zondag 5 april 2009

Birgit Donker van de NRC

http://ccit205.wikispaces.com/file/view/wikiwiki.jpgDit is de eerste zin van het interview met onder andere Birgit Donker in het ter ziele gegane NRC maandblad M: 'Birgit Donker, dochter van een Amsterdamse internist en de huidige hoofdredacteur van NRC Handelsblad: ''Sinds anderhalf jaar ben ik hoofdredacteur streepje directeur van de krant. Maar dat staat niet op mijn visitekaartje en zo laat ik me ook niet aanspreken''.'

En waarom mag duidelijk zijn, de schijn moet gehandhaafd blijven dat ze alleen op journalistieke gronden besluiten neemt. Maar dat staat niet in het stuk, want het is geschreven door een free-lancer die zijn glazen niet wilde ingooien in een landje dat zo klein is dat iedereen iedereen kent. 'You are either on the bus or off the bus,' zei Ken Kesey al vele jaren geleden. Leest u die eerste zin nog eens: 'Birgit Donker, dochter van een Amsterdamse internist en de huidige hoofdredacteur van NRC Handelsblad'. Wat staat daar nu precies? Daar staat geachte lezer dat Birgit Donker de dochter is van een Amsterdamse internist en de huidige hoofdredacteur van NRC/Handelsblad. Maar dat is ze niet. Zij is niet het kind van de huidige hoofdredacteur maar zij is de huidige hoofdredacteur. Waarom staat die wartaal in de 'slijpsteen voor de geest'? En dan nog wat, wat is relevant aan het gegeven dat ze de dochter is van een internist? Was ze de dochter geweest van een bakker, had dat er dan ook gestaan? Sterker nog, kan de dochter van een bakker directeur/hoofdredacteur van de NRC worden? En misschien wel het allerbelangrijkste: kan de dochter van een bakker 'chique' zijn?

Deze vragen zullen eeuwig onbeantwoord blijven door de NRC.

2 opmerkingen:

Thesingh zei

Het was een heel apart artikel. Ook omdat de schrijver ervan regelmatig verwijst naar het voorgesprek dat hij had. Net alsof in het daadwerkelijke gesprek niks werd gezegd. Ook kreeg ik de indruk alsof Spoor Birgit Donker niet erg sympathiek vond ookal stond dat niet letterlijk in het artikel.

Vroeger had ik een abonnement op NRC. Dat vond ik erg intellectueel van mezelf. Dat zie ik ook bij de huidige abonnees in mijn kennissenkring. HEt is een kwaliteitskrant. Mwoi, het gaat echt niet veel dieper dan het Parool. Alleen de onderwerpen zijn wat anders.

Blijk dat ik het destijds heb opgezegd. Want zeg nou zelf, die krant kost nog meer dan een gemiddeld abonnement van internet met bellen.

De krantenwereld voelt dat het misgaat. Zelfs Rupert Murdoch begint nattigheid te voelen en valt Google aan. Don Quichot gedrag. Dat is kapitalisme, mensen stemmen met hun geld en daarom is de krant in de westerse wereld nu op sterven na dood.

Anoniem zei

Precies wat ik ook dacht! Rare zin en niet ter zake doende of het moet met genetische afwijkingen te doen hebben.


anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...