maandag 20 juli 2009

Nederland 2


Trouw bericht:

'Brand verwoest werkbarak van Anne Frank

De barak in Veendam waarin Anne Frank en haar zus in 1944 in kamp Westerbork batterijen demonteerden.

Het besef groeit dat de barakken van Westerbork historische betekenis hebben. Voor barak no. 57, waarin Anne Frank werkte, komt dit te laat. Een brand verwoestte de huidige landbouwloods.

Hij had de plannen voor de verhuizing eindelijk rond, zegt Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Na de bouwvak zou barak 57, die in Veendam gebruikt werd als landbouwschuur, worden gedemonteerd en teruggebracht naar Westerbork. Om daar een fysieke herinnering te vormen aan de ruim 100.000 joden, Sinti en Roma die vanuit Westerbork naar Duitse kampen werden gedeporteerd.

Maar een felle brand gisterochtend zette een streep door Mulders plan. Van de barak, die in 1957 werd afgebroken en in Veendam weer werd opgebouwd, is zo’n zeventig procent verwoest.

Daarmee is een uniek stukje geschiedenis verloren gegaan. In de barak moesten Anne Frank en haar zusje Margot in 1944 batterijen slopen. Barak no. 57 was ook om een andere reden interessant, zegt Mulder. „We hebben filmopnames uit 1944 van dat werk.”

De landbouwloods in Veendam was, voor zover bekend, de enige nog overgebleven werkbarak uit Westerbork. Mulder wist al zo’n twintig jaar van het bestaan van het bouwsel. Hij vroeg de eigenaar indertijd of deze de barak wilde afstaan. Daartoe was de boer wel bereid – hij wilde de barak zelfs schenken aan het Herinneringscentrum. Maar omdat hij van de gemeente Veendam geen toestemming kreeg om een nieuwe schuur voor zijn landbouwwerktuigen te bouwen, bleef de barak op zijn plaats.

Lees verder: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2819105.ece/Brand_verwoest_werkbarak_van__Anne_Frank__.html

Vooral deze zin is een juweel van onnozelheid: 'Het besef groeit dat de barakken van Westerbork historische betekenis hebben.' Het besef groeit, 64 jaar na het einde van de vernietiging van tenminste 75 procent van alle joodse Nederlanders. Waarom groeit nu pas 'het besef'? Valt er geld te verdienen? Want pas dan worden Nederlanders wakker.


'Vensters' van canon toch niet verplicht

Gepubliceerd: 3 juni 2009 13:47 | Gewijzigd: 3 juni 2009 15:23

Door onze redacteur Japke-d. Bouma

Rotterdam, 3 juni. De vijftig ‘vensters’ van de historische canon van Nederland worden definitief niet verplicht gesteld, maar gaan dienen als „inspiratiebron” op scholen.

Zie: http://www.nrc.nl/binnenland/article2259429.ece/Vensters_van_canon_toch_niet_verplicht

De vraag is nu: wat is de relevantie van hetgeen is afgebeeld? Wat maakt dit een kenmerkend beeld voor de Nederlandse geschiedenis?

Allereerst Anne Frank. Zij was een door 1 of meer Nederlanders verraden en door de Nederlandse Spoorwegen naar een vernietigingskamp getransporteerd allochtoons meisje, dat net zo Nederlands was als het eerste het beste Marokkaanse meisje. Dankzij de Nederlandse inzet werd procentueel twee maal meer Nederlandse joden vermoord dan in Belgie en drie keer meer dan in Frankrijk. Dankzij ook de ambtenaren van de socialistische stad Amsterdam die nog voordat de nazi's erom vroegen op kaarten hadden aangegeven waar in de hoofdstad concentraties joden verbleven.

Dan Vincent van Gogh. Als geniaal kunstenaar ontvluchtte hij het benauwende en niet in hem geinteresseerde Nederland om uiteindelijk in Frankrijk zelfmoord te plegen.

