woensdag 3 december 2008

Miljonair Fair

Socialisme voor de rijken. Miljardensteun van de Staat.


'Een zeer belangrijke demonstratie, op de plek waar ik mijn hele leven gewoond heb. Het wordt waarschijnlijk niet al te groot (100+ mensen) maar er komt zeer veel media - het heeft zelfs al in de Wall Street Journal gestaan (http://blogs.wsj.com/wealth/2008/12/01/from-the-bad-timing-department-the-millionaire-fair/?mod=rss_WSJBlog)!

Donderdag 11 december; 19:30, entree van het Holland Complex van de RAI in Amsterdam
Protest tegen de Miljonair Fair Laat de rijken de crisis betalen!
Namens: Comité 'Protest tegen de Miljonair Fair' bestaande uit Amsterdam Anders/ De Groenen, de Bijstandsbond, DIDF, HTIB, de Internationale Socialisten, KMAN, SP Amsterdam en de Universitaire Activisten.

Van 11 tot 15 december vindt de Miljonair Fair plaats in de RAI. Dit'luxueus shoppingparadijs' staat symbool voor de groeiende klooftussen rijk en arm. Terwijl miljoenen niet-miljonairs zich grotezorgen maken over de gevolgen van de economische crisis, weten anderenvan gekkigheid niet wat ze met hun bergen geld moeten doen. Dezeabsurde tegenstelling schreeuwt om protest. Daarom roept het Comité'Protest tegen de Miljonair Fair' op voor een luidruchtige actie bijde opening op 11 december: Laat de rijken de crisis betalen!In 2007 waren er maar liefst 118.200 miljonairs in Nederland, eentoename van bijna 10 procent ten opzicht van 2005. Wereldwijd steeghet aantal miljonairs met 14,3 procent. Samen bezitten zij 40,7biljoen dollar. Tegelijkertijd neemt de armoede explosief toe. Hetaantal mensen dat wereldwijd op de rand van armoede leeft, is in deafgelopen twee jaar verdubbeld. Een op de vier mensen moet rondkomenvan 1,25 dollar per dag. Ook in Nederland hebben steeds meer mensenmoeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ruim 176.000 Nederlandsehuishoudens hebben problematische schulden.Een exclusieve groep mensen heeft heel andere zorgen. Die hebbenzichzelf dusdanig verrijkt dat ze gewoon niet meer weten wat ze met aldat geld moeten doen. Voor hen is de Miljonair Fair in het levengeroepen. Volgens de aankondiging is dit 'een evenement waar deabsolute top van de internationale luxe-industrie bijeenkomt om demeest exclusieve producten en diensten te presenteren aan eenselectief publiek'. Veilig afgeschermd van de plebs kunnen de rijkenzich hier ongestoord wentelen in weelde, van de duurste auto's tot dechicste haute-couture.Het schrille contrast tussen de Miljonair Fair en de dagelijkserealiteit van gewone mensen, zegt veel over wat er mis is met dezewereld. Het kan anders. Welvaart zou gebruikt moeten worden voor debehoeften van de vele miljoenen niet-miljonairs, niet voor de luxueuzeuitspattingen van de 'rich and famous'. De sommen geld die op ditsoort elitefeestjes omgaan kunnen volgens ons beter benut worden.Hogere belasting voor de superrijken en topbestuurders zou hetmogelijk maken de mensen te steunen die hun baan of pensioen dreigente verliezen door de crisis.Daarom roepen we op voor een luidruchtig en kleurrijk protest bij deopening van de Miljonair Fair. We willen een open, vreedzame actiewaar jong en oud aan deel kan nemen. Kom donderdag 11 december om19:30 naar de entree van het Holland Complex van de RAI in Amsterdam.Neem spandoeken, borden, fluiten, vlaggen, potten en pannen mee. Hoemeer mensen hoe duidelijker de boodschap: Laat de rijken de crisisbetalen!Ondersteun je de oproep of wil je je als organisatie aansluiten? Mail dan naar protesttegendemiljonairfair@gmail.com.'

