dinsdag 13 oktober 2009

Mevrouw Jongerius 2



Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Mevrouw Jongerius" achtergelaten:

Wat nu echt begint op te vallen is dat Irrgang steeds van alles over elke bank roept, behalve zijn voormalige baas, De Nederlandsche Bank, die het toezicht houdt.
Nu bleek dat de partij ook nog eens het
demonstreren tegen De Nederlandsche Bank had verboden! Lees De Lijn #33 9 oktober 2009 (wekelijks orgaan van partijbestuur):
"Als landelijke partij hebben we besloten niet mee te doen aan acties tegen de Nederlandsche Bank in de week van Prinsjesdag. Het kan dan niet zo zijn dat afdelingen oproepen om aan die acties mee te doen."

Jan de Wit mocht de nationale commissie die de crisis onderzoekt leiden. En nu mag Dennis de Jong dat in het Europarlement ook gaan doen. Waarom? Vanwaar toch die eer voor een partij die een jaar lang niet eens wist wat crisis was, terwijl de boel in de VS al lang en breed in elkaar stortte.

In punt 1 van het 30 puntenprogramma in het crisiskrantje van de SP luidt de eis (herhaald door Irrgang in een interview):
“Banken of andere financiële instellingen die in de problemen komen en te belangrijk zijn om failliet te laten gaan, worden volledig en zo lang als nodig genationaliseerd.” (Kredietcrisiskrant, november 2008).
Zo lang als nodig. Dat wil zoveel zeggen als: doen de banken het niet goed, dan mogen “de hardwerkende Nederlanders” het gelag betalen. En wanneer de banken weer op orde zijn, mogen ze weer doorgaan met hun “graaikapitalisme”. Dat is geen oplossing, maar socialisme voor de rijken.

Peyman Jafari (politicoloog verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) schreef afgelopen vrijdag waar het de SP in deze aan mankeerde:

"De SP had het dus al moeilijk toen de economische crisis in de herfst van vorig jaar [2008] uitbarstte. Het duurde relatief lang voordat ze met een kritisch antwoord kwam, maar ook daarna slaagde ze er niet in om verzet tegen de crisis aan te voeren. In de afgelopen jaren heeft de SP zich uitgesproken tegen de bonuscultuur en gepleit voor een grotere rol van de overheid en de nationalisatie van gevoelige sectoren. De SP had het initiatief vast kunnen houden door een kritiek te formuleren op het kapitalisme die de oorzaken van de crisis verbindt met de winstzucht in het hele systeem en radicalere eisen te stellen, zoals het creëren van tienduizenden groene banen. Bovendien had de SP het initiatief kunnen nemen om samen met delen van de vakbeweging, GroenLinks, PvdA en anderen actie te voeren tegen bezuinigingsmaatregelen zoals de verhoging van de AOW-leeftijd. Dergelijk initiatief was bijvoorbeeld te zien in platform Keer het Tij, uit protest tegen de eerste kabinetten Balkenende. De SP kiest daarentegen voor eigen, afgebakende campagnes die vooral bedoeld lijken als verkiezingsstunt." (
socialisme.nu)

"SP-leiders Agnes Kant en Jan Marijnissen verfoeien het ‘graaikapitalisme’ van het Angelsaksische model, om vervolgens te pleiten voor het ‘alternatief’ van een Rijnlandmodel, waarin een regulerende staat het kapitalistische beest in bedwang moet houden. Hiermee begeeft de SP zich op dezelfde reformistische weg waaraan de PvdA ooit begon." (
socialisme.nu)

Het kabinet kan zich geen betere "oppositiepartij" wensen.

1 opmerking:

Sonja zei

Ewout Irrgang, gisteren op de radio, verdedigt De Nederlandsche Bank en Nout Wellink. Op ± 4:00 min. verklaart hij dat Wellink er niets aan kon doen omdat de DSB die tophypotheken gewoon mocht verstrekken. Nee, met Wellink heeft hij geen probleem. Het is de schuld van de overheid en de wetgeving die onvoldoende is.

Even later stelt een beller dat De Nederlandsche Bank wel degelijk verantwoordelijk is, en herhaalt Irrang dat dat niet zo is en dat de wetgeving onvoldoende is. Helemaal op het eind zegt hij dat allereerst de andere banken voor DSB moeten betalen (depositogarantie), daarna moet DNB beoordelen of ze dat wel kunnen betalen, en dreigen ze daardoor in de problemen te komen, "want dat kun je je afvragen in deze kredietcrisis", dan moeten wij het weer gaan betalen. Dus let op: dat wordt een beslissing van Wellink. Die Irrgang blijft beschermen. In oktober vorig jaar verklaarde Irrgang dat de miljarden voor Fortis en ABN AMRO, ook door de SP zonder voorwaarden geakkoordeerd, "noodzakelijk en onvermijdelijk" waren.

Gisteravond was Irrgang bij Pauw en Witteman, en durfde hij zich niet uit te spreken tegen Nijpels en Zalm. Eerst moet het onderzoek afgewacht worden.

Geweldig wat een 'oppositie'.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...