zaterdag 18 juli 2009

Gilbert Moerkerk van The Netherlands Honduras Promotion 4

Het lijkt alsof het vandaag op de hele wereld zaterdag 18 juli 2009 is. Maar dat is een vertekening. Sommige plaatsen leven nog in de oudheid, sommige in het begin van de middeleeuwen, sommige in de Renaissance, sommige in het begin van de industriele revolutie etc., ik ken een plaats waar het zelfs al 2050 is.

En als klap op de vuurpijl: sommige plaatsen zijn buiten de tijd komen te staan, die zijn vanwege redenen die wij niet echt kunnen doorgronden, in een andere tijdsontwikkeling gekomen. De Indianen in Brazilie die nog geen contact met de desastreuze westerse cultuur hebben gehad, zijn een voorbeeld daarvan, maar ook sommige Indianengroepen in Midden-Amerika leven naast de officieel geregistreerde tijd en hebben zo een eigen werkelijkheid opgebouwd. Ze worden met rust gelaten zolang ze maar niet de mensen van de officiele tijd voor de voeten lopen door op land te wonen dat ineens economisch geexploiteerd kan worden, want dan worden ze verdreven of vermoord als dat beter uitkomt.

Mijn dochter vertelde me gisteren een prachtig verhaal over jonge gevoelige mensen ergens in Amsterdam, die een eigen leven hebben opgebouwd, die in feite verschoppelingen zijn van onze cultuur, maar die weigeren zich daarbij neer te leggen en nu bezig zijn in een zelf geschapen werkelijkheid zichzelf te worden. Ze leven aan de rafelrand van Amsterdam, in het gebied waar nieuwe levensvormen kunnen en zullen ontstaan, precies zoals uit een geweldige chaotische oersoep nieuwe sterren ontstaan. We moeten die mensen met rust laten, ze zijn onze toekomst. Ze kunnen ons iets leren, dat van belang is voor de overleving van de soort, net als de Indianen. Laten we daarom ophouden te moorden. Laten we andere volkeren die een andere tijdsontwikkeling hebben met rust laten. Kortom, om een lang verhaal kort te maken: Gilbert Moerkerk, waarom heeft Honduras uberhaupt een leger?

1 opmerking:

Sonja zei

Wanneer post je nu wat Gilbert Moerkerk jou schreef? Ik ben zo onderhand wel reuzebenieuwd!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...