zondag 12 juli 2009

Leve de ChristenUnie! 3

Afgelopen week berichtte de Volkskrant:

'ChristenUnie: straf voor ontkennen genocide

Kijk eens aan. De Volkskrant bericht:

'ChristenUnie: straf voor ontkennen genocide

Van onze verslaggever Theo Koelé

Gepubliceerd op 08 juli 2009 22:17, bijgewerkt op 9 juli 2009 11:35

DEN HAAG -

Wie genocide ontkent, minimaliseert, rechtvaardigt of zelfs goedkeurt, effent de weg voor haat en geweld. Daarom wil de ChristenUnie negationisme strafbaar stellen.

De ChristenUnie wil het ontkennen van de Holocaust onder alle omstandigheden strafbaar stellen. De kleinste regeringspartij stort zich in een delicate politieke discussie over vrijheid van meningsuiting, met een initiatiefwetsvoorstel dat vandaag wordt ingediend… Volgens CU-Kamerlid Voordewind is het hem er ‘geenszins om te doen’ de vrijheid van meningsuiting te beperken. Hij realiseert zich dat ‘heikele onderwerpen’ bespreekbaar (moeten) zijn. Maar daardoor ‘kan een klimaat ontstaan’ waarin discriminatie hele bevolkingsgroepen treft op basis van onder meer ras en godsdienst.

Wie welbewust de vernietiging van een bevolkingsgroep ontkent, minimaliseert, rechtvaardigt of zelfs goedkeurt (door de CU samengevat als ‘negationisme’), effent de weg voor haat en geweld.'

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1256043.ece

Hier is slechts 1 reactie op zijn plaats: Bravo beste christenen van de ChristenUnie. Ik sta volledig achter jullie. Het fenomeen Holocaust mag op geen enkele wijze worden goedgepraat dan wel verzwegen. Daarom ben ik zo blij dat nu ook de ChristenUnie mijn mening deelt en binnenkort haar standpunt zal geven over de al 500 jaar durende genocide die de christenen op hun geweten hebben en die uiteindelijk onvermijdelijk uitmondde in de nazi-Holocaust. Even een kort aanloopje, een geheugensteuntje:

De auteur Michel van Nieuwstadt wees in een dossier toegevoegd aan 'Kort Relaas van de Verwoesting van de West-Indische Landen' op het onomstreden feit dat door de christelijke terreur in de kolonien Europa rijk werd, en het kapitalisme daardoor kon ontstaan:

'"De ontdekking van de goud- en zilverlanden in Amerika," aldus Marx, "het uiroeien, tot slaaf maken en het begraven van de inheemse bevolking in de mijnen, de beginnende verovering en uitplundering van Oost-Indie, de verandering van Afrika in een lustoord voor de handelsjacht op zwarthuiden, markeren het morgenrood van de kapitalistische produktie-era. Deze idyllische processen zijn hoofdmomenten van de oorspronkelijke accumulatie... De verschillende momenten van de oorspronkelijke accumulatie zijn, min of meer in chronologische volgorde, te verdelen over met name Spanje, Portugal, Holland, Frankrijk en Engeland." De geschiedenis van het Hollandse koloniale systeem -- en Holland was de kapitalistische natie par excellence van de 17e eeuw -- ontrolt zich als een niet te overtreffen tableau van verraad, omkopingen, sluipmoorden en gemeenheden. "Niets is," aldus Marx even verder in het genoemde hoofdstuk, "karakteristieker dan hun systeem van mensendiefstal in Celebes, om slaven voor Java te krijgen. De mensenstelers werden voor dit doel afgericht. De dief, de tolk en de verkoper waren de hoofdagenten in deze handel, inheemse prinsen de hoofdverkopers. De weggestolen jeugd werd in geheime gevangenissen van Celebes verstopt, tot ze op schepen als slaven konden worden verscheept." Zo kent de geschiedenis van elk land zijn verwoesting van Indische landen, zijn Pizarro, die ook Jan Pieterszoon Coen kan heten: "Op 13 januari 1621 zeilde Coen van het pas gestichte Batavia naar de Molukken met de uitdrukkelijke bedoeling de weerspannige en in zijn ogen onbetrouwbare bewoners van vooral de Banda-groep (Banda, Nera, Poeloe Ai, Poeloe Roen) met geweld te onderwerpen aan het gezag van de Compagnie... Coen komt met even efficient als meedogenloos geweld. Binnen een paar weken heeft hij het "spel" geklaard -- alle kampongs op de eilanden zijn verbrand, een groot deel van de bevolking is gevangen genomen en naar Batavia gevoerd, de rest is uitgeroeid of in de bergen gejaagd vanwaar niemand levend zal weerkeren, want er is maar een klein "bezettingsleger" nodig om de koppige vluchtelingen eenvoudig uit te hongeren. Wat naar beneden komt moet terstond worden gearrtesteerd en naar Java gestuurd -- en als ze niet al onder weg sterven... komen ze zo goed als zeker in Batavia aan hun einde, want het deportatiekamp leidt onherroepelijk tot de dood of tot gedwongen slavernij, wat vrijwel hetzelfde is... Zeker is dat de Banda-expeditie een Endlösung betekent -- de 15.000 oorspronkelijke eilandbewoners zijn eind 1621 definitief vermoord, uitgehongerd of gedeporteerd." (Jan Blokker. VN 31 mei 1969). Colenbrander -- Dr. H.T. Colenbrander, Koloniale Geschiedenis, Den Haag, II, 1925, p. 247 -- taxeert de door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie uit Indonesie gehaalde buit op 600 miljoen gouden guldens, in de periode 1650 tot 1780.'

