vrijdag 13 februari 2009

The Empire 396


In zijn column in de VPRO-gids schrijft Arnon Grunberg over Wilders en zijn aanhang. Wat hem opvalt is hoeveel mensen 'kritiekloos het betoog van Wilders' lijken 'te ondersteunen. Geheel verbazingswekkend is dat misschien niet. Elke ochtend koop ik mijn krant bij een vriendelijke man uit India. Hij heeft niets met Nederland, niets met Wilders, niets met Joden, alleen iets met India en zijn haat tegen moslims overstijgt die van Geert.' Voor zover ik weet schrijft Grunberg vanuit de Verenigde Staten. Het gaat hier dus om een 'man uit India' die naar de VS is uitgeweken.
Dit voorbeeld illustreert nog eens dat de gedachte van veel Europeanen dat de VS een smeltkroes is maar zeer ten dele waar is. Sterker nog: vanaf het allereerste begin heeft er in de VS altijd een sterk wantrouwen geheerst tegen de nieuwkomers. De laatst aangekomen etnische groepering was altijd de dupe van discriminatie en uitsluiting, zoals nu weer de Mexicanen ontdekken. Over dit onderwerp schreef de Amerikaanse hoogelaar Matthew Frye Jacobson, docerend aan de Yale Universiteit, een verhelderende studie onder de titel: 'Barbarian Virtues. The United States encounters foreign peoples at home and abroad.' Kenmerkend voor die ontmoetingen was het racisme en antisemitisme van de blanke Amerikaan. Tot vlak na de Tweede Wereldoorlog mochten in de VS zwarten en joden niet in bepaalde wijken en zelfs dorpen wonen, en ook aan universiteiten werden ze geweerd. De WASP-cultuur van de white anglo-saxon protestants zag er nauwlettend op toe dat de VS juist geen smeltkroes werd, maar een multiculturele samenleving waarin de etnische minderheden buitenspel werden gezet. Ze mochten het smerige en zware werk doen. Dat was alles. Die blanke heersers werden rond 1900 door de latere president Theodore Roosevelt voor het volgende gewaarschuwd: 'over-sentimentality, over-softness, in fact washiness and mushiness are the great dangers of this age and of this people. Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail.' Hij zei dit op het moment dat de VS zijn buitenlands imperium begon op te bouwen omdat -- in de woorden van de latere president Woodrow Wilson -- 'since... the manufacturer insists on having the world as a market, the flag of his nation must follow him, and the doors of nations which are closed against him must be battered down. Concessions obtained by financiers must be safeguarded by ministers of state even if the sovereignity of unwilling nations be outraged in the process.' Vanaf de toenmalige bloedige verovering van de Philippijnen tot aan de huidige even bloedige inval in Irak is dit nu al meer dan een eeuw de officiele doctrine van het Witte Huis.

De bevolking binnen de VS speelt hierin alleen de rol van militair, die zijn leven moet offeren voor de belangen van de 'manufacturer' en 'financiers'. En de bevolking buiten de VS speelt alleen de rol van het slachtoffer, zodra zij de Amerikaanse belangen bedreigt. En dat de man uit India zijn islamitische landgenoten in de VS nog erger haat dan Wilders zijn islamitische landgenoten, maakt voor de Amerikaanse politici niets uit, zolang hij maar zijn belasting betaalt. Niemand zal hem vragen waarom de 'vriendelijke man uit India' naar 'the land of the free and the home of the brave' is gekomen wanneer hij niet in vrijheid en gelijkheid gelooft. Waarom zou men ook, zolang hij maar geld oplevert, en geld er de hoogste waarde blijft. Hetzelfde geldt in feite ook voor Nederland. De Nederlandse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk doet zijn best om Wilders het land in te krijgen om daar islamhaat en racisme te verspreiden, dezelfde haatverspreiding waarvoor Wilders in Nederland juridisch vervolgd wordt. Maar de eigen wet interesseert de Nederlandse politici niet. Hoewel Wilders nog niet veroordeeld is, is deze houding van de Nederlandse regering op zijn minst opmerkelijk.

