zondag 8 februari 2009

Heleen Mees van de NRC

NRC-yup Heleen Mees tijdens de 'Zomerborrel 2007 met Sunny Bergman'
Nu de kapitalistische windhandel met miljarden aan overheidssubsidies overeind moet worden gehouden, vragen de yuppen zich af waar het belastinggeld vandaan moet komen om dit failliete systeem voor instorten te behoeden. De uitkeringen aan de rijken moeten immers ergens vandaan komen. Heleen Mees in haar NRC column van afgelopen vrijdag geeft het volgende opzetje wanneer ze stelt dat 'het niet uit te leggen [valt] dat de PvdA... krampachtig vasthoudt aan een minimumloon dat gebaseerd is op het kostwinnersbeginsel en daardoor ruim 40 procent te hoog ligt.' Welnu Heleen, beste collega van me, 40 procent te hoog vergeleken met wat eigenlijk? In elk geval niet met jouw inkomen dat aanzienlijk hoger is dan het minimumloon. Ik weet dat als je zelf een goed inkomen hebt, je als stukjesschrijver van een commerciele krant natuurlijk consequentieloos kunt beweren dat het minimumloon '40 procent te hoog ligt', maar toch blijft het aanmatigend. Namens wie spreek je? Niet namens degenen die een minimumloon krijgen, maar namens de werkgevers. Waarom verplaats je je als journalist in hun positie? De jongen van de postkamer in jouw bedrijf krijgt het minimumloon. Zou je met hem willen wisselen, qua inkomen? Nee natuurlijk. Waarom wil je dan dat hij nog minder gaat verdienen, terwijl jij ook nog eens meer wilt verdienen?

Luister Heleen, de reden waarom de sociaaldemocraten ernaar streven om ieder lid van onze gemeenschap een fatsoenlijk inkomen te geven is uit respect voor de menselijke waardigheid, een begrip dat in jouw yuppie-kringen totaal onbekend is. In deze materialistische samenleving betekent geld waardering, degene met het meeste geld wordt het meest gewaardeerd, in elk geval door jou en jouw krant. Vandaar een fatsoenlijk inkomen voor de jongen van de postkamer. Snap je? Ik vrees dat jij teveel in kringen verkeert waar ze alleen onfatsoenlijke zaken als bonussen en premies, zwart geld, belastingontduiking, al dan niet legaal, enzovoorts kennen. Let op: noblesse oblige, dus in godsnaam, een toontje lager volgende keer.

11 opmerkingen:

Sonja zei

Ik lees bij de FNV dat die "40% hoger" alleen voor 21-jarigen telt. Volgens de CAO zoals vastgelegd in de wet zou een 21-jarige 85% van het minimumloon moeten ontvangen = minimum jeugdloon. "Al met al heeft de FNV ervoor gezorgd dat 21-jarige werknemers die hun vak beheersen een loon krijgen dat bijna 40 procent ligt boven dat van het wettelijke minimumloon voor die leeftijd." En dat is dus niet het minimum(jeugd)loon, maar het betreft de laagste loonschaal voor een 21-jarige. Mees verkoopt dus kletskoek.

Anoniem zei

Mw. Mees mag een gezinsinkomen-gedachte ouderwets vinden. De belasting heeft echter wel aparte regelingen voor partners. In veel situaties betalen alleenstaanden onevenredig meer. Dus dat compenseert dan weer, mw. Mees.

Unknown zei

Mees, een bekend bankiersgeslacht...

Anoniem zei

@ Andre: dit is niet haar originele familienaam, ze heeft hem eens laten veranderen.

Unknown zei

In de NRC van afgelopen maandag is in een artikel over Heleen Mees te lezen dat ze in 2002 een andere naam heeft aangenomen. In Amerika, voor 50 dollar, omdat ze vindt dat Nijkamp lelijk klinkt in het Engels. De naam Mees is gekozen naar een winkel in Den Haag, waar Heleen altijd haar kleren kocht. “En het klinkt gewoon mooi met al die lange eee’s in mijn naam”.

- Gevonden. Ongelooflijk zo iemand. Lid van de PvdA en naar eigen zeggen feministe.
Ik sta paf.

Sonja zei

"

Sonja zei

"V

Sonja zei

Ik geef het op :)

stan zei

lukt het niet, sonja?
stan

Anoniem zei

Rekenwonder Mees compenseert haar arme gevoelswereldje door veel af te trekken!


Anzi

Anoniem zei

Zonder Meesjes was er geen kredietcrisis geweest, zeg ik je ;)

gr,
Merijn

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...