woensdag 31 december 2008

Het Racisme van het NOS-Journaal


Ik kreeg deze reactie:

'Anoniem said...
Ja Anoniem, ik ben het helemaal met je eens. Sander liet zich weer eens gebruiken voor propagandadoeleinden. Het NOS Journaal vermeldde ook niet dat er op de eerste dag in Israël al is gedemonstreerd. Later meldde het Journaal dat het hier om Palestijnse Israëli's zou gaan. En over de demonstratie in Den Haag werd gemeld dat deze zou zijn georganiseerd door ARABISCHE jongeren. Dat zijn dus Nederlandse jongeren. Ze willen het maar niet leren. Overigens lijkt deze informatie me onjuist, want volgens mij heeft het Nederlands Palestina Komitee het voortouw genomen. De berichtgeving van de NOS is bedroevend.
9:55 PM '

Ik heb de uitzending niet gezien, maar het verbaast me niet als het gezegd is. Arabische jongeren. Maar Arabische jongeren? Niet alleen was de demonstratie door een breed platform georganiseerd, maar sterker nog: in Nederland wonen er nauwelijks Arabische jongeren. Gesuggereerd wordt waarschijnlijk 'islamitische extremisten'. De Nederlanders van Turkse afkomst zijn Turks, niet Arabisch en de Nederlanders van Marokkaanse afkomst zijn voor het overgrote deel Berbers. Ik ga ervan uit dat op een redactie waar zo'n honderd personen werken, men dit wel weet. Dus de enige reden om te stellen dat het hier 'Arabische jongeren' betreft kan alleen maar een racistische zijn. Het stigmatiseren van een hele bevolkingsgroep is een van de duidelijke kenmerken van racisme. Een demonstratie die opkomt voor de mensenrechten en tegen de Israelische oorlogsmidaden protesteert, kan een onafhankelijke journalist niet stigmatiseren en criminaliseren door het ras of de etniciteit van de deelnemers te vermelden. Ik constateer dus dat de NOS-redactie racistisch is en alles behalve onafhankelijk. Deze demonstranten kunnen een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek. Het is toch even vreemd als iemand zou gaan beweren dat er veel joden bij het NOS-Journaal werken, daarmee de suggestie wekkend dat daardoor de berichtgeving over 'de Joodse staat' uiterst bevooroordeeld is. Dus waarom vermeldt het NOS-Journaal de vermeende etniciteit van de demonstranten? Uit racisme, er is geen andere plausibele verklaring te bedenken en zeker geen journalistieke. Het is totaal irrelevant om een demonstratie tegen de Israelische oorlogsmisdaden toe te schrijven aan een etniciteit, tenzij men een racist is. En zo is de cirkel weer rond.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Nog even opnieuw bekeken. "Arabische jongeren met steun van het Palestina Komitee". Suggereert heel veel: 1. Die sufferds kunnen niet zelf een demo organiseren. 2. De rest van Den Haag staat achter Israel. Niet genoemd, als mede-organisator: het Haags Vredes Platform.

Anoniem zei

ik schreef zoveel jaar geleden journaal en andere programma's meerdere keren aan op hun propaganda en hun medeplichtigheid aan de alle oorlogsmisdaden...

gelukkig volg ik en volgen velen in mijn omgeving deze brainwash media nu niet meer en is de tv al lang de deur uit...

een raad van de journalistiek....? hahahaha beetje naief gedacht...

jose zei

Ik wil even iets duidelijk maken. Het initiatief is uit gegaan van jongeren met een Arabische achtergrond en niet van het NPK.
Ik ken een van die jongeren en die heeft mij gevraagd of ik mee wilde denken aan een demonstratie. Ook hadden zij contact met iemand uit Utrecht die net als ik mee wilde doen en denken. Er is met meerdere organisaties contact gelegd maar zij waren de drijvende krachten achter deze demo. Ik werd gebeld door het ANP die dachten dat het Haags vredes platform de mediawoordvoerder zou zijn. Ik heb hen gezegd dat het initiatief vanuit de Arabische jongeren kwam en dat zij alle eer verdienen.
dus mijn fout als het zo in de media terecht is gekomen maar hun eer dat zij met andere organisaties in korte tijd een demo op poten hebben weten te zetten.

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...