maandag 4 mei 2009

Marc Chavannes van de NRC 5

Beste collega Chavannes,

Zoals altijd tijdens dodenherdenking ging ik vanavond naar de Dam om daar met mijn stadsgenoten de doden te herdenken, niet alleen die van de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van de oorlogen daarna, niet alleen de doden van 'autochtone' origine, maar ook die van 'allochtone'  afkomst, om jouw begrippen te gebruiken. Ons staatshoofd werd na de gebeurtenis in Apeldoorn door burgemeester Cohen extra warm begroet, hetgeen een spontaan applaus veroorzaakte van het publiek. Met of zonder aanslag, ze blijft ons staatshoofd en voor menigeen ook nog eens hun vorstin. Een vakvrouw. Vervolgens werden kransen gelegd, onder andere door een gemengde klas scholieren, dat wil zeggen zwart en wit, 'allochtoon' en 'autochtoon'. En op dat moment realiseerde ik me ineens het volgende. 
Beste Marc, stel het percentage moslims in Nederland is rond de 5 procent. 5 procent is dus in jouw woorden van 'allochtone'  afkomst en jij wilt dat ze zichtbaar zijn op koninginnedag. Welnu Marc, hoe zichtbaar zijn de 'allochtonen'  bij jouw krant? Ik bedoel wat is het percentage 'allochtone' journalisten bij de NRC. Een half procent, een kwart procent, 0,01 procent? In elk geval een percentage dat ver onder het landelijk gemiddelde ligt. Waarom maak je je  daar niet druk over en wel over het aantal 'allochtonen' dat op koninginnedag met een oranje vlaggetje staat te zwaaien? Waarom is dat percentage zo laag bij jouw krant? En zou er een correlatie kunnen bestaan tussen hun onzichtbaarheid op koninginnedag en de onzichtbaarheid van de 'allochtonen' op plaatsen waar blanke 'autochtonen' zoals jij oververtegenwoordigd zijn? Beste collega, zoek dat eens uit en schrijf daar nu eens de komende dagen over.

24 opmerkingen:

Bert Erends zei

Verder vond ik de ik de toespraak van Cohen een goede. Ik was er blij mee, na de laatste alinea van de toespraak van Wim de Bie, die me ongemakkelijk deed voelen: "En nog altijd worden te midden van onschuldige burgers raketten afgevuurd op onschuldige burgers."

Unknown zei

Je hoeft er de krant niet eens bij te pakken, het colofon is online.
Vermoedelijk - op namen afgaan is natuurlijk geen sluitende methode - staan er vier "allochtonen" tussen:
Hanneke Chin-A-Fo
Stéphane Alonso Casale
Yassine Salihine
Joyce Siahaya

Slechts van 1 van deze namen zou je kunnen denken dat betrokkene wellicht moslim is.

Pff...
En dan te bedenken dat Hiltermann, zo'n nationaal instituut voor zoveel jaren, allochtoon was en nog vervolgd is omdat hij had gezegd niet te geloven in de multiculturele samenleving. Niemand heeft hem ooit gevraagd in hoeverre hij uit ervaring sprak...
Hij leek zo - eh - Nederlands...

Het lijkt mij dat juist zo'n colofon hem postuum gelijk geeft, zelfs al bedoelde hij niet wat ik er bij denk.

Chavannes komt er makkelijk af (zijn Franco-Provençaalse naam heb ik laten passeren - "allochtonen" zijn "verder weg").

Sonja zei

Onze prins Willem-Alexander is officieel (volgens het CBS) ook een allochtoon. Zowel Juliana als beatrix zijn met een allochtoon getrouwd. Het zal wel een schok voor Chavannes zijn, wanneer ons staatshoofd straks een allochtoon is, met een allochtoonse vrouw, die dus ook weer allochtone kinderen heeft!

Anoniem zei

Non de Sju, dan ben ik ook een verder weg allochtoon, want ook een Franse achternaam! Wat ik van zo,n naam leuk vind,is de geschiedenis die eraan vast zit. Als je die gaat uitvlooien,dan vlooi je ook een beetje een gedeelte van de geschiedenis uit. Er zit van mijn familie nu een nest in de Somme, een nest in Zeeuws Vlaanderen en een nest, jawel in de U S of A. 1tje is overgewaaid uit de Somme, 15 naar Amerika, en 1tje (mijn vader) is naar het midden van het land getrokken. Via hen kom ik bij Willem van Oranje, Napoleon, 1e en 2e Wereldoorlog, immigratie, Holland Amerikalijn etc. Ik ben nog op zoek naar interessante sites (geboorteaktes etc.) w.b. Picardie op Internet. Wie wat weet, ik hou me van harte aanbevolen!

anzi

Anoniem zei

Inderdaad Wim de Bie, was niet koosjer die toespraak!

anzi

Anoniem zei

@Anzi

Waarom is die zin van Wim de Bie niet gepast?

Merijn

Anoniem zei

Raketten en onschuldige burgers

" Nu noem ik hem de eerste moderne oorlog. Het gebruik van raketten was nieuw, ook het militaire misbruik van onschuldige burgers als menselijk schild was een noviteit."

