dinsdag 9 juni 2009

De Israelische Terreur 877

Het wordt voor de westerse commerciele massamedia steeds moeilijker om het joodse extremisme in Israel te negeren. De NRC bericht:

Joden mogen overal in Land van Israël leven’
Oud-minister Moshe Arens over de Amerikaanse druk op Israël en het twee-staten‘sprookje’

Premier Netanyahu mag niet zwichten voor de Amerikaanse druk om een Palestijnse staat te accepteren. Dat zegt oud-minister Moshe Arens.
Door onze correspondent
GUUS VALK
tel aviv, 9 juni.

Twee staten? Fantasie, een sprookje, bromt Moshe Arens. „Het belangrijkste obstakel voor zo’n staat is de Palestijnse verdeeldheid. Komt u maar terug als die is opgelost.” Hij mag dan 83 zijn, Arens is nog altijd een uitgesproken deelnemer aan het Israëlische publieke debat. De oud-minister van Buitenlandse Zaken en Defensie schrijft alom gevreesde columns in de krant Ha’aretz, waar hij in januari fel oppositie voerde tegen het offensief tegen Hamas in de Gazastrook. Ondoordacht en onuitvoerbaar, vond hij.

Nu windt Arens zich op over de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten. De in Boston geschoolde ingenieur vindt dat premier Benjamin Netanyahu niet mag zwichten voor Amerikaanse druk om met de Palestijnen te praten over een twee-statenoplossing. Het opgeven van de nederzettingenpolitiek in de bezette Westelijke Jordaanoever noemt Arens eveneens „onbespreekbaar”. Hooguit wil hij het hebben over de wilde buitenposten die ook volgens de Israëlische wet illegaal zijn.

De mening van de bedachtzaam pratende Arens doet ertoe in Israël. Hij geldt nog altijd als een belangrijke en invloedrijke spreekbuis van de rechtervleugel van de Likud-partij van Netanyahu. Arens gelooft in het joodse recht om nederzettingen te stichten in Judea en Samaria, zoals hij de Westelijke Jordaanoever noemt.

Netanyahu staat deze week voor een cruciaal moment in zijn tweede premierschap. Hij zal zondag zijn ideeën over vrede met de Palestijnen en de kwestie-Iran naar buiten brengen. Na de toespraak van de Amerikaanse president Obama staat Netanyahu voor een keuze. Hij kan Obama’s wens volgen en tegen eerdere uitspraken in beloven dat hij zal streven naar een onafhankelijke Palestijnse staat. Dan gaat hij de confrontatie aan met zijn rechtse coalitie. Of hij gaat de confrontatie met de VS aan en houdt vast aan zijn weigering mee te werken aan de stichting van een Palestijnse staat.

Is het verstandig dat Israël zich isoleert van de internationale gemeenschap, en de VS in het bijzonder?

„Ik denk niet dat de relatie tussen Israël en de VS wezenlijk is veranderd, laat staan beschadigd. We hebben sterke economische, historische en culturele banden. Maar er is wel een duidelijk verschil van inzicht aan het licht gekomen, dat al langer onder de oppervlakte zat. Obama gaf een geweldige toespraak, hij deed het goed. Ik weet alleen niet of hij zijn doel bereikt heeft. 

De rest van het interview staat in de NRC

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...