19 opmerkingen:

Sonja zei

Ik moet ineens denken aan een 'situationistische' actie waar ik ooit van gehoord heb. In New York geloof ik. Een groepje activisten ving zwerfhonden, gaven ze een paar dagen niet te eten, en lieten ze vervolgens allemaal los in een sjiek restaurant.

stan zei

wat een aardig idee. er moeten vast wel nog meer leuke dingen te verzinnen zijn.
stan

Anoniem zei

Dat is wel een heel goed idee!
Ik zal es kijken of ik vanavond nog een hond kan vangen. :-)

Sonja zei

Als eerste dacht ik: zwervers en bedelaars verzamelen en bij de ingang neerzetten. Maar ik denk dat ze de boel zo gaan beveiligen dat de gasten, tussen het uit de auto stappen en naar binnen lopen, nergens met 'volk' in contact zullen komen. En het enige wat dan resteert is natuurlijk herrie maken. Maar eerlijk gezegd is mij dat niet radicaal genoeg. Wat zal het die mensen bommen, 30 seconden herrie in de verte.

Anoniem zei

inderdaad, ik deel dezelfde mening als sonja. dat het groter moet om mensen iets duidelijk te maken. Mensen moeten er echt last van hebben!

Anoniem zei

Zo'n protest demonstratie vindt ik niet echt effectief. Waarom steken we onze energie niet in een poverty-fair die ook in de RAI plaatsvindt. Laat al die ontwikkelingshulp organisaties dit sponsoren en gebruikmaken van de publiciteit dat dit oplevert. En laat de koningin deze fair feestelijk openen oid.

Anoniem zei

dit staat voor oorlog,want om de grote geldbeheerders en gebruikers te vreden te houden moeten er vele diamanten,goud,olie en alle technische foefjes geproduceerd worden.
waar komen al die producten vandaan,vaak uit bloederige burgeroorlogen of landen die zijn gebombardeerd zoals Irak( voor olie)
Het arme Congo zal aan armen,halsen en vingers aanwezig zijn. Het bloed druipt er van af en toch willen deze mensen met respect benadert worden. ziek noem ik het

Anoniem zei

Beste Stan is het ook wel eens bij je opgekomen dat er ook veel mensen zijn die heel hard gewerkt hebben voor hun centjes? Er zijn in Nederland heel veel mogelijkheden voor steun en subsidies, dus van armoe is niet te spreken toch? Daarnaast is er nog zoiets als "ieder zijn eigen ding" waarom laat je niet iedereen in zijn waarde? Waarom moet je zo nodig ellende gaan schoppen en een negatieve boodschap achter te laten? Misschien kun je beter voor samenwerking gaan en een mooi paln opzetten om samen te werken? Lijkt me een betere tijdsbesteding!

stan zei

beste anoniem

ga je gang, niemand zal je stoppen een mooi plan op te stellen. doe je best. ikzelf ben een journalist/schrijver die geen plannen verzint, maar allereerst de werkelijkheid probeert te beschrijven. vind je dat niet leuk, dan moet je deze weblog niet bezoeken. dat is alles.

Anoniem zei

Nau lekkere journalist c.q. schrijver ben je, heb je al die fouten in je stuk wel gezien? Ook van hoofdletters heb je blijkbaar nog nooit iets vernomen net als de zogenaamde "werkelijkheid" die je probeert te beschrijven. Ennyway good luck met de ellende

stan zei

en dit soort luitjes probeer ik dus van deze weblog weg te houden.

Anoniem zei

Ik vind dit ook wel een enigszins kortzichtige visie, velen van deze mensen hebben het geld verdiend door er keihard voor te werken:

- 80 uur in de week
- kinderen niet zien en altijd weg
- risico's genomen, had ook fout kunnen gaan maar ging dit keer goed

Dat zij op deze wijze hun geld hebben verdiend vind ik niet strafbaar. Tuurlijk zal ik niet ontkennen dat er ook genoeg "foute" miljonairs lopen maar velen hebben er gewoon voor geploeterd en zijn net als iedereen aan de lopende band begonnen en onderaan begonnen.

stan zei

het onderwerp was de miljonair fair, waar de nieuwe rijken hun status kunnen opvijzelen door middel van uiterlijkheden. dit systeem gaat ten koste van miljarden andere mensen.

