zondag 19 juli 2009

Nederland

Sonja zei

NOS.nl - 19 juli 2009
Oude barakken Westerbork afgebrand

Twee houten barakken die vroeger in Kamp Westerbork stonden, zijn door brand verwoest. De barakken stonden sinds 1957 in Veendam. Daar werden ze gebruikt als schuur. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

In de Tweede Wereldoorlog werden joden in Kamp Westerbork bijeengebracht en van daaruit naar concentratiekampen vervoerd. De barakken werden in de jaren 50 verkocht.

De barakken zouden teruggaan naar Kamp Westerbork. Daar zouden ze weer worden samengevoegd tot één barak, zoals het in de oorlog was. In 1944 heeft Anne Frank in de barak batterijen gedemonteerd.

Welke historie is van belang om hier te vermelden? 1. Westerbork werd gebruikt als doorvoerkamp voor joden naar de vernietigingskampen. 2. Anne Frank heeft er ook gezeten.

Welke historie niet van belang is, is dat Nederland, om de relatie met nazi-Duitsland goed te houden, enkele weken na de Kristallnacht de grenzen sloten voor joodse vluchtelingen, en deze kampen heeft gebouwd als dienst voor nazi-Duitsland. Daarnaast was het, zoals de NOS beweert, niet alleen een kamp voor joden, maar ook voor zigeuners, homoseksuelen, communisten en (andere) verzetsmensen.

Wikipedia:
Aanvankelijk zou dat kamp bij Elspeet worden gebouwd. Maar Koningin Wilhelmina vond de afstand van twaalf kilometer tot haar zomerverblijf paleis Het Loo veel te weinig. Ook de ANWB was tegen, want de gehele Veluwe moest beschikbaar blijven voor vakantiegangers. Daarom werd tenslotte gekozen voor het Amerveld op de Drentse heide bij Hooghalen, tien kilometer ten noorden van het dorp Westerbork. In augustus 1939 werden hier door arbeiders in de werkverschaffing de eerste barakken gebouwd van Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork.
Op 9 oktober arriveerden de eerste 22 bewoners. Zij waren afkomstig uit een groep van ruim negenhonderd Duitse joden die tevergeefs hadden geprobeerd met het Duitse schip St Louis van Hamburg naar Cuba te vluchten.

En na de oorlog 'mochten' de Molukkers in Westerbork 'wonen'. In 1970 vertrokken de laatste gezinnen. Ik heb vroeger een aantal Molukse families gekend. Ik heb de verhalen gehoord van ouders en grootouders. Ze werden mijns inziens als Untermenschen behandeld. Ook een staaltje ongewenste Nederlandse geschiedenis.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Sonja, Dank voor je artikel. Het is handig als je even aangeeft waar je citaten beginnen en eindigen.

Sonja zei

Is handig, en was ook zo in mijn commentaar, maar de opmaak (citaten in cursief) gaat blijkbaar niet mee wanneer Stan het in een nieuw log plakt.

Anoniem zei

"Daarnaast was het, zoals de NOS beweert, niet alleen een kamp voor joden, maar ook voor zigeuners, homoseksuelen, communisten en (andere) verzetsmensen"

En ware Christenen! ja, die niet mee deden op basis van hun christen zijn! Dit wordt door iederéén bewust verzwegen! ook door z.g.n objectieve journalisten en ..Sonja...bewust?

Zeg niet zo snel iets over anderen, ook jullie doen daar aan mee,,juist op dit punt toets ik journalistiek.


Met vriendelijke groet

stan zei

stan zei...

beste anoniem

als ik belijdend christen was in europa zou ik bijzonder voorzichtig zijn met teveel aandacht opeisen, gezien het genocidale aspect van het christendom. zowel de holocaust op de indianen, de zwarten en de joden kwamen uit de europese christelijke cultuur voort, en slechts een heel klein percentage heeft zich tegen de christelijke terreur verzet. laat onverlet de dappere christenen die voor hun overtuiging zijn gestorven, maar die hebben onze lofuitingen niet nodig, die stierven voor hun geloof.

Anoniem zei

Beste Stan!

Aandacht hoeft niet hoor! ik constateer het gewoon en nu niet voor het eerst.

misschien kun je er over nadenken.

Mijn Vader vertelde mij over zijn ervaringen met jehovah's getuigen in concentratiekampen.

Hij droomde erover te kunnen vluchten,en vertelde dat de getuigen slechts een handtekening konden zetten en vrij de poort uit konden gaan.

Dit is iets dat ik nagenoeg niet in musea en massamedia tegen kom.

wel een enkele dominée en een enkele priester die daarmee zijn mede "christenen"veroordeelde.

Ook onder Stalin zijn deze Jehova getuigen wreed vervolgd na w.o.2 wreed vervolgd door hitler en zijn nietswaardige handlangers.

Mannen en vrouwen zaten tientallen jaren van hun leven gevangen vanwege hun overtuiging. niet allen de concentratiekampen maar in siberië onder de massamoordenaar Stalin: in spanje onder de valse christen franco enz enz .

Op jou site ben ik via google terecht gekomen op basis van rechtvaardigheid en objectieviteit.

vandaar.
Met vriendelijke groet.

Anoniem zei

objectieviteit.= objectiviteit
e.d.

sorry,

met vriendelijke groet.

Sonja zei

Zodra christenen het over "ware christenen" hebben, en zeker die van de Jehova sekte, van wie ik geheel toevallig twee slachtoffers heb gekend, heb ik al gegeten en gedronken.

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...