maandag 30 november 2009

De SGP en het Filosemitisme 2


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de SGP fout, en heulde mee met het nazi-antisemitisme, zoals onder andere blijkt uit 'de oproep aan de Vereniging van Gereformeerde Scholen (VGS), de scholen van de Gereformeerde Gemeenten, om Joodse kinderen bij de bezetter te melden. "Deze antisemitische maatregel werd zonder commentaar uitgevoerd.'''

Maar ziedaar, na Auschwitz, kwam de zondaren tot inkeer. Dat wil zeggen, het vooroorlogse antisemitisme kreeg (in de woorden van filmmaker Eyal Sivan) in het filosemitisme een nieuwe uitlaatklep. Ditmaal zijn de joden 'beminden om der vaderen wil' en wordt de SGP haat nu op islamitische Arabieren geprojecteerd. Gek he, dezelfde God als voor Auschwitz en toch een nieuwe interpretatie van Zijn Woord. En opnieuw kan dit slag christenen niet lezen. Leest u maar:
Israël

De SGP is solidair met het Joodse volk en de staat Israël en zet zich in voor een duurzame vrede in het Midden Oosten.

Voor de SGP is solidariteit met het Joodse volk onopgeefbaar. In het verlengde daarvan, zetten we ons in voor een veilig bestaan van de staat Israël op het grondgebied dat het volk door God is toegewezen. Die solidariteit hebben we tot uitdrukking gebracht in artikel 29b van ons Program van Beginselen:

“Gods hand leidt het wereldgebeuren, en daarmee ook het ontstaan, voortbestaan en verdwijnen van volken. Israël, als volk van het oude verbond, neemt daarbij een bijzondere plaats in: de Joden zijn de “beminden om der vaderen wil”, die door de HEERE hun land toebedeeld kregen, zoals beschreven is in het Oude Testament. De meest wezenlijke belofte van het genadeverbond is, dat Christus de Enige Naam tot zaligheid is voor Jood en heiden. Daarom is er een diepe verbondenheid met het volk Israël, waaruit de Christus is voortgekomen. Dit alles brengt met zich mee dat de Nederlandse regering streeft naar goede diplomatieke betrekkingen met de staat Israël. Mede met het oog op het welzijn van het Joodse volk en veilige en erkende grenzen voor de staat Israël, zet zij zich in voor vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten.”

Van een veilig bestaan voor het Joodse volk is vooralsnog helaas geen sprake. Israël blijft onder vuur liggen. Letterlijk, zoals zomer 2006 nog bleek toen Israël vanuit Libanon met raketten werd bestookt, en figuurlijk. De vijandschap tegen Joden en de Joodse staat is breed verspreid en zit ontzaglijk diep. Nergens anders is dat beter te merken en te voelen dan in Israël zelf, dat als kleine democratische rechtsstaat omringd wordt door merendeels vijandige Arabische buren. De toch al in ruime mate voorhanden zijnde conflictstof krijgt daarbij nog een extra gevaarlijke lading door de opmars van de islam, een godsdienst die radicalen zelfs een alibi geeft voor het plegen van niets en niemand ontziende gewelddaden.

Nederland moet waar mogelijk in de EU en in andere internationale verbanden consequent en helder Israël steunen. Het allerbelangrijkst daarbij is het gerechtvaardigde belang van de Israëli’s om in eigen land veilig te kunnen wonen en werken. Nu in de landen om Israël heen extremisten zelfs zijn opgenomen in de regering(en), zal de internationale gemeenschap moeten billijken dat Israël zich steeds meer genoodzaakt ziet zelf de voorwaarden te bepalen voor een leefbare verhouding met de Palestijnen. Pogingen van Israël om Hezbollah, Hamas en andere terroristische organisaties aan te pakken moeten door Nederland moreel en materieel worden ondersteund.

De Nederlandse ambassade in Tel Aviv moet worden verplaatst naar Israëls hoofdstad: Jeruzalem.

De Palestijnse Hamasregering mag geen Nederlandse hulp krijgen, zolang Israël niet volledig erkend wordt, geweld ondubbelzinnig afgezworen wordt en bestaande akkoorden gerespecteerd worden. Dat neemt niet weg dat Nederland bereid moet zijn om, buiten de Hamasregering om humanitaire hulp te blijven geven aan ‘fatsoenlijke’ Palestijnse burgers en organisaties.

Arabische landen die oprecht streven naar goede betrekkingen met Israël verdienen diplomatieke steun vanwege hun constructieve bijdrage aan stabiliteit in de regio.

Vanwege de islamitische revival in de Palestijnse Gebieden krijgen christenen het daar steeds moeilijker. Hun positie heeft onze aandacht.

