woensdag 5 november 2008

Obama 25


Nu hij tot president is verkozen kan Obama zonder consequenties zijn aanhang waarschuwen. Hoop is mooi, maar 'De weg die voor ons ligt is lang. De weg omhoog zal steil zijn. Het zou kunnen dat we er niet in een jaar komen, zelfs niet in een termijn.' Hoe lang de hoop blijft bestaan is nu niet duidelijk. Wel duidelijk is het feit dat het land en veel van zijn inwoners tot over hun oren in de schulden zitten. Alleen grootscheepse bezuinigingen kunnen die schulden wegwerken. Of Obama erin slaagt zijn beloofde belastingverlagingen door te voeren, is maar zeer de vraag.

8 opmerkingen:

Sonja zei

Ik heb de radio uitgezet. Dat geklets. Ongelofelijk hoe iedereen zich van de ene op de andere dag tegen Bush keert. Vrijwel alle journalisten verklaren dat Bush een puinhoop achterlaat, praten alsof het een afschuwelijk regime was. JP Balkenende stelde in een eerste reactie dat het tijd werd dat Guantanamo Bay als probleem wordt gezien en dat de VS hopelijk het internationaal Strafhof eens gaat erkennen. Maar Joris Voorhoeve blijft lekker zichzelf: "Als het werkelijk mis gaat in Irak..."

Anoniem zei

Sonja, je hebt gelijk als je bedoelt dat journalisten hypocriet zijn en beter een kritischer houding hadden kunnen aannemen jegens Bush.
Ik hoop dat je nu niet met tranen in de ogen afscheid van Bush neemt.
Hij liet een puinhoop acher in eigen land, Irak, Aghnistan, etc.
Ook: Patriot Act, Homeland Security, etc. En inderdaad geen erkenning van Internationaal Strafhof, martelkampen. Dat noem ik een afschuwelijk regime.

yelamdenu zei

Ik denk dat Sonja dat bedoelt. ;-)
Bush Jr. was een ramp, maar dat mogen mainstream journalisten natuurlijk pas zeggen als het echt geen enkele consequentie meer zou kunnen hebben.
groeten,
herman_m

Thesingh zei

Ach, het gemekker van Nederlandse is iets wat ik al langer probeer te negeren. Ik denk dat de overwinning van Obama vooral qat betreft symbool en gevoelswaarde heel sterk is. Voor gewone mensen (dus niet cynici zoals ik) is dat heel belangrijk. Maar wat de man gaat brengen? Echt veel kan hij niet veranderen. Maar misschien slaat de pendule de komende jaren weer terug. We zullen zien. Maar de NL berichtgeving daarover zal ik zeker niet volgen.

Anoniem zei

"De weg die voor ons ligt is lang. De weg omhoog zal steil zijn. Het zou kunnen dat we er niet in een jaar komen, zelfs niet in een termijn."

Ironisch om te zien hoe Obama's teksten overeenkomen met Sam Cooke's prachtige nummer "Change is gonna come":




"It's to hard living, but I'm afraid to die.
I don't know what's up there beyond the sky.
It's been a long time coming,
but I know a change's gonna come. Yes it will.."

Het Amerikaanse volk heeft klappen gekregen, maar net als elk verwend kind waarvan de speeltjes worden afgepakt, hebben ook zij troost nodig. ;)

Anoniem zei

Hier kan je trouwens dat nummer beluisteren:

http://www.dailymotion.com/video/x6sqnf_sam-cooke-a-change-is-gonna-come_music

Anoniem zei

Natuurlijk verwijst Obama naar Sam Cooke, zoals hij ook steeds naar een nummer geschreven door Allen Toussaint verwijst met Yes we can, eigenlijk van Lee Dorsey, in Nederland misschien nog bekend van de Pointer Sisters.
Reken maar dat die soul-verwijzingen zijn steet cred hebben bevorderd. En terecht, lijkt mij (de klap van de desillusie zal hard aankomen bij al die enthousiaste kiezers, nog harder dan in Engeland na 1997).

Rob

Thesingh zei

Ik ben eigenlijk ook verbaasd over mijn eigen cynisme. Ik vind al die juichende mensen maar naief. Ik ben op zich wel blij met Obama als zwarte president. Wat je ook verder van hem en de omstandigheden vind het is toch een heel krachtig symbool. Dat verandert verder niets eraan dat we in een "verlicht" fascistisch systeem leven waarin geen echte vrijheid is. Maar ik vraag me af of dat nou biologisch of cultureel bepaald is?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...