De nadruk in het hele verhaal wordt gelegd op het woord 'raketten'. Als je het over Israel en raketten hebt, dan weet je over wie we het hebben. Waarom niet gezegd moderne oorlog, dus ook cluster-fosforbommen, over vernedering en bezetting? Alle woorden die in negatieve zin naar Israel zouden kunnen verwijzen, worden niet gebruikt, wel de woorden die in "positieve" zin naar het land verwijzen.

anzi

Anoniem zei

W.b. voorgaande over het woord 'raketten'. Ik denk dat je raketten automatisch koppelt aan Hamas. Israel kan je dus gewoon weglaten.

anzi

Anoniem zei

Ja, dat zou kunnen. Het is net hoe je het interpreteert.
Merijn

Anoniem zei

Merijn,

"En nog altijd worden te midden van onschuldige burgers raketten afgevuurd op onschuldige burgers".

Een van de laaste zinnen die Bert aanhaalde. Ik kan hier niets anders van maken dat dit op Gaza slaat. Hij had ook kunnen zeggen en nog altijd komen burgers om door oorlogsgeweld.

Misschien zit ik wel te mierenneuken, maar zo komt het wel bij mij over. Hoe zie jij dat dan,
Merijn?

anzi

Sonja zei

Zo kwam het ook bij mij over. Het is het bekende pro-Israël geouwehoer, 'raketten', 'burgers als schild' e.d. En zo rond de herdenking van (ook) de holocaust kan het gewoon geen toeval zijn.

Anoniem zei

Het gekke is dat ik eerder aan Israël dacht dat raketten afvuurt op burgers (Palestina, Libanon). Ik neem aan dat de goed geïnformeerde burger daar ook aan denkt.

Maar het is waar ik bij die zin aan dacht.
Merijn

Bert Erends zei

Het gaat, Merijn, om "te midden van onschuldige burgers" én "raketten". Dat doet mij direct aan Gazaanse raketten op Israëlische doelen denken. De Bie liet het daarbij en dat maakte het tot een zeg maar 'eurocentrische' uitspraak, die mij op de bewuste avond onbehagelijk deed voelen. Bij de toespraak van Cohen had ik het gevoel dat hij tegen het PVV-denken ageerde, terwijl zijn toespraak toch algemeen menselijk was (vond ik).

Anoniem zei

Dat is wel waar. Maar ik vind Cohen sowieso een goede en eerlijke politicus (één van de laatsten in zijn soort).

Merijn

Unknown zei

De slotzin van Wim de Bie, die duidelijk genoeg gezegd heeft dat hij zelf zonder het te weten menselijk schild was geweest bij een raketlanceerinrichting:

"Ik hoop dat kinderen die op dit moment waar ook ter wereld, in huis, hut of tent angstig schuilen bij hun ouders voor naderend oorlogsgeweld - ik hoop dat die kinderen het over zestig jaar kunnen navertellen."

Je moet wel erg gefixeerd zijn op Israel om hier uit af te leiden dat hij het hier speciaal over Zielig Sderot heeft.

Unknown zei

Laat ik het zo zeggen, dit gaat (ook) over Afghanistan, Pakistan, Irak, Sri Lanka, Centraal-Afrika, Colombia - en de lijst is hiermee nog niet uitgeput...

Anoniem zei

Met dit verschil dat 'raketten, Hamas en onschuldige burgers' de laatste jaren erin gehamerd zijn, net zoals het begrip 'schilden'. Ik zie die begrippen raketten, schilden en onschuldige burgers niet bij elkaar komen als men over ander oorlogsgeweld heeft, zoals in Pakistan etc. Ik zie het verhaal over de V1 raket meer als een aanloop om Hamas te kunnen veroordelen in versluierde bewoordingen.

anzi

Unknown zei

Tuurlijk, in Pakistan heb je alleen schuldige burgers.

Unknown zei

En in Sderot woont men in hutten, zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar.

Anoniem zei

Ik zie ook nergens uitspaken van de Bie hoe hij denkt over Gaza en Israel. Wel wordt hij gelinkt met Anja Meulenbelt. Dus in die zin zou je zijn standpunt moeten weten. Toch blijft die toespraak zo bij mij overkomen zoals ik schreef.
Stan, misschien weet jij hier meer over?

anzi

Anoniem zei

andre, jouw reacties slaan nergens op. Het gaat om begrippen die bij elkaar komen, Typ de woorden onschuldige burgers, raketten en schilden in en zie wat je krijgt!


anzi

stan zei

ik weet het niet. ik kan me niet voorstellen dat wim de bie voor de israelische terreur tegen de palestijnse burgerbevolking is.
stan

Anoniem zei

Stan,

Ja, ik kan het me ook niet voorstellen, maar voor mij blijft het wel zo overkomen.

anzi

Unknown zei

De sleutel ligt toch echt in het verhaal over zijn eigen ervaringen als kind - als schild achter een lanceerinrichting. Een verhaal over Den Haag, niet over Sderot of Gaza.

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...