Welnu, u zult begrijpen waarom het toe te juichen is dat de ChristenUnie nu eindelijk zover is om te stellen dat 'wie welbewust de vernietiging van een bevolkingsgroep ontkent, minimaliseert, rechtvaardigt of zelfs goedkeurt de weg [effent] voor haat en geweld.' Het kan niet langer dat christenen de genocide van hun protestantse voorouders ontkennen dan wel --nog erger-- bejubelen zoals premier Balkenende onlangs deed toen hij verklaarde: 'Laten we zeggen: Nederland kan het weer: die VOC-mentaliteit. Over grenzen heen kijken. Dynamiek! Toch?'

Dit kan niet meer, want inderdaad: 'Wie welbewust de vernietiging van een bevolkingsgroep ontkent, minimaliseert, rechtvaardigt of zelfs goedkeurt (door de CU samengevat als ‘negationisme’), effent de weg voor haat en geweld.'

Dat weet iedereen met een greintje verstand. Toch?

Dit soort misdadige taal van in dit geval een overtuigde christen mag in de toekomst niet. Dankzij de ChristenUnie! Nu afwachten wanneer de ChristenUnie en de andere christenen in Nederland hieraan consequenties gaan verbinden.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Joel Voordewind:

Bijbelse richtlijnen voor oorlogsvoering:

Hierover ontstond in het ND een discussie of deze wapens (clustermunitie) bijbels verantwoord waren. Ik betoogde gebaseerd op Deuteronomium hfd 20 vers 10 van niet. Hier staat drie richtlijnen voor oorlogsvoering:

1. biedt eerst vrede aan voordat je iemand aanvalt

2. verwoest de boomgaard in de omtrek niet bij een belegering. Bomen zijn geen vijanden. Dit is een waarschuwing tegen de verschoeide aarde en het wegroven van levensonderhoud bij oorlogen.
...
3. met betrekking tot vrouwen en kinderen. Die mochten geen slachtoffer worden van een oorlog. In de oorlogswetten van Mozes staat een verbod op genocide. Vrouwen en kinderen moesten met rust gelaten worden. En dat was in die tijd een hele verbetering. Daarvoor werd wel iedereen vermoord bij een verovering om verslagenen ALLE kans te ontnemen om ooit wraak te kunnen nemen. De wraak tegen allen wordt dus in de bijbel tegen gegaan, hoewel nog steeds alle weerbaren voor de veiligheid werden uitgeschakeld. Tegenwoordig noemen we die houding genocide.

Er moet ook een onderscheidt gemaakt worden tussen de verovering van Kanaän (voor ons moeilijk voor te stellen) en het in vrede daarna leven met andere volken. Er staan in de bijbel geen heilige oorlogen tegen andere volken zoals de Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, etc.

Het Nieuwe Testament laat zien dat er een grote verandering intreedt. Het evangelie van Jezus Christus wordt aan alle volken verkondigd. Het brengt een boodschap van liefde, vrede en heil. Als er van lijden sprake is, is dat het lijden van hen die de goede boodschap brengen en er zelfs hun eigen leven voor prijs willen geven. Ook wordt er vaak over het lijden van de weduwe, de wees en de vreemdeling gesproken en het hen rechtdoen. De nieuwe opdracht wordt om hun vijanden lief te hebben en te bidden voor wie hen vervolgen. Zalig zijn niet de brutalen die de halve wereld kunnen veroveren; zalig zijn de zachtmoedigen die de hele aarde zullen beërven (Mattheus 5).
...
Dat wil niet zeggen dat de overheid geen geweld kan gebruiken. Zie Romeinen 13, de zwaardmacht, maar alleen om het onrecht te bestrijden (Romeinen 13 vers 4).
Als het gaat om de visie op de overheid dan gaat Romeinen 13 veelal op voor ons als ChristenUnie. Hier wordt dus wel het gebruik van geweld toegestaan, maar om het onrecht te bestrijden. En met betrekking tot de overheid ben ik blij dat we leven in een democratie zodat de overheid checks and balances kent en minderheden respecteert. Mochten we ooit in het paradijs terechtkomen dan zal het allemaal anders zijn. Lees Openbaringen maar met het lam en de leeuw. Er zullen geen tranen meer zijn. Het blijft niet makkelijk om de bijbel te lezen en te plaatsen in onze huidige context. Het blijft zoeken, maar het geeft wel richtlijnen.