Het enige gemeenschappelijke dat beiden hebben is dat ze alle twee Nederland nu veel geld opleveren, ze hebben toeristische trekpleisters achter gelaten. De redactie van de NRC heeft een uitgekookte keuze gemaakt, want beiden illustreren datgene waar Nederlanders goed in zijn: geld verdienen aan het leed van anderen. Dat doen ze al eeuwen lang. Eerst via de kolonien en nu via de derde wereld. De NRC weet dat als geen ander. Goed gedaan Japke!

Welnu, beide mensen van wie het leven zo tragisch verliep gaan nu volgens de NRC 'dienen "als inspiratiebron" op scholen.' Inspiratie voor wat? Voor dat waar Nederland goed in is?

Enige tijd geleden verklaarde premier Balkenende met betrekking tot het Nederlandse verleden: 'Laten we zeggen: Nederland kan het weer: die VOC-mentaliteit. Over grenzen heen kijken. Dynamiek! Toch?'

De VOC-mentaliteit was de mentaliteit van het roven, vermoorden en verkrachten. In 1886 schreef J.A. van der Chijs: `Die tijd is thans aangebroken; thans is dat boekje geschreven; thans wreken zich de schimmen van de mishandelde Bandanezen door hun moordenaars aan de algemene verachting prijs te geven.' Van der Chijs bedoelde zijn eigen werk: De vestiging van het Nederlandsche gezag over de Banda Eilanden. Hij schreef: 'tijdgenooten, gewoon aan wrede en lichtvaardige executies, spraken luid hun afkeuring uit over hetgeen Coen toeliet, zo niet gelastte, aan weerloze en eigenlijk onschuldige Bandasche hoofden te verrichten; met hoeveel meer recht mogen wij onze verontwaardiging over zodanige handelwijze, ons afgrijzen van zulk moorden te kennen geven. Ware voor Coen niet reeds een standbeeld opgericht, ik betwijfel of zulks nog zou verrijzen. Aan zijn naam kleeft bloed.'(7)

J.K.J. de Jonge stelt in zijn massale bronnenstudie van de VOC dat de bewindhebbers en Coen `eigen naam en die der Nederlandsche natie in dat gedeelte van de Archipel met een schier onuitwisbare bloedvlek hebben beklad.'(8)

Busken Huet schreef: `De daden van geweld, waardoor men oudtijds zich van Banda en van zoveel andere punten in de Archipel heeft meester gemaakt, gaan zozeer de maat te buiten van hetgeen ons heden ten dage toeschijnt zelfs met de hardste en minst nauwgezette staatkunde bestaanbaar te zijn, dat de toestand van uitdroging en kwijning, waarin de Moluksche Eilanden in later tijd allengs geraakt zijn, verkieslijk moet schijnen boven de vroegere vruchtbaarheid.' (9)

Zie: http://www.antenna.nl/wvi/nl/nest/coen.html

Toch wordt deze Nederlandse massamoordenaar met een standbeeld geeerd in zijn geboorteplaats Hoorn, net als die andere massamoordenaar, Gouverneur-Generaal Johannes Benedictus van Heutsz, met een beeld wordt geeerd in Amsterdam. En waarom? Dat is simpel, omdat beide heren net als Anne Frank en Van Gogh veel duiten opleverden, miljarden in het geval van de eerste twee.

