zaterdag 27 december 2008

Carolien Roelants 11



Dit is het hoofd van Carolien Roelants, buitenland-redacteur van de NRC. Mevrouw Roelants die al sinds jaar en dag een hetze voert tegen de Arabische wereld spreekt vandaag op de NRC-website over Moammer Gaddafi, de leider van Libie. Dat gaat als volgt: 'Gaddafi was in de jaren tachtig, eh, een gevaarlijke gek.' Ineens ziet de kijker het gelaat van een andere 'gek' opdoemen, dat van de oud-filmster Ronald Reagan. Mevrouw Roelants vervolgt haar kwalificaties met nog meer negatieve kwalificaties om het publiek ervan te doordringen dat we hier echt te maken hebben met 'een krankzinnige, "een dolle hond" is de kwalificatie door de Amerikaanse president Reagan.' Vandaar het portret van de oud-filmster, die als president van de VS in strijd met de wil van het Amerikaanse Congres terreur tegen de democratisch gekozen regering en de bevolking van Nicaragua organiseerde. Een terroristische politiek die door de hoogste juridische instelling ter wereld, het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, werd veroordeeld als 'onwettig gebruik van geweld tegen een land,' de juridische omschrijving van terrorisme. De VS is daarmee de enige natie ter wereld die door het Internationaal Gerechtshof is veroordeeld voor terrorisme.

Het Gerechtshof gebood de VS onmiddellijk met deze terreur te stoppen en veroordeelde Washington tot het betalen van een aanzienlijke schadevergoeding. Vergeefs allemaal, want Reagan negeerde het vonnis en liet de terreur tegen Nigaragua juist opvoeren waardoor naar schatting 30.000 burgers om het leven kwamen, het land werd verwoest, de wettig gekozen regering uiteindelijk niets anders kon dan opstappen en de bevolking nog steeds straatarm is. Inmiddels had de VS zijn veto uitgesproken over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad waarin Reagan werd opgeroepen het vonnis te eerbiedigen. Tenslotte nam de overgrote meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN de resolutie wel aan, met als enige twee tegenstemmers de VS en natuurlijk Israel, die de terreur tegen de burgerbevolking en regering van Nicargua steunden.

Daarover geen woord van Carolien Roelants, geen woord over de 'dolle hond' Ronald Reagan, 'de gevaarlijke gek' om in de terminologie van de redactrice van de 'kwaliteitskrant' te blijven. Integendeel, Reagans terreur blijft onbesproken, maar niet de terreur van Gaddafi: 'Hij was de man die terroristen steunde, denk maar aan Lockerbie.' Lockerbie? Er zijn talloze familieleden van de slachtoffers die niet geloven dat Gaddafi achter de terreurdaad van Lockerbie zat. 'Lockerbie Brother: ''I Don't Want £6m, I Want the Truth''[...] But Matt Berkley, from Hexham, Northumberland, is refusing his share because he does not believe the whole story has been told. He said there was no ''credible evidence'' Libya was to blame. Like many other relatives of those who died, he maintains that the truth about Pan Am Flight 103 is still shrouded in mystery and called on the Government to hold a full public inquiry. There is a strong suspicion among British relatives that the deal was brokered to allow Libya back into the international community and open its markets to Western companies. Colonel Muammar Gadaffi's government has stipulated that the rest of the compensation will be paid when the US lifts its own sanctions and Libya is taken off its list of terror states. However, Berkley fears that acceptance of the idea that Libya carried out the attack could stifle attempts to launch further investigations into the tragedy which might turn up evidence pointing to the real culprits.' Zie: http://www.buzzle.com/editorials/8-16-2003-44291.asp

Met andere woorden, de stelligheid van Roelants woorden is gebaseerd op niets. Dat verzwijgt Roelants en ze gaat haperend verder: 'Hij had, dat wist ook iedereen, een programma van het ontwikkelen van chemische en nucleaire wapens.' Dat is niet zo bijzonder, ook de VS en Israel hebben een dergelijk programma. Sterker nog, Israel heeft niet alleen zo'n programma, maar beschikt zelfs over chemische en nucleaire wapens, 'dat wist ook iedereen,' maar dat leidt er niet toe dat Israelische leiders door de VS en de EU gezien worden als 'dolle honden' en 'gevaarlijke gekken.' Dus wat probeert mevrouw Roelants haar kijkers wijs te maken? Welnu, dat is simpel, zodra Arabieren hetzelfde doen als westerlingen of als joden in Israel dan deugen die Arabieren niet. Het is een racistisch standpunt, maar dat vindt de slijpsteen voor de geest, een legitieme houding. Het is maar dat u het weet. Het is propaganda van een dame met lege ogen.

Zie: http://www.nrc.nl/buitenland/article2105149.ece/Pakistan_stuurt_extra_troepen_naar_grens_met_India

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...