maandag 15 december 2008

De Volkskrant 71

Tetterete, de Volkskrant bericht wat bloggers de afgelopen vijf jaar uitgebreid hebben gemeld en geanalyseerd:

'''Wederopbouw Irak een mislukking’
AP, Reutersgepubliceerd op 15 december 2008 08:14, bijgewerkt op 15 december 2008 10:09
Washington/Bagdad - De Amerikaanse wederopbouw van Irak ter waarde van 100 miljard dollar is een mislukking geworden. Onderlinge bureaucratische machtsstrijd, de spiraal van geweld in Irak en onwetendheid van basiselementen van de Iraakse samenleving en de infrastructuur zijn daarvan de oorzaak. Dat staat in een 513 pagina’s tellend conceptrapport dat The New York Times in handen kreeg en zondag op zijn website publiceerde.
Al voor de invasie in 2003 was de wederopbouw volgens het rapport gedoemd te mislukken, omdat de planners in het Pentagon zich tegen het idee keerden om een buitenlands land opnieuw op te bouwen.
Toen de wederopbouw toch eenmaal van start was gegaan, kwam het ministerie van Defensie met verzonnen successen om het eigen falen te verdoezelen. Een passage in het rapport citeert voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Hij zegt dat na de invasie het ministerie van Defensie de vooruitgang van de veiligheidssituatie gunstiger afschilderde en de aantallen Iraakse veiligheidskrachten steeds hoger begon in te schatten naarmate de wederopbouw achterop raakte.
Powell: ‘Het getal steeg met 20 duizend per week! We hebben er nu 80 duizend, we hebben er nu 100 duizend, we hebben er nu 120 duizend.’''
Zie: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1108508.ece/
Wederopbouw_Irak_een_mislukking

Hoe komt het dat de Volkskrant daar nu pas achterkomt? Welnu, ik leg het nog 1 keer uit:

Het wereldbeeld van de Volkskrant bestaat uit hoofd-apen en bij-apen. De bij-apen doen wat de hoofd-aap zegt. Als die zegt dat de banaan krom is dan is die banaan krom, zegt de hoofd-aap daarentegen dat de banaan recht is dan is die banaan ook recht. Dus nu zegt de hoofd-aap dat de wederopbouw van Irak mislukt is en dan is die ook mislukt. Maar toen Bush nog de hoofd-aap leek toen was voor de Volkskrant de wederopbouw in Irak niet mislukt. Nog even dit: we weten allemaal dat de wederopbouw in Afghanistan volledig mislukt is, toch pompt het Westen daar miljarden in, dat geld verdwijnt naar de krijgsheren die de opiumteelt en heroinesmokkel in handen hebben. Ik voorspel dat de Volkskrant volgend jaar gaat beweren dat de wederopbouw van Afghanistan mislukt is. Want dan gaat een of andere hoofd-aap dat zeggen.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...