En dan was er natuurlijk de politicus Colijn, premier van het christelijke Nederland, aanvoerder van de Anti Revolutionaire Partij: 'Hendrikus Colijn was adjudant van Van Heutsz en trok er ook zelf op uit met zijn mannen. Colijn was verantwoordelijk voor de gevangenneming van de vrouwen en kinderen van Panglima Polem. Panglima Polem werd zo gedwongen zijn verzet te staken.Tijdens zijn tochten draaide hij zich maar om als er iets gruwelijks uitgevoerd moest worden en stak daarna een sigaar op. Colijn schreef een brief aan zijn vrouw, waarin o.m. : ''Ik heb er een vrouw gezien die, met een kind van ongeveer 1/2 jaar op den linkerarm, en een lange lans in de rechterhand op ons aanstormde. Een kogel van ons doodde moeder en kind. We mochten toen geen genade meer geven. Ik heb 9 vrouwen en 3 kinderen, die genade vroegen, op een hoop moeten zetten, en zoo dood laten schieten. Het was onaangenaam werk, maar 't kon niet anders. De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten. 't Was een verschrikkelijk werk. Ik zal er maar over eindigen.'' Daar staat het, 'verschrikkelijk werk,' maar hij deed het voor dezelfde christelijke god en in het kader van 'de droom van onze voorouders.' (Jaffe Vink)

'....schokkend dat Colijn (een tweede luitenant van de infanterie) honderd jaar geleden in de tropen een sigaar kon opsteken, om vervolgens te ontdekken dat zijn soldaten opgetogen twaalf of dertien vrouwen en kinderen hadden gedood......en die man werd later Minister-President en ontving uiteraard ook zo iets als de Militaire Willemsorde.Onze latere Minister-President is later ook nog aan het pacificeren geweest op Lombok , maar niet op Bali. Colijns grote verdienste was, volgens Van Heutsz, het schrijven van dikke rapporten, waar niemand iets van begreep en maar aannam dat het allemaal goed zou zijn, zoals Colijn het voorstelde, want Colijn was ''zeer plichtsgetrouw'' en bovendien Gereformeerd. Toen Van Heutsz en Colijn, na verlof in Nederland, terug gingen naar Indië vertrok Van Heutsz op zondag en Colijn op maandag. Wat hij zondag's in Atjeh heeft gedaan, vertelt de geschiedenis niet....'

Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/search?q=atjeh

Colijn? Ja, Colijn. 'Na terugkeer in Nederland in 1909 mengde hij een politieke loopbaan met die van succesvol zakenman bij bijvoorbeeld de Koninklijke Shell. Als minister was hij zowel in de economische crisis na de Eerste Wereldoorlog als tijdens die van de jaren '30 telkens verantwoordelijk voor een hardvochtige dan wel onontkoombare bezuinigingspolitiek. Als sterkste beeld resteert dat van een gezagdrager, die het Nederlandse volk aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vertelt, dat het rustig kan gaan slapen.' Zie: http://www.nrcboeken.nl/biografie/ethische-biografie-over-hendrikus-colijn

En zo is dat in Nederland geregeld. Het spreekt voor zich dat deze informatie niet in de canon wordt opgenomen. Je moet kinderen niet alles vertellen en zeker niet de nuances van het systeem, nuances die alles verraden. Het canon moet een 'inspiratiebron' blijven. Zonder gezagsgetrouwe burgers is het systeem ten dode opgeschreven, en dat wil de 'politiek literaire elite' van de NRC niet. Dus Anne Frank en Van Gogh, die de 'inspiratiebron' bij uitstek zijn voor degenen die via anderen slapende rijk willen worden.

Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2009/06/de-nuance-van-de-nrc-109.html

Zestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog publiceerde de Nederlandse Spoorwegen het volgende bricht:

'NS heeft op 29 september 2005 publiekelijk gesproken over de rol die zij heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. President-directeur Aad Veenman sprak tijdens een bijeenkomst op station Muiderpoort in Amsterdam. In dat kader bood hij de Joodse gemeenschap en andere betrokken groepen verontschuldigingen aan voor het verlenen van medewerking door NS aan de deportaties uit Nederland.'

