maandag 19 oktober 2009

Nederland en Afghanistan 212

De Afghaanse poppenkast gaat gewoon verder. Toen er fraude in Iran werd gepleegd stonden de westerse commerciele massamedia van de daken te schreeuwen. Nu niet, want Karzai is onze vriend.

De NRC bericht: '

Toch geen meerderheid stemmen voor Karzai

Gepubliceerd: 19 oktober 2009 15:26 | Gewijzigd: 19 oktober 2009 15:40

Reuters, AP, AFP

Kabul, 19 okt. Bij de Afghaanse presidentsverkiezingen is zoveel fraude gepleegd, dat de klachtencommissie vandaag honderdduizenden stemmen heeft afgekeurd. President Karzai heeft daardoor minder dan vijftig procent van de stemmen







Volgens de Afghaanse grondwet is een tweede verkiezingsronde noodzakelijk als geen kandidaat meer dan de helft van de stemmen heeft behaald.

Nu de klachtencommissie haar oordeel heeft geveld, is een ander orgaan aan zet: de onafhankelijke verkiezingscommissie moet de bevindingen accepteren en beslissen of er inderdaad een tweede ronde komt. Medewerkers van president Karzai hebben de afgelopen dagen gesuggereerd dat de president het werk van de klachtencommissie partijdig acht en niet zal instemmen met een tweede ronde.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Verslaggever Rob Vreeken van de Volkskrant schreef één dag voor de verkiezingen: "Er gaat worden gesjoemeld, dat is zeker. Maar de keus is: déze verkiezingen of géén verkiezingen. Alleen de Taliban verkiezen de laatste optie."
Daarmee werd aan ons van tevoren al verkocht dat we maar niet zo moeilijk moeten doen over verkiezingsfraude in Afghanistan.
Inmiddels is "de Taliban" door Obama omgeruild met "Al-Qaida". Geweldige prestatie, om zo geruisloos even van vijand te verwisselen.

Sonja zei

Overigens, al maanden van tevoren vlogen de valse stempapieren bij duizenden als warme broodjes over de toonbank. Sommige journalisten, niet van de massamedia, hebben daarover gepbliceerd, inclusief foto's. Net als bij de vorige 'verkiezingen'. Onze embedded journalisten natuurlijk niet.