woensdag 1 juli 2009

De Nuance van de NRC 114


De NRC berichtte gisteren:

'Oproep van club centrale banken.

Verlos bank van giftige beleggingen
Door onze financiële redactie
Amsterdam, 30 juni.

Overheden moeten de balansen van banken zo snel mogelijk verlossen van giftige beleggingen zoals Amerikaanse hypotheekbeleggingen.

Gebeurt dat niet, dan bestaat het risico dat het effect van de miljardeninjecties in de financiële sector snel is uitgewerkt en hooguit een kortstondige opleving van de economie veroorzaakt.

Dat stelt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in haar gisteren gepresenteerde jaarverslag. De in Bazel gevestigde BIB staat bekend als de ‘centrale bank voor de centrale banken’ en wordt als zeer gezaghebbend gezien.'

Jawel, zo kan je het dus ook vertellen. Wat door de NRC verzwegen wordt zijn de feiten. Het bancaire systeem is door de jarenlange neoliberale speculatiedrift failliet, een bodemloze put waar de belastingbetaler sinds enige tijd miljarden in gooit zonder dat dit het gewenste effect heeft. En de reden is simpel, de -- in de woorden van de bankiers -- 'giftige beleggingen' zijn zo immens groot dat de miljarden, die de ministers van financien als Bos zonder serieus democratisch overleg er tot nu toe ingegooid hebben, slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn, zoals iedereen die een beetje verstand van zaken heeft allang weet. Dat verzwijgt 'onze financiele redactie' van 'de slijpsteen voor de geest'.

Laten we nu opnieuw een aantal zaken op een rijtje zetten. Jarenlang hebben de bankiers die beloond werden met steeds hogere bonussen een soort piramidefonds opgezet. Dat wil zeggen: ze hebben meer beloofd dan ze waar konden maken, meer uitgegeven dan ze in kas hadden. Dat is gokken, speculeren in de hoop dat het onvermijdelijke failliet zo lang mogelijk uitgesteld kan worden. Maar dat het ineen zou storten, wist iedereen in en buiten de bankwereld, zoals u uit de stukken op mijn weblog kunt weten. Want, beste vrienden, de bomen groeien niet tot in de hemel, een euro kun je maar 1 keer uitgeven, en tenslotte: wie teveel uitgeeft dan hij heeft gaat failliet. Het is zo simpel als 1+1 = 2. Nu wordt van u en mij als belastingbetaler verwacht dat wij dit failliete systeem met belastinggeld overeind zullen houden. Waarom? De redenering is deze: als het bancaire systeem ineenstort, stort de hele wereld ineen, en dat is het einde van de mensheid. En aangezien politiek links en rechts uit pure intellectuele armoede geen alternatief kan bedenken voor deze zwendel, moeten wij nu de zwendel gaan financieren. De vrije markt, of dat wat er voor doorgaat, moet even opzij geschoven worden, de rijken moeten weer even flink uit de subsidieruif kunnen eten, en de rekening wordt betaald door de onderkant, de armlastigen, en door onderwijs, gezondheidszorg, woningbouw, want het geld moet natuurlijk ergens vandaan komen.

Vandaar deze smeekbede, deze oproep van het 'zeer gezaghebbend', let op, 'ZEER GEZAGHEBBEND', dus niet gewoon 'gezaghebbend' maar nogmaals 'ZEER GEZAGHEBBEND' instituut om opnieuw de beurs te trekken zodat de zwendel door kan gaan, net zolang tot de wal het schip keert. En 'onze financiele redactie' van 'de slijpsteen voor de geest' doet wat van hen verwacht wordt, die verkoopt zonder morren de propaganda. Waar was trouwens de 'zeer gezaghebbende' Bank voor Internationale Betalingen (BIB) toen er druk werd gespeculeerd en iedere al dan niet gezaghebbende deskundige (en trouwens iedereen met een greintje verstand) kon weten dat de boel zou ontploffen? Hoe 'ZEER GEZAGHEBBEND' is de 'ZEER GEZAGHEBBENDE' BIB? En: hoe genuanceerd is deze verslaggeving? De beoordeling laat ik graag aan u over.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Doet mij weer denken aan de reder Stavros die mij een boot-trip wilde aansmeren:
"But I am the best."
Why?
"Because I know!"

Anoniem zei

Verlos mij dan gelijk van mijn giftige hypotheek en studieschuld.

Merijn

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...