maandag 26 oktober 2009

De Nuance van de NRC 133

Massagraf Srebrenica.

Karadzic staat terecht op beschuldiging van genocide en oorlogsmisdaden.

De NRC stelt nu de vraag: Wat denkt u? Zullen de aanklagers er in slagen hem veroordeeld te krijgen voor alle 27 misdrijven? Of zal het Karadzic lukken het beeld over hem te doen kantelen?

Pardon, gaat het hier om een spelletje en niet om de gruwelijke moord van duizenden burgers? Wordt nu een half geinformeerd publiek gevraagd of Karadzic de rechters succesvol zal kunnen bespelen? Geen enkel respect wordt hier getoond voor het recht en voor de slachtoffers van een genocidale politiek. Als de vrouw en kinderen van juridisch redacteur Cees Banning van de NRC waren vermoord, had de krant ons dan dezelfde vraag gesteld? En hier gaat het notabene om massamoord. Wat een gebrek aan decorum en dat allemaal om de oplagecijfers op te krikken. En dat zootje beschouwd zich de elite van Nederland, de 'kwaliteitskrant'.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja het gaat hier om een spelletje, een ver van mijn bed show, zolang het de holocaust maar niet is.

anzi

Anoniem zei

Geen empathie voor de nabestaanden

Onderscheiding Srebrenica-militairen valt slecht
zaterdag 04 november 2006

(Novum) - Nabestaanden en overlevenden van de massamoord in Srebrenica in 1995 zijn geschokt en verbijsterd over het besluit van Defensie om de Nederlandse militairen van Dutchbat-III te onderscheiden. Dat schrijft Trouw zaterdag. De 'blauwhelmen' konden de moord niet verhinderen.

Muska Begovic-Omerovic, wier grootvader, vader en broer in juli 1995 door militairen van het Bosnisch-Servische leger werden vermoord zegt in de krant het voornemen 'krankzinnig en onbegrijpelijk' te vinden. "Betekenen achtduizend slachtoffers dan niets? En dan gaan ze straks naar huis met een medaille en het gevoel 'wij hebben goed gehandeld'."

Het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) stelt in de krant dat de onderscheiding in 'schril, pijnlijk en stuitend contrast' staat met de manier waarop Nederland omgaat met overlevenden en nabestaanden van de massamoord. "Dit bevestigt weer dat Nederland alleen met zichzelf bezig is ", zegt IKV-woordvoerder Dion van den Berg. Hasan Nuhanovic, die tolk was van Dutchbat, reageert gelaten. "Ik heb geen Nederlandse militair gezien die iets heeft gedaan waarvoor hij een medaille heeft verdiend. Er zijn op zijn minst enkele officieren die strafrechtelijk vervolgd moeten worden."

Ongeveer 850 Nederlandse militairen die hebben gediend in voormalig Joegoslavië tijdens de val van Srebrenica krijgen op 4 december in Assen een blijk van erkenning: een draaginsigne. Volgens minister Henk Kamp (VVD) hebben de soldaten in moeilijke omstandigheden naar eer en geweten gehandeld en zijn zij jarenlang ten onrechte in een negatief daglicht gesteld..

En daarom geef je een onderscheiding en trapt men de nabestaanden nog een keer op de ziel.

anzi