woensdag 7 januari 2009

Mark Kranenburg van de NRC


De NRC publiceert vanavond een interview met minister Verhagen onder de kop:

"'EU moet wapensmokkel Hamas tegengaan.' Minister Verhagen: staakt-het-vuren lukt alleen als er geen wapens naar de Gazastrook gaan.'"
Ziedaar het wereldbeeld van een kind. Als er geen wapens zijn is er geen oorlog, maar aangezien er overal altijd wapens zijn, kan er overal oorlog uitbreken. Jawel. Minister Verhagen wil niet het expansionistische Israel ontwapenen, maar wel de Palestijnse vluchtelingen die al meer dan 60 jaar van Israel niet naar de plaatsen terugmogen waaruit ze in 1948 en 1967 door Israelische troepen zijn verdreven. Dit alles in strijd met het internationaal recht dat Israel dankzij de steun van het Westen consequentieloos al 60 jaar lang kan schenden. Dat zijn de feiten, waarover wereldwijd een consensus bestaat.

De interviewer van de NRC, Mark Kranenburg, maakt er een potje van, en laat de minister onweersproken doorkakelen. 'Er moeten waarnemers van de EU naar de Gazastrook. Dat voorstel deed minister Verhagen gisteren. "Ik zal me natuurlijk inzetten voor een substantiele bijdrage vanuit Nederland."' Welnu collega Kranenburg, als onafhankelijke journalist had ik de minister het volgende voorgelegd. 'Geachte minister, u was een warm pleitbezorger van het verhogen van de status van Israel in het Associatieverdrag met de EU. Daardoor kan Israel nog lucratiever zijn producten slijten in de Europese Unie, de grootste afzetmarkt van Israel. Tegelijkertijd schendt Israel allerlei internationale bepalingen en op grote schaal de mensenrechten zoals we uit de rapporten van de VN en mensenrechtenorganisaties weten. Welnu, in het Associatieverdrag staat dat beide partijen de mensenrechten dienen te respecteren, anders wordt het verdrag opgeschort. Minister, waarom zet u zich niet in om de EU te dwingen de regels van zijn eigen verdrag te respecteren, dus het opschorten ervan?
Als onafhankelijke journalist moet ik u minister er nog op wijzen dat er in 2004 een advisory opinion was van het hoogste rechtscollege ter wereld, het Internationaal Gerechtshof hier in Den Haag, waarin uitgesproken werd dat Israel door de Muur en de Joodse nederzettingen stelselmatig en grootscheeps het internationaal recht schendt, en dat daar ogenblikkelijk een eind aan moet komen. Sterker nog, naderhand bepaalde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat alle aangesloten landen er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat Israel het internationaal recht gaat respecteren. Die resolutie werd met overgrote meerderheid aangenomen en mede door Nederland ondertekend. Kortom, geachte minister, waarom laat u de wapentransorten naar Israel via Nederland toe, waardoor de mensenrechten geschonden blijven en waarom spant u zich niet in om het Associatieverdrag op te schorten? Ik stel u die vraag ook om de simpele reden dat u zich wel wil inspannen om te zorgen dat de Palestijnen zich niet meer kunnen verzetten tegen de Israelische schendingen van het internationaal recht, zoals het belegeren en bezetten en stelen van Palestijns land. Overigens, minister, mogen de Palestijnen, zoals u weet, zich gewapend verzetten tegen het Israelische leger. Het verzet moet alleen de Israelische burgerbevolking ontzien, anders is er sprake van terreur, maar dat geldt ook voor de Israelische terreur tegen de Palestijnse burgerbevolking die nu al meer dan 600 burgers het leven heeft gekost, onder wie een aanzienlijk aantal kinderen en vrouwen. En toch blijft u Israel steunen. Waarom spreekt u zich daar niet tegen uit?
Kortom, minister, u meet met twee maten en dat bevreemd veel mensen die trachten op een zo humaan en rationeel mogelijke manier te leven. Mijn vraag is simpel: waarom? Wat denkt u ermee te bereiken? Vrede? Of de voortgaande sluipende etnische zuivering waarmee de Israelische regering bezig is en die keurig toegelicht kan worden door VN-functionarissen in zowel New York als ter plaatse. Ik kan u bijvoorbeeld in contact brengen met professor Richard Falk, speciaal VN-rapporteur voor de mensenrechten in Palestijns gebied, die verklaarde dat Israël als eerste het bestand brak. Falk schreef onlangs in zijn rapport ‘Silence is not an option’ dat Israël de afspraak niet nakwam om de levensomstandigheden in Gaza te verbeteren en dat Israël bovendien het bestand verbrak door een verrassingsaanval die verscheidene veronderstelde Palestijnse militanten in Gaza het leven kostte.' Professor Falk is een joods Amerikaanse hoogleraar wiens werk op het gebied van het internationaal recht wereldwijd gerespecteerd wordt. 'Israel said he was being denied entry because in 2007 he described the Israeli blockade of Gaza as a "holocaust in the making".'

Met andere woorden, geachte minister, waarom steunt u terreur? Waarom dwingt u Israel niet om het internationaal recht te respecteren? Want een echt staakt-het-vuren lukt alleen als er sprake is van een rechtvaardige vrede. Zo is dat in de grote mensenwereld.

Maar juist dat durfde Mark Kranenburg niet te vragen, dus liet hij de minister aan kwebbelen, en dat allemaal in de slijpsteen voor de geest, die ook nog de nuance zegt te zoeken. Weet je Mark, waarom de oplagen van alle dagbladen permanent dalen? Dat komt doordat mensen nu zelf de bronnen kunnen raadplegen, wij journalisten hebben goddank het monopolie op de berichtgeving verloren, de meeste mensen kunnen nu dwars door de praatjes van journalisten heenkijken. Waarom zouden ze gaan betalen voor propaganda? Het eerste de beste recclamekrantje krijgen ze toch ook gratis in de bus en de rest zoeken ze wel op via internet.

1 opmerking:

Anoniem zei

Nog een vraag voor minister Verhagen: Waarom gaat u niet praten met Hamas? De door Palestijnen democratisch gekozen regering? Omdat het terroristen zijn? Wordt hun verzet en acties minder bestempeld als terroristisch als het gebeurt vanuit geavanceerde marine, lucht- en landapparaten? Of als hun wapens via Nederlandse vliegvelden ipv Egyptische tunnels wordt ingevoerd? Of is het eigenlijk omdat u dan niet meer op de verjaardag mag komen van meneer Nafthaniel?

U bent in mijn opinie een aanfluiting als minister van Buitenlandse zaken en u bent net zo schuldig aan de moorden die er gepleegd worden als Netanyahu, Olmert, Livni en Barak.

Een ding is zeker. Na uw optreden vandaag dat er geen sancties volgen tegen Israel, bent u weer helemaal in de gratie van Israelische buitenlandse zaken:

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1231167284154&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull