zaterdag 27 december 2008

De Volkskrant 72

Wat is relevant voor een provinciaal? Voor een provinciaal is nooit de de inhoud, maar altijd de vorm relevant, nooit de context, maar het incident. De Volkskrant bericht:

"PvdA kan profiteren van Irak-onderzoek"
ACHTERGROND, Van onze verslaggever Theo Koelé
gepubliceerd op 27 december 2008 02:45, bijgewerkt op 27 december 2008 09:12

DEN HAAG - De voortslepende discussie over een parlementair onderzoek naar de Irakoorlog heeft deze week een verrassende wending genomen. De VVD in de Eerste Kamer schaarde zich achter de voorstanders van een onderzoek dat antwoord moet geven op de vraag: waarom bood het eerste kabinet-Balkenende politieke steun voor de Amerikaanse aanval op Irak in 2003?
Met de stellingname van de liberalen is de kans groot dat de senaat voor het eerst sinds de oprichting in 1815 een eigen onderzoek doet.'


Voor de Volkskrant is de 'achtergrond' de poppetjes, de mannetjes, de vorm. De 'achtergrond' is dus niet het feit dat Nederland meedeed aan een illegale bezetting van een land, aan een agressie-oorlog tegen een andere natie, en dat allemaal op grond van informatie die een leugen blijkt te zijn. Dat is voor de Volkskrant een irrelevante en daarmee te verwaarlozen detail. Hier toont zich het ware provincialisme. Het gaat de Volkskrant om de positie van de mannetjes en vrouwtjes rond dat pleintje in Den Haag, en niet om de schending van het internationaal recht.

Geen opmerkingen: