maandag 9 februari 2009

Barracuda 2

Beste barracuda, in het begin van de middag vertelde ik tijdens een rondleiding in de Amsterdamse Hortus aan kinderen van een lagere school dat als je vijf puzzelstukjes hebt, je meer informatie bezit dan als je maar 1 puzzelstukje hebt. En als de puzzel uit slechts tien stukjes bestaat dan heb je een redelijk beeld van het geheel zodra je de helft van de puzzel in handen hebt. De kinderen begrepen onmiddellijk de logica van deze argumentatie.

Welnu, barracuda, speciaal voor u leg ik het nog 1 keer uit. Aangezien internet een veel breder aanbod van informatie verschaft (5 puzzelstukjes) dan de commerciele massamedia (1 puzzelstukje) geeft internet een beter beeld van het geheel (de werkelijkheid) dan de commerciele massamedia met al zijn belangen die de werkelijkheid filteren. En dat is een belangrijk feit voor iemand als ik, die uit ervaring weet hoeveel de massamedia verzwijgen.
Natuurlijk wordt via internet ook nonsens verspreidt, niemand die dat beter kan weten dan uzelf. Maar het verspreiden van nonsens blijft niet beperkt tot internet. Geenszins, uit vier decennia directe ervaring in de journalistiek weet ik dat ook de commerciele pers gigantische hoeveelheden nonsens verspreidt. Ik toon dit keer op keer aan op deze weblog. Ik heb er een dagtaak aan. Een journalist kan meer onzin produceren dan 100 wijzen kunnen corrigeren. Onnozele kwasten zitten nu eenmaal overal, nietwaar barracuda? Het voordeel van internet is ook dat die onzin meteen kan worden gecorrigeerd, of worden vergeleken met betrouwbare bronnen. Dit in tegenstelling tot de nonsens van de massamedia waarop de buitenstaander geen correctie kan aanbrengen, behalve dan een ingezonden brief die de redactie kan weigeren te plaatsen en dat maar al te vaak ook doet.
Kijk barracuda, het probleem van uw kritiek is deze, u hebt te snel gereageerd, u had beter eerst wat langer kunnen nadenken. Misschien was u vannacht, toen u uw reactie schreef, nog niet uitgeslapen genoeg. Hoe dan ook, men moet zijn 'maneuverability' nooit opofferen aan 'short bursts of speed'. Zeker niet als men geen barracuda is. Begrijpt u?

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Stan,

Weer zo'n une goeie!
journalistiek zeer goed gereageerd, ik wil van je leren!

Deze persoon is zelf ergens bang voor....en misschien terecht!

Wat een eenzijdigheid bij barracuda!
maar daar zijn er een hoop van.

Eerlijk zijn lukt bij de meeste mensen pas op het sterfbed.

Ook oprechtheid is een moeilijke hoedanigheid.
en is vooral door commerciële belangen ver van de 'journalistieke wereld' verwijderd.

Maar bij een Journalist als Stan van Houcke "proef" ik die oprechtheid het tot nu toe.

met vriendelijke groet!

Sonja zei

Billy Barracuda's "mondsnoerende logica" bestaat uit het afzeiken van alles en iedereen die niet het mainstream repertoire volgt. Kennis van zaken heeft deze persoon niet, laat staan een (eigen) mening. Hij doet me denken aan Stavros, die me op Kreta een boottochtje trachtte aan te smeren: "I am the best." Why? "Because I know." Billy is meer een zeekomkommer dan een barracuda. Die heeft ook maar één lichaamsopening, die tegelijkertijd mond en anus is. Maar zijn moeder zal er blij mee zijn, want het houdt hem van de straat.

Anoniem zei

Wat een humor Sonja!

Ik hou niet van leedvermaak maar dit moet kunnen.

met vriendelijke groet!

Anoniem zei

En daar gaat Stan weer: "Het revolutionaire nu van internet is dat gebruikers zelf de bronnen kunnen raadplegen, en zo niet langer afhankelijk meer zijn van de gefilterde informatie."

Welke bronnen? Vage, slecht geschreven blogjes? Alsof overal betrouwbare informatie zomaar voor het oprapen ligt. Het wordt net zo 'gefilterd' als bij de kranten zelf. Maar dat begrijpt Stan dus niet. Of hij wil het niet begrijpen.

Donkerdoorn zei

"Welke bronnen? Vage, slecht geschreven blogjes?"

Voordat je reageert, kan je beter even lezen op wat voor site je bent. Misschien valt het op dat de informatie niet bepaald "blogjes" zijn. Er bestaat een wereld buiten Nederland...trust me....

Anoniem zei

En dat durf jij als moderator van een shill-blogrol te zeggen waarop je dan alleen mag 'reageren' wanneer je binnen de 'gecontrolleerde' pro-judeo stalin-pat-orgel mag posten dan wel mee-janken? Ga toch zwemmen met H. ballin doorzichtige en gehuurde hoernalist...

Donkerdoorn zei

Sure...mn AIVD/Shin bet cheque valt toch iedere maand weer op de deurmat...

yelamdenu zei

Zucht.
"Zapponent", als gij zijt wie ik denk dat gij zijt, doe niet zo kinderachtig, je weet best waarom je niet meer zo welkom was op Zaplog, omdat je No-Plane spam een beetje te intensief werd en gepaard ging van de nodige sociale onrust en insulten ofzo.
Zou het misschien een goed idee zijn om te kijken naar de overeenkomsten in plaats van naar de verschillen, het is hier toch geen Katwijkse kerkscheuring.
Whatever, o ja en als je dat niet bent, scusi dan.

groeten,
herman_m

Anoniem zei

yelawatschu jij bent alleen maar op een ster uit he? Domb-jew...

yelamdenu zei

Er gaat niets boven heerlijk laf anoniem totale wartaal uitslaan, toch?


herman_m

Anoniem zei

Onze weinig wolgebruikers zijn ontspoord!

Anzi

Anoniem zei

Goh... blijkbaar zijn er dus vele ip-bans uitgedeeld door instituut Zeeplogkerk... :))

In een kerk hou je natuurlijk uitsluitend dom volk over... die de heerschappij klakkeloos aanvaardt...

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...