donderdag 15 oktober 2009

Maarten Schinkel van de NRC 29


Beste Maarten Schinkel,
een lezer van deze weblog, Sonja, wees me op het volgende bericht in het weekblad Vrij Nederland van vijf maanden geleden:

Trots op Dirk

Even klonk er een ontroerd trillinkje in de stem van Jan Peter Balkenende, toen hij afgelopen maandag op een CDA-verkiezingsbijeenkomst in de viplounge van het AZ-station gastheer Dirk Scheringa een pluim gaf. Scheringa, grootaandeelhouder van DSB-bank en eigenaar van de voetbalclub die net landskampioen is geworden, zat te glimmen op de eerste rij.

'Je bent een voorbeeld voor ons allemaal', sprak de minister-president. 'Je speelt een geweldige rol in de financiële sector, zet je in voor sport en cultuur. Ik vind dat fantastisch. We zijn trots op je!'

Wat Balkenende vooral in Scheringa leek te waarderen was de oerhollandse kwaliteit die ook hemzelf wordt toegeschreven: dat hij altijd zo gewoon is gebleven. Maar tijdens het hartverwarmend samenzijn in de viplounge bleef onvermeld dat er op dit moment een onderzoek loopt van de Autoriteit Financiële Markten naar de praktijken van DSB-bank.

Het ziet ernaar uit dat het bedrijf van Scheringa een flinke duw zal krijgen: jarenlang heeft DSB veel te risicovolle hypotheken verkocht aan mensen die het niet konden betalen, tot bedragen van twee maal de executiewaarde van het huis en negen maal het jaarsalaris. Waren zulke praktijken niet de belangrijkste oorzaak van de financiële crisis?

Naar verluidt is het AFM-onderzoek de reden waarom oud-minister
Frank de Grave het onlangs al na twee maanden bij DSB voor gezien hield.

Heel verstandig.

Geen regeringsleider op de planeet, behalve misschien in Myanmar of Trans-Nistrië, zou in zo'n situatie met de omstreden ondernemer gezien willen worden. Maar Jan Peter Balkenende, minister-president van Nederland, hoeder van waarden en normen, zegt verheugd dat Dirk een voorbeeld is voor ons allemaal.

Thijs Broer

Door Thijs Broer / 22 mei 2009 / (0)


Dus Maarten, dit was maanden geleden al bekend, lang voordat jij deze week de heer Lakeman beschuldigde van activitieiten die volgens jou ''op het randje' zijn, terwijl je al lange tijd wist dat DSB: Dirk Scheringa Beheer 'jarenlang... veel te risicovolle hypotheken verkocht aan mensen die het niet konden betalen, tot bedragen van twee maal de executiewaarde van het huis en negen maal het jaarsalaris'. Desalniettemin beweerde je ook nog eens tegelijkertijd op NRC-TV naar aanleiding van de vraag of baas Scheringa 'omstreden' is : 'Dat zou ik niet weten... Daar kun je je niet zo over uitspreken.'

Beste Maarten: tenminste 5 maanden nadat je wist dat baas Scheringa 'jarenlang... veel te risicovolle hypotheken verkocht aan mensen die het niet konden betalen, tot bedragen van twee maal de executiewaarde van het huis en negen maal het jaarsalaris' beweer jij tegenover je publiek dat je niet kunt stellen dat de praktijken van baas Scheringa 'omstreden' zijn, maar dat integendeel Lakeman 'op het randje' handelt. Maarten Schinkel, dat is nu een vorm van journalistieke corruptie. Waarom word je niet voorlichter van een bank? Voor de journalistiek deug je in elk geval niet.

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...