dinsdag 13 januari 2009

De Israelische Terreur 647

Het allochtonenweblog bericht:

'Nederland is politiek en moreel medeplichtig aan schendingen mensenrechten door Israel
Nederland is, met zijn blijvende verdediging van Israel, moreel en politiek verantwoordelijk voor de door Israel gepleegde en te plegen mensenrechtenschendingen. Dat betoogt Astrid Essed. Hieronder haar artikel, meer artikelen in het dossier Palestina-Israel.Een fundamentele regel uit het Humanitair Oorlogsrecht luidt: ''Parties to a conflict shall at all times distinguish between the civilian population and combatants in order to spare civilian population and property. Neither the civilian population as such nor civilian persons shall be the object of attack. Attacks shall be directed solely against military objectives. '' (http://www.icrc.org/web/eng/siteeng0.nsf/htmlall/668BF8 )Het huidige dodental in een tijdsperiode in ruim twee weken in Gaza en Israel:
Meer dan 900 Palestijnen, van wie een groot aantal burgers; met name het aantal dode kinderen is onrustbarend oververtegenwoordigd. Meer dan 3300 Palestijnen raakten gewond.
13 Israeliers zijn omgekomen, waaronder 3 burgers.Er zijn 26 gewonden, waaronder twee lichtgewonden bij de afschieting van raketten uit Zuid-Libanon Ik heb met grote verontwaardiging en plaatsvervangende schaamte kennisgenomen van de recente beslissing van de Tweede Kamer [dd 9-1] tot de weigering van de veroordeling van de Israelische militaire acies in Gaza ( http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/articleview/
0109_1630_geweld_burgers_tweede_kamer.xml )Bovendien heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, de heer Verhagen, het bestaan, te beweren, dat Israel zich zou houden aan het Humanitair Oorlogsrecht In onderstaande zal ik aantonen, dat het tegendeel het geval is. Over ''normen en waarden'' van het kabinet Balkenende gesproken.................. basisprincipes internationaal humanitair oorlogsrechtIn het Humanitair Oorlogsrecht is een van de basisprincipes, dat er door alle conflictspartijen een absoluut onderscheid gemaakt dient te worden tussen combatanten [militairen en strijders] en non-combatanten [ burgers] [1]. Een ander principe van het Internationaal Humanitair Recht is het principe van de proportionaliteit. Dit houdt in, dat ook bij een aanval op een legitiem doel [dus op combatanten], in een burgergebied alles gedaan dient te worden om de aanwezige burgers te beschermen, zoals evacuatie etc Wanneer daarvan geen sprake kan zijn, dient van een aanval te worden afgezien [2]. Wordt deze dan toch doorgezet ondanks het grote risico voor de burgers, is er sprake van oorlogsmisdaden. Of anders gezegd: Schendingen van het Internationaal Humanitair Recht. Een derde principe is het verbod op gebruik van anti-personele wapens zoals clusterbommen, fosforbommen en artillerie, die in tegenstelling tot precisiewapens, niet zijn toegestaan, gezien het grote risico voor de burgerbevolking. grove schendingen van het humanitair oorlogsrechtA. Willekeurige aanvallen en aanvallen op burgerdoelen Bij zowel de Israelische luchtaanvallen op Gaza als het 3 januari gestarte grondoffensief is er sprake geweest van grove schendingen van het Humanitair Oorlogsrecht, vanwege het willekeurige karakter ervan. Anders gezegd is er sprake van oorlogsmisdaden.
Nota bene: Willekeurige aanvallen zijn aanvallen op militaire doelen in burgergebieden, waarbij ergo het maken van onderscheid tussen strijders en burgers grotendeels wegvalt.
De militaire aanvallen op Hamas-doelen vonden en vinden plaats in druk bevolkte steden, woonwijken, in drukke straten, marktpleinen en vluchtelingenkampen, met een overweldigend risico op burgerdoden, hetgeen ook te zien aan het grote aantal burgerslachtoffers, vooral de kinderen. Daarbij dient u zich te realiseren, dat Gaza een van de drukst bevolkte delen van de wereld is. Bij dergelijke aanvallen dient dan ook alles gedaan te worden om de burgers te beschermen, zoals evacuatie etc. Doet men dat niet en wordt de aanval toch doorgezet ondanks het in te schatten risico voor de burgerbevolking, dan is er sprake van oorlogsmisdaden. Dat is hier het geval.
B het 'waarschuwen' van de burgerbevolking
Als verdediging wordt door de Israelische authoriteiten gesteld, dat zij de burgers van te voren hebben ''gewaarschuwd'' voor de aanvallen, maar dat ontslaat hen internationaalrechtelijk NIET van hun verplichting, de burgers ook daadwerkelijk te beschermen
C Het gebruik van anti-personele wapens als clusterbommen, arillerie en fosforbommen
Eveneens is komen vast te staan, dat het Israelische leger bij haar recente grondoffensief [dat luchtsteun heeft gekregen] heeft gebruik gemaakt van anti-personele wapens als clusterbommen, artillerie en fosforbommen [3]. Afgezien van het moreel verwerpelijke karakter is het gebruik van anti-personele wapens internationaalrechtelijk verboden, vanwege het onaanvaardbare risico voor de burgerbevolking.

Over het gebruik van fosforbommen dient nog te worden opgemerkt, dat gebruik weliswaar is toegestaan als rookgordijn, dat aan legertroepen vooraf gaat, maar niet als gebruik in dichtbevolkte woongebieden.
Nogmaals wil ik u in herinnering brengen, dat Gaza een van de dichtsbevolkte gebieden ter wereld. Recentelijk heeft ook de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch [www.hrw.org], ernstige kritiek geuit op het Israelische gebruik van fosforbommen.'

Zie: http://www.hrw.org/en/news/2009/01/10/israel-stop-unlawful-use-white-phosphorus-gaza
en http://www.hrw.org/en/news/2009/01/10/q-israel-s-use-white-phosphorus-gaza

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...