dinsdag 12 mei 2009

Joseph Ratzinger

De paus en de Hitlerjugend: 'Ratzinger moest wel'

Hilversum (ANP/AFP/Van onze redactie) 21 april 2005 ‑ De jonge Joseph Ratzinger kon in 1941 niet anders dan zich aansluiten bij de Hitlerjugend, de nationaal‑socialistische jeugdbeweging. "Dat mag  niet tegen hem gebruikt worden. Iedereen moest toen lid worden." Dat heeft de Duitse historicus Wolfgang Wippermann gisteren gezegd.

Korting op lesgeld
In zijn memoires en gesprekken met de journalist Peter Seewald  heeft Ratzinger verteld dat hij zich tegen zijn zin bij de Hitlerjugend aanmeldde in de tijd dat hij op het kleinseminarie zat. Hij voerde onder meer aan dat alleen jongeren die bij de Hitlerjugend hoorden, korting op het lesgeld kregen.

Straf
"Wie geen lid werd, ontdekte dat het leven op school moeilijk werd", zei Wippermann, hoogleraar hedendaagse geschiedenis aan de Vrije Universiteit Berlijn. Zo moesten weigeraars straf ondergaan of kwamen ze niet in aanmerking voor een vervolgopleiding of een stageplaats.

Luchtafweer
Met de andere priesterstudenten op het kleinseminarie werd Ratzinger in 1943 ingedeeld bij de Duitse luchtafweer. In 1944, toen hij de dienstplichtige leeftijd had bereikt, belandde hij in een detachement onder het commando van "fanatieke ideologen die ons terroriseerden", herinnerde hij zich. In november van dat jaar onderging Ratzinger de basistraining  bij de Duitse infanterie, maar door ziekte moest hij de zwaarste  onderdelen aan zich voorbij laten gaan.

Krijgsgevangene
Toen de geallieerde troepen steeds dichterbij kwamen, deserteerde Ratzinger en keerde hij terug naar Traunstein, waar het seminarie stond. De Amerikaanse militairen gebruikten zijn huis later als hun hoofdkwartier. Als Duits soldaat bracht hij korte tijd in een krijgsgevangenenkamp door. In juni 1945 werd hij vrijgelaten.

14 opmerkingen:

Sonja zei

Dat hij er niets aan kon doen geloof ik wel, maar over het volgende gedeelte wordt nog gespeculeerd:
"In november van dat jaar onderging Ratzinger de basistraining bij de Duitse infanterie, maar door ziekte moest hij de zwaarste onderdelen aan zich voorbij laten gaan."

Ik herinner me dat ik bij zijn aanstelling heb gelezen dat het er om ging of hij al dan niet geschoten had (op?). Het verhaal was dat hij iets aan zijn vinger had (genoemde "ziekte"?) en daardoor geen trekker kon overhalen. Nu is niets menselijks mij vreemd, maar dit komt op mij wel erg ongeloofwaardig over.

Anoniem zei

Ook in Nederland moesten studenten verklaringen ondertekenen. Als zij dat niet deden, werden zij niet toegelaten.

anzi

Sonja zei

Na maart 1939 werd ieder kind ouder dan 10 jaar verplicht om lid te worden van de Hitler jugend. Ratzinger werd lid van de Hitlerjugend in 1941, op zijn veertiende jaar, en bleef dat tot 1944, toen veel Duitsers al deserteerden. In 1943 werd hij lid van een luchtafweerbataljon in de buurt van een BMW-fabriek, waar dwangarbeiders uit het kamp van Dachau werden tewerkgesteld. Hij heeft het dus allemaal zien gebeuren. Hij blijft er vaag over, hij heeft beweerd dat hij nooit de trekker van een geweer heeft kunnen overhalen vanwege een ontstoken vinger. Begin 1944 trekt hij naar Hongarije om te strijden tegen de oprukkende Sovjet-troepen. Hij legt er mijnen tegen de sovjettanks en schijnt getuige te zijn geweest van de vervolging van joden en Hongaren.

Hier een aardig artikel over Ratzinger's verleden bij History News Network
http://hnn.us/roundup/entries/11864.html
Daaruit blijkt dat hij zichzelf ook tegenspreekt.

Sonja zei

"Toen de geallieerde troepen steeds dichterbij kwamen, deserteerde Ratzinger"

Deserteerde? Hij verliet het leger in mei 1945. Op 8 mei 1945 gaven de nazi's zich over. Daarvoor liepen ze al weg. Nee, "deserteerde" is uitermate twijfelachtig.

Sam zei

Het lijkt er meer op dat hij gewoon "wegliep". Een kunstje dat hij anno 2009 nog steeds toepast.

Een stukje uit zijn speech gisteren bij het holocaust museum:

"One can rob a neighbor of possessions, opportunity or freedom. One can weave an insidious web of lies to convince others that certain groups are undeserving of respect. Yet, try as one might, one can never take away the name of a fellow human being, he said.

"May the names of these victims never perish! May their suffering never be denied, belittled or forgotten! And may all people of goodwill remain vigilant in rooting out from the heart of man anything that could lead to tragedies such as this!"

Ik moest even nog een keer goed kijken of hij het over de Palestijnen had, maar bleek dat het dus ging om de Holocaust slachtoffers.

"In his speech Monday, the pope spoke at length about the importance of remembering the victims of the Holocaust."

