woensdag 22 april 2009

De Nuance van de NRC 103

Volgens de 'kwaliteitskrant' NRC is hier sprake van 'harde verhoren'. Daarentegen kwalificeert het internationaal recht dit als 'martelen'.

De NRC, spreekbuis van 'de politiek-literaire elite' uit de polder, laat de lezer weten dat 'Obama onderzoek [steunt] naar harde verhoren door de CIA.' Pardon? 'Harde verhoren'? De Amerikaanse intellectuelen, alle mensenrechtorganisaties, fatsoenlijke Democraten en de Geneefse Conventies spreken daarentegen van martelen. Dus is de vraag is gerechtvaardigd waarom onze 'kwaliteitskrant' uit de polder een andere mening is toegedaan? Neem bijvoorbeeld waterboarding. Kijk nog even rustig naar de plaatjes hierboven. Waterboarding is een middeleeuwse methode van onder andere de inquisitie om dissidenten datgene te laten bekennen wat de beulen wilden horen. Ik krijg de indruk dat de NRC-redactie roomser is dan de paus, Republikeinser is dan de Bush-bende. Tom-Jan Meeus is, zoals bekend, geen groot licht, maar je zou toch verwachten dat de eindredactie zijn newspeak zou vertalen. Nee dus. Zo schrijft Meeus dat Obama afstand houdt van 'linkse activisten die strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor de martelingen eisen,' want kennelijk denkt Tom-Jan dat een Amerikaan die wil dat beulen worden vervolgd wel een linkse activist moet zijn. Impliciet is zijn boodschap dat de gewone Amerikaanse burger geen juridisch onderzoek wenst naar folteraars, omdat kennelijk dit soort praktijken in de machtigste en gewelddadigste 'democratie' op aarde niet nodig wordt gevonden.

Volgens Henk Hofland moet de Nederlandse burger met belastinggeld dit soort riooljournalistiek subsidieren, aangezien de krant niet zelfstandig het hoofd boven water zou kunnen houden. Hoe zou dat toch komen? De krant is zo genuanceerd als de pest. Het spreekt voor zich dat als de vijand hetzelfde zou doen, de NRC dan natuurlijk het begrip 'martelen' zou gebruiken. Zeker als de slachtoffers geen Arabieren waren, maar blanke leden van de 'politiek-literaire' kaste. De poortwachters van de macht weten welke taal ze wanneer moeten gebruiken. En zo maken ze carriere. Die Tom-Jan en zijn echtgenote gaan het nog ver schoppen. Mark my words.

6 opmerkingen:

Unknown zei

Poepoe, het was even zoeken wie dan wel die echtgenote is (dat hoef ik toch niet te onthouden, wel?

Ze gaan het niet ver schoppen, ze hebben het al ver geschopt, lijkt mij.

Sam zei

Als deze krant het hoofd moeilijk boven water kan houden, wellicht dat een overname door Page toiletpapier uitkomst kan bieden. Een beter doel voor deze krant kan ik zo even niet bedenken.

Sonja zei

... dan ken jij het Euroshopper toiletpapier nog niet! Dat is net een slijpsteen voor je achterste.

Sonja zei

Video: publicist Christopher Hitchens laat zich waterboarden om te ervaren hoe ernstig het is.
Zijn verslag in Vanity Fair "Believe me, it's torture."

Wanneer het zo effectief zou zijn, waarom moet je iemand dan 182 keer waterboarden?

Sonja zei

Manufacturing consensus, een kijkje in de keuken van hoe onze kranten vrijwillig! collaboreren met en censureren op verzoek van de overheid:

Affaire-Wolfsen besmet krantIn opdracht van de regionale hoofdredactie moest hij [journalist Hans Paul Andriessen] op 3 maart een mailtje sturen naar de burgemeester dat de krant op dat moment geen aanleiding zag om te publiceren over het onderwerp. Kalmann [regionaal hoofdredacteur] eiste ook van Andriessen dat hij schriftelijk zou verklaren dat zijn artikelen niet deugden en dat publicatie ervan de krant grote schade zou toebrengen.Dan zul je van andere ("kwaliteits"-)kranten horen: ja maar WIJ doen dat echt niet!

Anoniem zei

"is een middeleeuwse methode van onder andere de inquisitie om dissidenten datgene te laten bekennen wat de beulen wilden horen"

Ik ben ook een dissident,ik geloof niet in de Drieëenheid,Hel,en onsterfelijke geest.Daar werdt je inderdaad eerst "hard over verhoord" door de liefdeloze Christenen en later levend begraven (o.a.Antonia van Roesmaele en Michael Servet)

Nu doet en het anders en noemt men mij een valse profeet,en mijn ervaring is dat de commerciële massamedia daar aan mee doet.

Zo wordt je daar dan voor gesubsidiëerd.....Dan houd je het vol!

En de 'andere'houd het niet lang vol die noem je een dissident Terrorist Valse profeet e.d. die crimminaliseer je want vermoorden gaat nu niet meer zo eenvoudig als in de middeleeuwen,en dat doet men stiekum achter de "schermen".

mer vriendelijke groet.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...