donderdag 4 juni 2009

Palestina 24

 

SCHILDERS EN DICHTERS GAAN VOOR GAZA

Kunst en cultuur veiling op 13 juni in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

 

Jules Deelder zette een gedicht op papier; Hannes Wallrafen, Popel Coumou en Bas Czerwinski doneerden foto’s; dichter-schilder Rien Vroegindeweij stelde een aquarel ter beschikking; Bob van Persie een collage; Johan van Konijnenburg een schilderij; Hans Wap, Marion Bloem en Willem van Hest meerdere zeefdrukken; Albert Kramer een bronzen kat; en nog een vijftigtal andere kunstenaars en galeries voorbeeldige stukken van eigen hand of uit eigen collectie.

Allemaal voor de kunst en cultuur veiling ten behoeve van de medische campagne “Gaan voor Gaza” die op zaterdag 13 juni van 13.00 tot 18.00 uur plaats vindt in het Centrum Beeldende Kunst aan de Nieuwe Binnenweg 75 te Rotterdam.

 

Onder leiding van een professionele veilingmeester gaan bekende Rotterdammers als Straatkrant redacteur Sander de Kramer, oud-CBK directeur Hans Abelman, deelraadsvoorzitter Carlos Gonçalves, D66 gemeenteraadslid Salima Belhaj en Adriaan Zeijlmans proberen € 10.000 extra binnen te halen voor de medische campagne van de Stichting Palestina.

 

Tijdens de veiling presenteert uitgeverij De Brouwerij de Nederlandse vertaling van Mahmoud Darwish gedichtenbundel Waarom heb je het paard alleen gelaten. Darwish, die vorig jaar overleed, was een graag geziene gast op Poetry International. Hij gold als de belangrijkste hedendaagse Palestijnse dichter en won ooit de Prins Claus prijs. In samenwerking met Poetry International zullen internationale en Nederlandse dichters, onder wie Jana Beranová, Rien Vroegindeweij, Marco Nijmeijer, Menno Smit en Salah Hassan, werk van hem en van henzelf voordragen.

 

Kijkdagen

Maandagmiddag 8 juni van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag 9 juni van 9.00 tot 21.00 uur en woensdag 10 juni van 9.00 tot 17.00 zijn er open kijkdagen in Gebouw de Heuvel aan het Grote Kerkplein (hoek Oppert). Donderdag 11 en vrijdag 12 juni van 10.00 tot 17.00 uur in de locatie Coolsingel 63 (hoek Stadhuisplein, tegenover Stadhuis). Met op de vrijdagmiddag van 12.30 tot 14.00 uur een lunchprogramma vol muziek en poëzie.

 

Gaan voor Gaza

De medische campagne “Gaan voor Gaza” is een voorbeeld van concrete invulling van solidariteit: direct vanuit Groot Rotterdam aan het El Wafa revalidatiecentrum in Rafah. Al meer dan € 50.000 heeft de campagne tot nu toe opgebracht. Heel veel geld, voor heel veel medische hulpmiddelen, ten behoeve van heel veel gewonde, invalide en gehandicapte bewoners van Gaza. Oud en jong; vrouw en man.

Met hulpmiddelen kunnen kinderen met elkaar spelen, jongeren weer naar school gaan, volwassenen werken en ouderen hun sociale contacten onderhouden. Zo krijgt Gaza weer toekomst. 

Bijna alle hulpmiddelen worden in Gaza zelf gemaakt. En dat bevordert de locale economie en versterkt de onafhankelijkheid.

 

Palestina avond op het 9e Arab Film Festival Rotterdam

Ook het Arab Film Festival Rotterdam staat op vrijdag 12 juni in het teken van Palestina. Om 22.00 uur start in Cinerama de filmvoorstelling Almor Wa Alrromman (Pomegranates and Myrrh) van regisseur Najwa Najjar (Palestina). De avond wordt afgerond met een gesprek tussen Najjar en de Nederlandse filmmaakster Lily van den Bergh.

Kerngegevens:

Titel: Kunst en cultuur veiling voor Gaza

Betreft:Laagdrempelige Kunst en cultuur veiling t.b.v. medische campagne Gaan voor Gaza

Datum: zaterdag 13 juni 2009 van 13.00 tot 18.00 uur; plus kijkdagen in de week eraan voorafgaand

Locatie: Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam

In samenwerking met CBK, Poetry International, uitgeverij De Brouwerij en Arab Film Festival Rotterdam

 ZATERDAGMIDDAG 13 JUNI: KUNST EN CULTUUR VEILING

MEDISCHE CAMPAGNE "GAAN VOOR GAZA", CENTRUM BEELDENDE KUNST, NWE BINNENWEG, ROTTERDAM

 

DONEER, WERK MEE,  KOM, GEEF EN MAAK GELUKKIG!

