donderdag 4 juni 2009

De Pro-Israel propaganda van het ANP 2

Palestijns slachtoffertje van Israelische bombardementen.

Laten we de tendentieuze taal en al die kwalificaties van de pro-Israel lobby bij het ANP nog eens nader bekijken. Daar gaan we:

de militaire vleugel van de radicaalislamitische bewegingHamas reageerde furieus… De verhoudingen tussen de rivaliserende partijen zijn slecht, sinds Hamas in juni 2007 met geweld de macht greep in de Gazastrook… Een medewerker van Abbas zei echter dat de arrestatie van extremisten belangrijk is met oog op een toekomstige Palestijnse staat. ''We hebben één gezag, één geweer, één wet nodig.''… Optreden tegen Palestijnse extremisten is een van de verplichtingen die aan de Palestijnen worden gesteld in de 'routekaart', waarmee de internationale gemeenschap een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen wil bewerkstelligen.

http://www.nu.nl/algemeen/1971991/geweld-fatah-en-hamas-laait-op-na-schietpartij.html

De bijvoeglijke naamwoorden, de kwalificaties: 'de radicaalislamitische beweging'. Maar geen: de radicaaljoodse beweging. 'Hamas reageerde furieus.' Maar geen: 'De zionisten reageerden furieus'. En dan: sinds Hamas in juni 2007 met geweld de macht greep in de Gazastrook. Hoe nu: hoe kan de democratisch gekozen meerderheid in een democratie met geweld de macht grijpen? Ze hebben die macht al, met andere woorden: alleen de verliezende partij, te weten het corrupte Fatah, kon met geweld de macht grijpen. En dat deed Fatah ook op de Westbank, dankzij politieke en militaire steun van Israel, Europa en de VS.

Vervolgens: 'Een medewerker van Abbas zei echter dat de arrestatie van extremisten belangrijk is met oog op een toekomstige Palestijnse staat.' Tijdens het corrupte bewind van Fatah verloor de mogelijk toekomstige Palestijnse staat grote stukken land aan de Joodse kolonisten. Sinds het begin van het zogeheten Vredesproces in 1993 verdubbelde het aantal Joodse kolonisten, en verdrievoudigde de oppervlakte van het door de zionisten gestolen Palestijns land. De enige die profiteerden van het zogeheten Vredesproces waren de joods-Israeli's, en Palestijnen als de multimiljonair Mohammed Dahlan die -- terwijl meer dan 70 procent van de Palestijnen in Gaza werkloos raakte en de armoede op de Westbank schrikbarend toenam -- zich wisten te verrijken. De bezetting en de zionistische diefstal van Palestijns land, en de miljardensteun van Europa maakte de corrupte Fatahleiding schatrijk. De ANP-kwalificatie: extremisten. Wie zijn hier de extremisten? Volgens het ANP de democratisch gekozen Hamas-regering en niet de corrupte Fatahleiding die met hulp van de vijand een gewelddadige greep naar de macht deed, onder leiding van een president wiens mandaat 9 januari van dit jaar officieel afliep.

''We hebben één gezag, één geweer, één wet nodig." Maar wie moet na fatsoenlijk verlopen democratische verkiezingen het gezag krijgen, en dus het geweldsmonopolie? Juist, de winnaar van de verkiezingen, te weten Hamas. Wanneer de verliezende partij het gezag in handen krijgt na met geweld degenen die het geweldsmonopolie bezitten, de wettig gekozen regering dus, ten val te hebben gebracht zoals Fatah deed, spreken we niet langer meer van een democratie, maar een dictatuur.

Optreden tegen Palestijnse extremisten is een van de verplichtingen die aan de Palestijnen worden gesteld in de 'routekaart', waarmee de internationale gemeenschap een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen wil bewerkstelligen. Routekaart? Welke routekaart? Er is er maar 1 routekaart die wettig is, namelijk de totale terugtrekking van Joodse kolonisten uit Palestijns gebied, zoals het internationaal recht en talloze VN-resoluties en de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag verordonneren. Maar dit recht weigert 'de Joodse staat' te gehoorzamen. Deze context wordt door de pro-Israel lobby bij het ANP verzwegen.

Dit ANP-bericht is ook geen journalistiek, het is propaganda. Of het ANP hiervoor beloond wordt is niet bekend.

9 opmerkingen:

Unknown zei

Ooit was dit persbureau een onderneming van de gezamenlijke dagbladpers en de "gezamnelijkheid" van de omroepen.
Inmiddels is het voor de helft eigendom van de Steenkolen Handelsvereniging. Of die gasten nu groothandel zijn of gas of kolen verkopen, of wat ze voor nieuws laten doorgaan - het moet wel winst opleveren natuurlijk.

De andere helft is van deze zogenaamde investeringsmaatschappij.
Het grappige is natuurlijk dat de gemiddelde nieuwsconsument nog steeds denkt dat het Algemeen Nederlands Persbureau echt een Algemeen Nederlands Persbureau is.
Niet meer algemeen, geen persbureau en ook niet meer Nederlands - verder klopt de naam.

Unknown zei

Of de omroep (NOS) ook echt eigenaar was van het ANP weet ik niet zeker. In ieder geval mochten zeezenders geen telex krijgen zodat zij het nieuws dan maar van de Hilversumse radio moesten pikken, dus belang was er wel.

Lemon zei

Je begint ZO fout met je Palestijnse slachtoffertje... Daar draag JIJ aan bij door te polariseren met site's als deze!
WALGELIJK!

Mensen zoals jij dragen BIJ aan deze ellende!!!!!!

Anoniem zei

@Lemon

Hard he? Confrontatie met de werkelijkheid

stan zei

lemon
waarom opereren figuren zoals jij altijd vanuit de anonimiteit? waar ben je bang voor? we leven in een democratie.

Anoniem zei

Lemon... De Mijne?
Of gewoon zuur...?

Ton

Anoniem zei

Als je een goeie speech wil houden,
neem je - president zijnde - goeie speech-schrijvers.

Voor eventuele gevolgen ervan neem je andere politici, advocaten - of advocaten die politici werden, etc.

Ton

Anoniem zei

Zeg, Lemon, je lult, tref je deze kinderen ook in Israel aan? Je kan je beter daar druk om maken! Daar hebben ze een ander woord voor polariseren! WALGELIJK!

anzi

Anoniem zei

walgelijk is waneer Nos 5 minuten nieuws uitzend en veel dingen censureert.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...