Anoniem zei

Ik kan het wel begrijpen van der jugend. Als je zo geraffineerd wordt opgevoed met leuke spelletjes, zomerkampen etc, (als voorbereiding voor het echte vechten), dan weet je volgens mij niet beter. Ze zijn gewoon opgevoed tot gevoelloze robots (mannen van staal) en om als kanonnenvoer te dienen. Uitzonderingen daargelaten zoals de zoontjes Wagner die naar de spannende verhalen mochten luisteren van de boze wolf.

Hetzelfde opvoedingsidee zal ook voor Israel gelden, alleen hier is het grote verschil dat veel Duitse soldaten (hoeveel eigenlijk?) de dood vonden in Rusland etc, en bij Israel is dat aantal zeer laag.

anzi

Anoniem zei

Men kon ook een andere keuze maken!

Bijvoorbeeld dat meisje op de lagere school in Duitsland dat weigerde de Hitlergroet te brengen en daarom door haar klasgenootje bespuugt werd.

Zo'n jong meisje! en zo'n daad en keuze om te doen!

Ik ken haar...u waarschijnlijk/zeker niet!

Wie is er Heilig?

Met vriendelijke groet.

Anoniem zei

Nou je het over BMW hebt, Sonja

BREAKING THE SILENCE
BMW's Quandt Family to Investigate Wealth Amassed in Third Reich
By Julia Bonstein, Dietmar Hawranek and Klaus Wiegrefe

Germany's wealthy and reclusive Quandt family, a major BMW shareholder, has gone on the defensive. For decades the family repressed its Nazi past, but a new documentary film provides new photos of old revelations that have prompted the Quandts to confront their own history of using slave laborers in factories during World War II.

Harold Quandt is een stiefzoon van Goebbels

Lees voor het verdere verhaal in Der Spiegel. Er is weinig te vinden op internet.
Der familie houdt zich gedeisd. Vader Quandt heeft de dans ontsprongen, had ook berecht moeten worden zoals I.G. Farben etc.

Wat ik begrijp is dat zij stinkende,stinkende rijk zijn en behoorlijk wat macht hebben om het een en ander te manipuleren. Ze hebben nooit schadevergoedingen betaald.

anzi

Anoniem zei

Voor anoniem Is dit het waard?


Sophie Scholl
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Een postzegel van Sophie SchollSophia Magdalena (Sophie) Scholl (Forchtenberg, 9 mei 1921 - München-Stadelheim, 22 februari 1943) was een Duitse studente en verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog.

Sophie Scholl, haar broer Hans Scholl, haar zusters Inge en Elisabeth en haar broer Werner werden christelijk-humanistisch opgevoed.

In 1942 ging zij in München biologie en filosofie studeren. Door haar broer Hans, die aan dezelfde universiteit de studie medicijnen volgde, leerde zij studenten kennen die het nationaal-socialisme afwezen. Zij ging deelnemen aan het verspreiden van pamfletten van de verzetsgroep Die Weisse Rose.

Pamfletten van Die Weisse Rose werden vanuit München verspreid in Berlijn, Keulen, Stuttgart en Wenen. De Gestapo vermoedde intussen dat de pamfletten hun oorsprong vonden in studentenkringen in München. Een pamflet dat Londen had bereikt, werd daar in de herfst van 1943 in een grote oplage gedrukt en door Britse vliegtuigen over Duitsland afgeworpen.

Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl bij het verspreiden van de pamfletten betrapt en overgeleverd aan de leiding van de universiteit. Met Christoph Probst, een ander lid van de groep, werden zij overgeleverd aan de Gestapo. Op 22 februari 1943 werd Sophie Scholl door nazi-rechter Roland Freisler tot de doodstraf veroordeeld, en nog dezelfde dag door middel van de guillotine geëxecuteerd.

Het levensverhaal van Sophie Scholl is meermalen verfilmd. In 2005 kwam de film Sophie Scholl - die letzten Tage uit, die zich baseert op de verslagen van de verhoren van Sophie Scholl door de Gestapo. De film Sophie Scholl werd hoog onderscheiden met Duitse filmprijzen, waaronder de Zilveren Beer voor de beste actrice en de beste regisseur

anzi

yelamdenu zei

Anzi
Zoveel kapitalisten hebben zich kunnen verrijken dankzij het ingrijpen van de Nazi's om het kapitalisme te "redden".

De opa van de vorige Amerikaanse president bijv., tevens de vader van een eerdere Am. president, met uitstekende banden met de CIA, verrijkte zich dankzij de slavenarbeid van het KZ Auschwitz.

Zie voor een helder betoog over kapitaal en fascisme:
Rational fascism (Michael Parenti)

groet
herman_m

Sonja zei

De toespraak duurt geen tien minuten zoals ik overal lees, maar 5 minuten en 20 seconden.

De paus heeft trouwens een oortje in, dus iets moet hij hebben opgevangen van de tolk. Dat hij pas na de toespraak de vertaling kreeg is onzin. Zo gaat dat niet op conferenties, want dan kun je geen conferenties houden.
Tijdens de "rel", die zou het pro-Israël zijn geweest gekenmerkt zou worden als "emotionele toespraak", ging de paus niet weg. Misschien moest hij later heel nodig een bruintje doen.

Sonja zei

BMW, Nazi's, moet ik ook denken aan Henry Ford, notoire jodenhater. Hij publiceerde The International Jew: The World's Foremost Problem in 1920.

History Cooperative: Profits über Alles! American Corporations and Hitler

Anoniem zei

Bedankt Herman!

Ik lees het deze week door. Daar moet ik rustig de tijd voor nemen!

gr. anzi

Anoniem zei

Oke Sonja, gaat ook bij de internet leesstapel

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...