9 opmerkingen:

yelamdenu zei

G.W. kwam, zag en ging op zijn bek.

Hij dacht dat
a) de Engelsen het lef uiteindelijk niet zouden hebben om deze figuur de toegang te weigeren - wat een overwinning voor W. zou zijn; of dat
b) als hij er niet inkwam, zijn status van martelaar tot ongekende hoogte zou stijgen, en hij zijn slachtofferschap in toenemende mate zou kunnen gaan koesteren.

Hij verkeek zich.
De Britten hebben met een ronduit rampzalige economie wel wat anders aan hun hoofd dan een buitenlandse agitator. Ze kennen hun medeverantwoordelijkheid voor de dood van honderdduizenden (o.a.) moslims in Irak. En ze weten dat hun weggesmolten "welvaart" niet te wijten is aan "moslimterrorisme" maar aan financieel terrorisme. De miljoenen die nauwelijks lucht krijgen door hun enorme (hypotheek)schuld verwachten niet veel van het het land uitschoppen van Pakistanen. Ze weten dat ze de klos zijn door de manipulatie en het parasitisme van de financiële sector, niet door roti-verkopers of de moskee om de hoek.

Daarnaast zijn de Engelsen ook weer mans genoeg om zich niet de les te laten lezen door akelige mannetjes als Verhagen. Nederland slaat een modderfiguur, dat zal ons nog duur komen te staan.

herman_m

Anoniem zei

Ik vind het niet zo opmerkelijk! Rat Verhagen houdt, net zoals alle ratten, van viezigheid. Zij zijn daarom meestal in of in de nabijheid van riolen te vinden.

anzi

Unknown zei

In het zogeheten publiek debat in Groot-Brittannië heeft niemand een goed woord over voor Wilders. In Nederland wordt hij door de media en in feite ook door de andere partijen Zeer Serieus genomen. En het blijft opmerkelijk dat Janmaat zo'n beetje een abonnement op rechtszaken tegen zich had en dat Wilders tot nu toe veel ergere praatjes ongestraft mag verkondigen.

In GB wordt beklemtoond dat hij in NL "vervolgd wordt". Ik moet het nog zien.

stan zei

andre
vervolgd wordt hij al, of hij veroordeeld wordt is een tweede. en het is inderdaad merkwaardig dat de nederlandse regering wil dat wilders het verenigd koninkrijk in kan om daar dat te doen waarvoor hij in nederland juridisch vervolgd wordt. zolang de rechter zich niet heeft uitgesproken, dient de nederlandse regering geen stappen te ondernemen waardoor de van misdaden verdachte wilders door kan gaan met het schenden vaqn de wet. bovendien is het politiek stupide, alsof een dwaas als wilders een serieus politiek probleem voor londen kan zijn. dat tekent alleen het nederlands provincialisme.
stan

Anoniem zei

Waarom niet hierover Stan?
AKA...

Anoniem zei

Nuh...dit is echt zo spontaan....
http://media.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvhjsfpncqnhs/vi2ci49jm7zt?ctx=vhwohwhltpgo&s0e=vhdubxdwqrzw
Met Irak onderzoek, kredietcrisis, en nu onze oscar-winnaar.
Kom op jongens. Met de "Wildersfilm" hebben ze de broek al laten zakken...dit is deel II.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1141622/Banned-Dutch-MP-flies--sent-straight-home-again.html?ITO=1490
OW gooly geeh....look at those pictures!!

Anoniem zei

Dit is een 100% 1-2tje...

Sonja zei

Ik stel me zo voor dat Wilders nu, allicht weer met een vliegtuig vol kwijlende journalisten, elk land gaat aandoen in de hoop weer teruggestuurd te worden.

Anoniem zei

Geweldig Sonja!

Dat zijn 'onze (jongens)journalisten! echte Nederlanders!

Let the pictures hit you.

  Lord Bebo @MyLordBebo BE QUIET AND WATCH. Let the pictures hit you. This is a smashed Ukrainian position, now under Russian control. Po...