maandag 5 januari 2009

De Israelische Terreur 559

'Israël gebruikt cluster- en fosforbommen'
Israël wordt er van verdacht ook fosforbommen te hebben gebruikt tijdens de campagne in Libanon


Bij de start van het grondoffensief in de Gazastrook heeft het Israëlische leger clusterbommen gebruikt, zo heeft de gezaghebbende Israëlische krant Haaretz gemeld. De Britse pers berichtte dat ook fosforbommen zijn gegooid.
(belga) - Volgens de krant Haaretz is de zaterdag begonnen grondinvasie voorafgegaan door grootschalig artilliegeschut. Daarbij zijn honderden projectielen afgevuurd, waaronder ook clusterbommen. Meer informatie daaromtrent gaf de krant niet.
De joodse staat was geen ondertekenaar van het Verdrag van Oslo dat eind vorig jaar een verbod op het gebruik van clusterbommen instelde. Israël gebruikte het wapen ook in 2006 tijdens zijn offensief tegen de sjiitische Hezbollah in Libanon.
Net als toen zijn in het dichtbevolkte Gaza witte fosforbommen ingezet, zo heeft de gezaghebbende Britse krant The Times met "bewijzende" foto's maandag gemeld. Dit wapen kan vreselijke brandwonden veroorzaken, maar is niet illegaal als het letterlijk als rookgordijn of als middel tot "verlichting" van het slagveld wordt gebruikt.
"Deze explosies (van witte fosforbommmen) zien er fantastisch uit en zorgen voor een groot deel van de rook die de vijand verblindt zodat onze troepen kunnen binnentrekken", zo citeerde de krant een niet nader genoemde Israëlische veiligheidsexpert. Het Israëlische leger zelf heeft het gebruik van deze omstreden munitie in Gaza uitdrukkelijk gelogenstraft.
De Conventies van Genève verbieden het gebruik van fosfor in burgerzones. "Indien doelbewust witte fosfor is afgevuurd op een menigte mensen, zal er iemand (voor het Internationaal Strafhof) in Den Haag eindigen", zo citeerde The Times militair expert en vroegere majoor in het Britse leger Charles Heyman.'

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...