Meer lezen?
De volledige SGP-visie op Israël is te vinden in de brochure Vrede over Israël (2004), te verkrijgen bij de SGP-jongeren.


http://www.sgp.nl/Page/nctrue/sp685/letter=I/standid=1809/index.html

3 opmerkingen:

Sonja zei

"en veilige en erkende grenzen voor de staat Israël"
Kijk, dat komt van de afdeling Bijbel Babble, aangezien Israël tot op de dag van vandaag weigert zijn grenzen an te geven. Wanneel Israël niet eens in staat is om zijn eigen grenzen te erkennen, hoe kan een ander dat doen? De SGP suggereert dat Palestijnen dan maar moet gaan raden waar die grenzen ongeveer zouden liggen. En het gekke is, wanneer ze dat doen, dan gaat Israël iedereen onderdrukken en vermoorden.

"Van een veilig bestaan voor het Joodse volk is vooralsnog helaas geen sprake. Israël blijft onder vuur liggen."
Dat komt van dezelfde afdeling, aangezien het grootste deel van 'het Joodse volk' niet eens in Israël woont.

"een godsdienst die radicalen zelfs een alibi geeft voor het plegen van niets en niemand ontziende gewelddaden"
Maar christenen helemaal geen alibi nodig om met de zegen van de Heere niets en niemand ontziende gewelddaden te plegen over de hele wereld. Sterker nog, daar hebben ze niet eens radicalen voor nodig, maar gewoon brave huisvaders en moeders.

"verdienen diplomatieke steun vanwege hun constructieve bijdrage aan stabiliteit in de regio."
Stabiliteit in de regio? SGP'ers lijden aan waanvoorstellingen, meer kan ik er niet van bakken. Want van Dimona moeten ze toch wel eens gehoord hebben. Wat is er stabiel aan een staat die vrijwel alle VN-resoluties aan zijn laars lapt, met kernwapens in het Midden-Oosten? Die nog nooit een inspectie hebben toegelaten (behalve in 1950 geloof ik, toen ze nog geen kernwapens hadden).

Anoniem zei

Het zelfde geldt voor de CU
http://www.christenunie.nl/k/nl/n117/news/view/348794/51362/Jol-in-Isral-slot-Het-lijden-is-groot.html
verslag van Joel voordewind met de propaganda die we kennen.
http://www.christenunie.nl/nl/standpuntentotaal?faqShow_48318=944#faqItem944
Buitenlandsbeleid met als een van de aandachtspunten, Nederland vraagt in internationale fora als de Verenigde Naties en in het beleid van de EU nadrukkelijk aandacht voor het gevaar van totalitaire en nationalistische opvattingen, ambities zoals het invoeren van de sharia (islamitische wetgeving) en het negeren of onderdrukken van de culturele rechten van etnische en nationale minderheden.

gek dat er helemaal niets staat over de Congo waar de Christelijke gemeenschap elkaar uitmoordt,verkracht en verminkt.Niets over de hekserij en de zeer ernstige rituelen die onder het mom van geloof gebeuren.
http://www.christenunie.nl/nl/standpuntentotaal?faqShow_48318=952#faqItem952
Dit item gaat over Israel met alleen voorwaarden voor vrede die aan Palestijnen wordt gedicteerd.
jose

Sonja zei

Waar ik over aan het nadenken ben, Stan, is wat Eyal Sivan aan jou vertelde: "Opvallend is dat nu de joden in Europa worden geaccepteerd, zij grotendeels uit Europa zijn verdwenen."

Dit is multi-interpretabel en kan ook helemaal fout geïnterpreteerd worden. Het betekent: nu de joden uit Europa zijn verdwenen worden ze hier geaccepteerd - en niet meer vervolgd. Dat suggereert dat de aanwezigheid van joden een probleem was, en nu ze weg zijn, het probleem 'opgelost' is. Je begrijpt waar deze redenatie heen kan gaan.

Maar, wanneer je die constatering toespitst op christenen en hun historische houding t.o.v., en ideeën over, joden, dan klopt het heel goed. Christenen zijn altijd zeer antisemitisch geweest aangezien 'de joden Jezus hebben vermoord'. Wat zowiezo onzin is want dat hebben de Romeinen gedaan. Die kruisigden er wel 50 of meer op een dag in die regio. Soms honderden.

Gisteren zapte ik langs een Nederlands drama (of daar moest het voor doorgaan) met volgens mij Derek de Lint. Daar was een gijzeling aan de gang, en ja hoor, de boef was een sjabloon-Arabier, snauwend in een jurk met een AKA74, zo'n stripfiguur, met een kefia op zijn hoofd, maar helemaal verkeerd. Reel Arabs.
Waarom ik dit meld: zo zijn joden door de eeuwen heen afgebeeld (dus ook lang voor de nazi's), en nu zijn het, inderdaad, de Arabieren. De andere Semieten.

How Zionists Treat Their OWN POPULATION

  https://twitter.com/Kahlissee/status/1780545543602675793 Khalissee @Kahlissee How the wives of Israeli hostages were beaten outside Netany...