Bron: http://www.christenunie.nl/nl/k/12329/news/view/191342/147314/1-jaar-ChristenUnie-in-de-regering-en-Kamerwerk.html

Sonja zei

Voordewind: "Er moet ook een onderscheidt gemaakt worden tussen de verovering van Kanaän (voor ons moeilijk voor te stellen) en het in vrede daarna leven met andere volken."
Je mag de verovering van Kanaän dus geen genocide noemen. Terwijl het een enorme militaire operatie was waarbij, op bevel van god, alles en iedereen uitgeroeid werd.

Deuteronomium 7
"1 Straks zal de HEER, uw God, u naar het land brengen dat u in bezit zult nemen en veel volken voor u op de vlucht jagen: de Hethieten, de Girgasieten, de Amorieten, de Kanaänieten, de Perizzieten, de Chiwwieten en de Jebusieten – zeven volken die groter en machtiger zijn dan u. 2 Wanneer de HEER, uw God, u de overwinning op hen schenkt, moet u hen doden. U mag geen vredesverdrag met hen sluiten en hen niet sparen."
"22 Wanneer hij die volken voor u op de vlucht drijft zal hij dat geleidelijk doen. U moet hen niet in één keer uitroeien, anders krijgt u te maken met grote aantallen roofdieren. 23 De HEER zal u de overwinning schenken en paniek onder hen zaaien, tot ze zijn uitgeroeid. 24 Hij zal hun koningen aan u uitleveren en u zult het land zuiveren van alles wat aan hen herinnert; steeds verder zullen ze teruggedrongen worden, tot u ze allemaal uitgeroeid hebt."

Deuteronomium 20:
"16 Maar daarbinnen, in de steden van het land dat de HEER, uw God, u als grondgebied zal geven, mag u geen mens in leven laten. 17 Alle Hethieten, Amorieten, Kanaänieten, Perizzieten, Chiwwieten en Jebusieten moet u doden, zoals de HEER, uw God, u heeft opgedragen, 18 om te voorkomen dat u de gruwelijke dingen die zij voor hun goden doen van hen overneemt, waardoor u tegen de HEER, uw God, zou zondigen.
19 Als u een stad langdurig moet belegeren, mag u haar boomgaarden niet vernietigen. Laat de bijl rusten en laat de bomen staan, want u moet er zelf van eten, en bovendien: is een boom soms een mens, dat u tegen hem moet strijden?
(20:19) is een boom soms een mens, dat u tegen hem moet strijden? – Voorgestelde lezing. MT: ‘de boom van het veld is de mens.’
20 Alleen de bomen waarvan u weet dat ze geen vruchten geven, mag u vernietigen of omhakken om ze te gebruiken voor de belegering van de stad waarmee u in oorlog bent."

Juist ja.

Sonja zei

dinsdag 06 januari 2009 11:00 ChristenUnie-voorman Arie Slob is deze week in Israël, waar "iedereen het erover eens is dat de aanval op Gaza legitiem is". Ook Slob zelf twijfelt daar niet aan. "Ik heb begrip voor de onvermijdelijkheid van deze aanval."
...
Slob bezocht de afgelopen dagen de Westelijke Jordaanoever, waar eveneens veel Palestijnen wonen, maar waar Hamas niet aan de macht is. Slob heeft geen enkel begrip voor de oproep tot een 'vreedzame' intifada die het Nederlandse SP-Kamerlid Harry van Bommel zaterdag deed. "De Palestijnen die ik spreek, weten allemaal dat een intifada een gewapende strijd is. Zij weten beter dan Harry van Bommel dat het oproepen tot geweld de Palestijnen alleen maar verder af brengt van een langdurige oplossing."

Slobs partij, de ChristenUnie, stelt zich vanouds solidair op met Israël. Maar dat is iets anders dan kritiekloos, zegt Slob. "André Rouvoet heeft eens gezegd: een vriend van Israël moet ook kritiek kunnen leveren. Daar ben ik het nog steeds mee eens. Maar als het gaat om Gaza, is het wat mij betreft evident dat het ingrijpen van Israël te rechtvaardigen is."

bron: http://www.christenunie.nl/nl/k/91/news/view/327146/48130/Slob-toont-begrip-voor-Isral.html

Anoniem zei

Natuurlijk, Slob, vanuit de christelijke invalshoek is ook de moord op miljoenen joden te rechtvaardigen. Daar is geen ontkennen aan.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...