 

Meer informatie: www.rotterdamvoorpalestina.nl

E-mail: delevie@rotterdamvoorpalestina.nl

 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Amsterdam, maandag 8 jun 20:21adverteren | service.&.contact



AMSTERDAM SPORT CULTUUR ECONOMIE ETEN & DRINKEN MEDIA PAROOL.TV REIZEN BANEN FILM KUNST MUZIEK THEATER BOEKEN AGENDA
Kunst wil pact met politiek

''Ik pleit niet voor een politisering van de kunst. Ik pleit voor een culturalisering van de politiek.'' Foto Peter Elenbaas
AMSTERDAM - Wethouder Carolien Gehrels van Cultuur krijgt uit onverwachte hoek steun voor haar plan het subsidiesysteem in de kunstwereld drastisch te veranderen. De kunstwereld zelf is ingenomen met haar plan, dat breekt met de lange traditie dat politiek zich niet met kunst mag bemoeien.

''Ik zie het als een uitnodiging aan de kunstwereld zichzelf eens goed tegen het licht te houden,'' zegt Jacques van Veen, voorzitter van het Directieoverleg van Amsterdamse Culturele Instellingen. ''De subsidietoekenning is een vierjaarlijks circus. Het kan geen kwaad de prioriteiten goed te herformuleren.''

Gehrels heeft, diplomatiek geformuleerd, 'last van het ongemak dat de politiek over alles iets mag vinden, behalve over kunst'. De wethouder vindt dat de Nederlandse politiek zich laat ketenen door de liberale voorman Thorbecke, die in 1862 zei: 'De overheid is geen oordelaar van kunst en wetenschap.' Gehrels: ''Ik pleit niet voor een politisering van de kunst. Ik pleit voor een culturalisering van de politiek.''

Heel goed, oordeelt ook directeur Pierre Ballings van Paradiso. ''Als je over kunstbeoordeling praat, gaat het hier meteen over het primaat van de kwaliteit. Terwijl niemand weer wat dat precies is. Het is zinvol ook eens goed naar de maatschappelijke rol van kunstinstellingen te kijken.'' Gehrels vindt dat de politiek te weinig invloed kan uitoefenen op de kunstenaars. Dat is niet goed voor de politiek, en evenmin voor de sector. ''Als cultuur een sector is waar je als bestuurder niet op mag sturen, dan keert de politiek zich er vanaf. Dat is ongewenst.''

Gehrels verwerpt de opvatting dat zij staatskunst creëert. De overheid is onpartijdig, maar niet neutraal, zegt ze. ''Als ik mij bepaal tot het kunstbeleid van Amsterdam, dan is het toch niet vreemd van de kunst in deze stad te vragen dat ze zich zinvol verhoudt tot die stad?'' (RONALD OCKHUYSEN)

Anoniem zei

FILM KUNST MUZIEK THEATER BOEKEN AGENDA
Rutte: Gehrels is gevaarlijk

Archieffoto Carolien Gehrels. Foto ANPAMSTERDAM - PvdA-wethouder Carolien Gehrels heeft 'gevaarlijke' opvattingen over het kunstbeleid. Dat zei VVD-leider Mark Rutte vrijdag in reactie op de Boekmanlezing van Gehrels. Daarin pleitte Gehrels voor een grotere rol van de politiek op het kunstbeleid. ''De inhoudelijke invloed die de politiek kan uitoefenen is nu te klein.''

Gehrels vindt dat de politiek zich wel degelijk met cultuur mag bemoeien en zich bijvoorbeeld mag afvragen of die iets voor de stad te betekenen heeft. ''We mogen ook op dit gebied aan het roer staan. We mogen er wat van vinden. En we mogen er zelfs een oordeel over hebben.''

Ze zette haar ideeën al uiteen in een nieuwe opzet voor het verdeling van subsidies, waarbij de Kunstraad veel minder te zeggen krijgt.

Volgens Rutte ontpopt Gehrels zich als 'een ouderwetse sociaaldemocraat'.

Zij heeft hem 'de stuipen op het lijf gejaagd' met haar eis dat kunst allerlei maatschappelijke doelen dient.

Rutte vreest dat 'persoonlijke hobby's en voorkeuren' een veel te grote rol zullen spelen als politici zich inhoudelijk met kunst bemoeien. 'Politieke mode en correctheid' zullen dan doorslaggevend worden, aldus Rutte. (HET PAROOL)

anzi