dinsdag 20 oktober 2009

Nederland en Afghanistan 215

Dames en Heren,
1 ding weten we nu zeker: het Westen, inclusief Nederland, spendeert miljarden om de democratie in Afghanistan er met geweld door te drukken, dezelfde democratie die onze keuze, Karzai, tot president maakte. Leuk he.

De NRC bericht: Afghanistan Bijna miljoen stemmen op Karzai wegens fraude ongeldig verklaard

Kabul zoekt koortsachtig acceptabele leider

Tweede ronde risico voor Karzai

Een besmeurde verkiezingsposter, gisteren in Kabul, met de beeltenis van de Afghaanse president Hamid Karzai, verkiesbaar voor een volgende termijn. Foto AP

Nieuwsanalyse

Zoveel fraude was er bij de Afghaanse verkiezingen dat eenderde van de stemmen voor Karzai is afgekeurd. Wat een succes moest worden, werd een drama.

Door onze redacteur
JUURD EIJSVOOGEL
rotterdam, 20 okt.

Van een eerlijk, democratisch proces is allang geen sprake meer in Afghanistan. Gisteren werd bekend dat er zoveel fraude is gepleegd bij de presidentsverkiezingen, vandaag precies twee maanden geleden, dat bijna een miljoen van de op president Karzai uitgebrachte stemmen ongeldig is verklaard. Nu is de vraag hoe het land alsnog een president krijgt die acceptabel is – voor de Afghanen, voor de landen die troepen in het land hebben en voor de Verenigde Naties.

Koortsachtig is de afgelopen weken naar een uitweg gezocht uit de crisis. Duidelijk was allang dat iedereen beschadigd uit het verkiezingsproces tevoorschijn komt. Maar hoe moet het land verder?

Hoe het nu verder moet? Ik zou zeggen: laat het land nu eens met rust, terugtrekken zodat deze samenleving zijn eigen vorm kan zoeken. De parlementaire democratie is geen ideaal systeem, het leidde de afgelopen halve eeuw tot een verdubbeling van de kloof tussen arm en rijk.


1 opmerking:

Anoniem zei

Wat zit hierachter?

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...