woensdag 14 oktober 2009

Maarten Schinkel van de NRC 28

De NRC bericht:

Lees vandaag in NRC Handelsblad (14 oktober, pagina 13) een achtergrondartikel over de hechte club van vertrouwelingen waardoor Scheringa zich liet omringen. Bestuurders en commissarissen van vrijwel alle onderdelen van DSB zijn telkens dezelfde acht personen. U kunt ook toegang krijgen via een webabonnement of tijdelijke toegangspas.

http://www.nrc.nl/economie/DSB/article2386295.ece/Bouw_van_museum_Scheringa_gaat_door


Welnu, deze informatie is interessant gezien de reactie gisteren van Maarten Schinkel, financieel redacteur van de 'slijpsteen voor de geest', op de vraag of de heer Scheringa 'omstreden' is. Daarover schreef ik gisteren:

'Ronduit verrukkelijk is het optreden van Maarten Schinkel, financieel redacteur van 'de slijpsteen voor de geest' op de zogeheten NRC-TV. Een absolute must om te zien: http://nrc.tv/video/nrcnu_/article1364259.ece/Schinkel_over_val_DSB_bank%0A

Mijn favoriete journalist verklaart met de ernst van Olie B. Bommel dat Lakeman 'op het randje' heeft gehandeld en suggereert zodoende dat de schuld bij de boodschapper ligt, hij en niemand anders heeft de DSB te gronde gericht, zoals ook de NRC- interviewer stelt. Vervolgens durft Schinkel geen uitspraak te doen over de baas van de bank, de heer Scheringa. Op de vraag of deze man, onder wiens verantwoordelijkheid de bank nu op springen staat, omstreden is, verklaart Maarten zonder blikken of blozen: 'Dat zou ik niet weten... Daar kun je je niet zo over uitspreken.' Verrukkelijk! Wel een kwalificatie voor de buitenstaander Lakeman, maar niet voor de direct betrokken Scheringa. Zo ken ik onze lakei weer, onze sympathieke letterknecht, onze poortwachter. Zelf helemaal niets maar dan ook niets onderzocht, en toch een kwalifactie voor Lakeman en een diep stilzwijgen over de baas van DSB: Dirk Scheringa Beheer. Geweldig Maarten, jij gaat het nog verder schoppen.'

Wat vandaag als nieuws wordt gebracht door de NRC, was gisteren niet bekend bij Maarten toen hij met grote stelligheid verklaarde: 'Daar kun je je niet zo over uitspreken.' Nu lijken mij als journalist en burger kongsi's nooit goed, vooral niet zodra er veel geld van anderen in het spel is. Dat moet toch voor iedere onafhankelijke waarnemer op zijn minst 'omstreden' zijn. Maar niet voor Maarten Schinkel, die volgens eigen zeggen van niets weet en desalniettemin toch een uitspraak doet. Waarom spreekt zijn krant zich wel zo uit door deze feiten prominent te presenteren en waarom Maarten niet? Trouwens: waarom weet de financieel redacteur niets van deze zaak en wordt hij toch door NRC-TV geinterviewd? Wat is dat voor journalistiek? Is het wel journalistiek?

3 opmerkingen:

Sonja zei

Balkenende tijdens een CDA EU-verkiezingsbijeenkomst, afgelopen mei in het AZ stadion, over Dirk Scheringa:

"Je bent een voorbeeld voor ons allemaal", sprak de minister-president. "Je speelt een geweldige rol in de financiële sector, zet je in voor sport en cultuur. Ik vind dat fantastisch. We zijn trots op je!" ('Trots op Dirk', Vrij Nederland)

AdR zei

(Bulderende lach). Die Balkie - ook zo begaan met het liefdesleven van Jantje Smit - en met de VOC - altijd daar waar de actie is.

Paul zei

Je hebt gelijk Stan. Wat een dans voert Schinkel uit! Hij moet nadien toch wel bijna bij zijn bezoek van NRC's herentoilet langer dan normaal in de spiegel hebben gekeken, denkend: "Waarom dóe ik dit allemaal?"

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...