefde voor joden, louter en alleen omdat ze joden zijn. Voor de filosemiet blijft een jood de ander, de buitenstaander, net als voor de antisemiet. Als we het over Israel hebben dan hebben we het in feite over Europa, over het Europese onvermogen om met de ander te leven, over de continuïteit van het Europese antisemitisme dat zich nu tegen de Arabier richt, daarbij aangemoedigd door de zionistische propaganda. Opvallend is dat nu de joden in Europa worden geaccepteerd, zij grotendeels uit Europa zijn verdwenen. Het is als het ware alsof de wandelende jood eindelijk naar huis is gegaan, een gedachte die je zowel bij christenen als zionisten aantreft. Het Europees racisme heeft geleid tot de geboorte van Israel en het filosemitisme komt tevens voort uit het Europees besef gefaald te hebben in de geschiedenis. Maar waar het in feite allemaal om draait is niet de liefde voor de jood, maar de liefde voor het slachtoffer. Die geeft de filosemiet, dus niet het slachtoffer, maar de filosemiet zelf het gevoel een goed mens te zijn. Daarom koesteren de Europeanen het slachtoffer, die vervult een onmisbare functie in hun leven. En hier zie ik een relatie met het diep in het westerse bewustzijn verankerde icoon van Christus, de jood aan het kruis. Hij lijdt voor de christen, hij verlost hem van het kwaad. De jood Christus is het slachtoffer bij uitstek dat in de christelijke cultuur als maatstaf functioneert voor de eigen goedheid. En zodra er geen enkele twijfel meer bestaat over de eigen voortreffelijkheid stopt men met nadenken. Daarom ben ik als filmmaker veel meer geïnteresseerd in de dader dan in het slachtoffer. Het slachtoffer geeft de mens een gemakkelijk antwoord op de moeilijke vraag: wie ben ik? De dader daarentegen dwingt ons permanent na te denken over wie we werkelijk zijn.


De antisemieten hebben nu de Arabier om hun haat op te projecteren. De hypocrisie van de bekeerde filosemiet is stuitend, zoals ook moge blijken uit deze feiten:

Bij de Duitse inval in mei 1940 riep Kersten niet op tot daadwerkelijk verzet en liet hij zelfs enige bedekte steun daarvoor achterwege, maar deed hij een klemmend beroep op het Nederlandse volk, terug te keren tot Gods Woord: 'Zie toch niet op dien Duitscher. Hij is slechts een roede in Gods hand. [...] Dat Neêrlands volk het verbond met Hem vernieuwe, terwijl de tijd der genade nog is' (Geciteerd in: Golverdingen, 139). Deze zienswijze is na de bevrijding medebepalend geweest voor het besluit van de Zuiveringscommissie Kersten niet meer als Tweede-Kamerlid toe te laten. De SGP was hiervan niet onder de indruk en plaatste hem bij de kamerverkiezingen van 1946 toch als eerste op de kandidatenlijst. Om medische redenen zag de partijleider evenwel zelf af van terugkeer in het parlement.

Lees verder: http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn4/kersten


De SGP, zelfde christelijke God en een diametraal andere opstelling. Wat zou er toch met die God zijn dat hij zich zo slecht verstaanbaar maakt?

7 opmerkingen:

Sonja zei

God moves in mysterious ways, zeggen ze dan. Meestal bij het goedpraten van judeo-christelijke misdaden tegen onschuldige mensen.

Sonja zei

Mischien ligt het aan mij, maar..., en..., en ook...

Anoniem zei

"Dezen" maken deel uit van de antichrist zonder dat zij het waarschijnlijk beseffen.

Christus was geweldloos!...en liefdevol.
De sabbath die vrijdagavond begon en tot de zaterdagavond duurde behoorde tot de mozaïsche wet ....en deze werdt met Christus dood afgeschaft/ vervuld (besnijdenis;het offeren enz)
Wat hen wel aangerekend kan worden is dat ze deze waarheid niet willen horen, en de mensen die hen dat vertellen als valse profeten bestempelen.

Sonja zei

"En zodra er geen enkele twijfel meer bestaat over de eigen voortreffelijkheid stopt men met nadenken." (Eyal Sivan)

Wat ik tegen bepaalde religieuzen heb is dat ze zich een beter mens voelen dan anderen, een houding die altijd tot bloedvergieten leidt.
Wat ik tegen in mijn ervaring de meeste christenen heb is dat ik als ongelovige volgens hen naar de hel ga. Hoe kun je daar een zinnig gesprek mee hebben.

AdR zei

Bekeer u! :-)

Anoniem zei

Weet u wat de hel is?

Onkunde ..dat is altijd HET probleem!

De hel is gewoon dood het niet bestaan!

De onzinnige en wrede gedachte dat een mens eeuwig zal branden is een onzin die door zgn naamchristenen wordt verkondigt en mensen tot ongeloof aanzet en dat is ook de bedoeling!

Mensen die de waarheid zochten en dat is hun goed recht!werden op de brandstapel gezet of levend begraven.

Dat is bingo!... want wat een feit is, is dat iedereen gelooft! vaak in onzin! tegen alle realiteit en feiten in!

En oorlogen? praat me er niet over ! ongelovige!

AdR zei

Nee hoor, hel is in hello.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...