Anoniem zei

ten koste van? subsidieren zij anderzijds niet ook dusdanig dat zonder deze groep de wereld er nog slechter aan toe zou zijn geweest. ik vind hoe deze mensen op de fair zich profileren inderdaad schandelijk, maar zoals vele hier boven geschreven vind ik dat in plaats van hier tegen te protesteren, wat, laten we eerlijk zijn, gewoon echt echt heel weinig effect heeft, tijd in iets contructievers te stoppen. Destructivsme is er genoeg. Een ding staat me dwars, is dat veel demonstranten die zich belkagen over de economie daadwerkelijk totaal geen kennis heeft van hoe marktwerking funcioneert en dat een bepaalde graad van werkeloosheid (die vervolgens worden opgevangen door het sociale beleid in nederland) echt nodig is voor economische progressie, waar iedereen de vruchten van plukt. deze is inderdaad niet echt in proportie, waardoor de kloof alsmaar groter wordt, maar geloof me als ik zeg, dat herindeling van (financiele) middelen, zo fantastisch als het lijkt, zeker niet de beste oplossing is. laat deze mensen baden in hun zelfvoldoening, wees constructief, en wil je echt een demonstratieve uitlaatklep, focus dan op veel grotere boeven en ongelijkheden.

Anoniem zei

sorry voor de (grammatical) spelfouten.

stan zei

alexander
jij en ik verschillen fundamenteel van elkaar, de miljoenen die verdiend worden in het kapitalisme gaan ten koste van miljarden mensen in de wereld. de helft van de mensheid is onder de achttien jaar en moet van 1 tot 2 dollar per dag zien rond te komen. die mensen komen in beweging. wat dan? meer dan 900 miljoen mensen lijden honger door het systeem waarbij een zeer kleine groep zich buitensporig verrijkt. constructief is telkens weer te laten zien hoe groot het verschil is tussen arm en rijk. die is niet langer alleen een etische kwestie, maar een kwestie van pragmatisme. als je geen aanslagen wil en grootschalig geweld, neem dan de oorzaken weg.

Anoniem zei

Wellicht. En inderdaad verschillen wij fundamenteel van elkaar. Het enige wat ik zeg is dat utopia helaas niet bestaat, en dit, ondanks wat de demonstranten graag denken, dit niet perse de schuld is van een handje vol welverdieners. Geografische en institutionale feiten worden altijd totaal buiten beschouwing gelaten die echt minsten zo veel waard zijn. Ik zeg zeker niet dat kapitalisme eerlijk is, of de goede weg, alleen heeft geschiedenis helaas gebleken, en mijn thesis hierover is zo goed als af, dat herverdeling van bronnen volgens het socialistisch model simpelweg voor nog veel meer armoede en stagnatie zorgt, helaas is dat zo, ookal is het idee mooi. Het is niet zo dat als een sociaal model wordt geinstalleerd nivellering zorgt voor economische vrede voor iedereen, dat is gewoon een farce. En het betrekken van de crediet crisis bij deze groep, toegegeven wellicht niet goed profilerende, mensen is gewoon appels met peren vergelijken. deze groep is niet "de" oorzaak, dat is ook gewoon een complete farce. Je standpunten zijn begrijpelijk, maar echt te kort door de bocht. Ik ben geen miljonair, maar ik weet wel dat ik straks hard ga werken, de kansen ga grijpen die deze eocnomische structuur mij bieden, terug ga geven aan de staat die mij dit mogelijk heeft gemaakt, en niet stil staan schreeuwend achter een hek met potten en pannen, maar met de middelen die ik heb proberen daadwerkelijk iets te bereiken van de mensheid. dat is wat ik bedoel met constructivisme.

Anoniem zei

verbetering: iets te bereiken VOOR de mensheid.

stan zei

hallelujah jutteperen, ik begrijp dat ik hier met een gelovige te maken heb. welnu, ik geloof niet in het kapitalisme, ik geloof ook niet in het staatskapitalisme zoals dat in de sovjet unie de dienst uitmaakte. ik weet alleen wel dat ook het kapitalisme in zijn huidige vorm niet lang meer zal bestaan. het moderne kapitalisme heeft niet meer dan een twee eeuwen bestaan en veel leed veroorzaakt. wat de toekomst voor nieuiws gaat brengen weet niemand, maar ik hoop dat we een rationelere, humaner systeem zullen ontwikkelen. zo niet dan zal de mens zijn eigen ondergang bewerkstelligen.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...