De NS kreeg f4,80 voor iedere naar Westerbork getransporteerde joodse Nederlander, van waaruit hij/zij verder gedeporteerd werd naar de vernietigingskampen. De NS verzorgde voor meer dan 100.000 joodse Nederlandse deze enkele reis en streek zodoende bijna een half miljoen gulden op. Ook het verraden van een joodse Nederlander leverde geld op, de hoofdstedelijke politieagenten kregen f7,50 voor iedere joodse Amsterdammer die ze als premiejagers te pakken konden krijgen, zoals Ad van Liempt in zijn boek Kopgeld schrijft. En ook de nagedachtenis aan Anne Frank levert Amsterdam jaarlijks miljoenen op. De Nederlandse koopmansgeest, geld verdienen aan een misdaad. En het houdt niet op, zoals uit dit bericht blijkt:

'Kastanje Anne Frank-boom kost 355 euro

Wordt de Anne Frank-boom nu wel of niet gekapt? Dat is een vraag die alle andere onderwerpen van deze tijd doet verbleken. Gaat de boom u aan het hart, dan kunt u gelukkig een eigen Anne Frank-boom laten groeien. Op eBay zijn kastanjes van de boom te koop. Het huidige hoogste bod is 354 euro.

Een persoon van niet nader te bepalen geslacht en leeftijd meent naast de tuin van Anne's onderduikadres te wonen, alwaar de boom staat. Afgelopen vrijdag zette hij een kastanje van de boom te koop op eBay, waar hij tot nu toe al 354 euro voor krijgt. Zeer waarschijnlijk wordt de boom woensdag gekapt.

Mocht u ook interesse hebben in de felbegeerde kastanje, dan kunt u hier bieden.

Zie: http://www.endandit.nl/regionaal/2007/11/18/kastanje-anne-frank-boom-kost-355-euro

Het hoogste bod is inmiddels 700 dollar. 700 dollar, dankzij de holocaust. Hoe Nederlanders toch telkens weer in staat zijn om geld te verdienen aan de ellende van anderen. Het maakt onze minister-president met zijn VOC-mentaliteit trots, maar mij stuit het tegen de borst.

Laat de gemeente Amsterdam enkele beeldend kunstenaars de stam van de kastanjeboom bewerken tot kunstobjecten, die de herinnering aan Anne Frank levend houden. Die objecten kunnen weer de wereld rondreizen om mensen eraan helpen te herinneren dat xenofobie en rassenwaan uiteindelijk tot terreur leiden, en keer op keer overal op aarde nieuwe Anne Frank's maken. Laat Amsterdam dit doen voordat straks weer aasgieren er geld aan gaan verdienen.

Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2007/11/anne-frank.html

Verrukkelijk volkje, die Nederlanders. Terecht wees Jan Blokker erop dat ‘na de Tweede Wereldoorlog het jodendom in de christelijke wereld vrijwel heilig [is] verklaard en geen volk dat in die processie zo hard vooroploopt als de Nederlanders.'

Let wel: na de Tweede Wereldoorlog, en zolang het de Nederlander geen geld kost, maar geld oplevert.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Over 'geld opleveren' gesproken,niet voor niets heette de eerste 'politionele actie' Operatie Product. Doel was heroveren van de suikerfabrieken en tabaks-en rubberplantages waardoor 'de export' weer op gang kon komen. Onderhouden troepenmacht ter plaatse (150.000 man) kostte veel geld, dus men moest inkomsten hebben. Dat de KVP een grote rol speelde en er een 2e 'actie' kwam, is geen verrassing! Ook dat de Jong wel geld kreeg voor zijn onderzoek en onderzoek naar de gebeurtenissen in Indonesie getraineerd werden onder het motto te weinig geld in kas, zegt ook genoeg. En het feit dat Luns jarenlang weigerde documentatie beschikbaar te stellen en er verzwegen werd wat zich daar had afgespeeld, waren de kersen op de christelijke taart.

anzi

Unknown zei

Een huis waar Anne Frank eerder ondergedoken had gezeten, aan de Amstel in Amsterdam, aan de rand van het eiland Vlooienburg, mocht spoorloos gesloopt worden want daar moest de Stopera komen.
En we lullen er niet meer over...
Geschiedenis is alleen geschiedenis als de overheid het geschiedenis vindt.